Quantcast

VRK nusprendė nepripažinti leidinio „Naisių žemė“ politine reklama

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pirmadienį konstatavo, kad Naisių bendruomenės leidinys „Naisių žemė“ nėra valdančiųjų „valstiečių“ ar jo lyderio Ramūno Karbauskio politinė reklama.

VRK taip pat atsisakė pripažinti, kad viename iš leidinio rašinių reklamuojama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Seime Guoda Burokienė, nors tai siūlė paskelbti tyrimą atlikusi darbo grupė.

Klausimą pristačiusi tyrimą rengusios darbo grupės narė Aistė Žilinskienė sakė, kad grupė vertino vieną 2017 metų leidinio numerį ir lygino jį su 2016-ųjų laikraščiu, kurį „valstiečiai“ buvo deklaravę kaip reklaminį.

„Įvertinus leidinio „Naisių žemė“ 2017 metų pirmąjį numerį (...) nėra pagrindo teigti, kad visas leidinys ar atskiros jo publikacijos yra Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos ar jos pirmininko R. Karbauskio politinė reklama“, – per VRK posėdį kalbėjo A. Žilinskienė.

„Jokių nėra pasisakymų nei apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, nei apie jos politines idėjas“, – teigė ji.

Tyrimo duomenimis, leidinyje buvo 18 publikacijų, o 17 iš jų – kultūrinio pobūdžio. Šiose publikacijose minėti trys „valstiečių“ atstovai: R. Karbauskis, Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė ir parlamentarė G. Burokienė.

Pasak A. Žilinskienės, R. Karbauskis ir R. Baškienė nėra reklamuojami leidinyje, jie paminimi informaciniuose pranešimuose neišskiriant jų citatų, partinės priklausomybės.

Jos teigimu, šie politikai rašiniuose minėti atspindint jų dalyvavimą renginiuose, o ne siekiant juos reklamuoti.

Reklamavo G. Burokienę

Tuo metu vienoje „Naisių žemės“ publikacijoje minimi G. Burokienės pasisakymai, jos priklausomybė frakcijai buvo akcentuojama, o prie šio rašinio apie kultūrą publikuotas jos portretas, nurodė darbo grupė.

„Tai gali sudaryti skaitytojams perdėto vieno asmens akcentavimo įspūdį, pažymint jo partijos, frakcijos priklausomybes“, – sakė A. Žilinskienė.

Darbo grupė siūlė pripažinti publikaciją „Požiūris į kultūrą Lietuvoje turi keistis“ kaip G. Burokienės politinę reklamą, tačiau VRK tam nepritarė.

Pati parlamentarė teigė, kad ši publikacija buvo parengta pagal vykusią spaudos konferenciją ir Seimo išplatintą pranešimą spaudai.

Pasak jos, žiniasklaidos priemonės publikavo daugybę panašių publikacijų.

„Kaip gali būti ji (reklama) paslėpta, jei tai buvo paimta iš Seimo spaudos biuro?“ – kalbėjo G. Burokienė.

„Naisių žemėje“ jokio susitarimo nebuvo, kad jūs paplatinkite, įdėkite, nuotrauką patalpinkite ir panašiai“, – pridūrė ji.

Klausimai dėl tiražo ir finansavimo

Vyriausioji rinkimų komisija nustatė, kad „Naisių žemę“ leidžianti asociacija „Naisių bendruomenė“ yra sulaukusi 55 juridinių asmenų paramos, tarp jų – R. Karbauskio įmonių.

Atlikto tyrimo duomenimis, šią asociaciją yra rėmusios bendrovės „Agrokoncernas“ ir „Agrokoncerno grūdai“.

VRK narys konservatorius Vilius Semeška paskelbė, kad, jo žiniomis, R. Karbauskis yra tarp „Naisių bendruomenės“ steigėjų.

V. Semeška stebėjosi, kad VRK darbo grupė nagrinėjo tik vieną leidinį „Naisių žemė“ ir tiksliai nesiaiškino, kaip jis finansuojamas.

„Šitas leidinys yra projektas. Kaip jis finansuojamas, aš negaliu nuspėti“, – kalbėjo VRK narys.

A. Žilinskienė teigė, kad „darbo grupė neturi duomenų, kad leidinio „Naisių žemė“ numeris būtų išleistas R. Karbauskio ar su juo susijusių asmenų lėšomis“.

Ji atkreipė dėmesį, kad 2017 metų pradžios numeris išleistas 200 tūkst. egzempliorių tiražu, o jei šie duomenys yra teisingi, tai yra didžiausias Lietuvoje leidžiamas leidinys.

VRK nusprendė kreiptis į Kultūros ministeriją, kad ši įvertintų, ar „Naisių žemės“ nereikėtų pripažinti periodiniu informaciniu leidiniu ir taip nustatyti prievolę leidėjams užsiregistruoti viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų duomenų bazėje.

Klausimų dėl galimo palankumo „valstiečiams“ viešojoje erdvėje prieš kelias savaites sulaukusi VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė nusprendė nenusišalinti nuo „Naisių žemės“ klausimo, tokį jos sprendimą patvirtino dauguma komisijos narių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nebegalim toliau nematyti kaip mus durnina...

Nebegalim toliau nematyti kaip mus durnina... portretas
Kiek šis sprendimas kainavo, Karabasui ? :)

skaitei tekstą ?

skaitei tekstą ?  portretas
nesuvokei ? 10 VRK narių už , ar "patriotas" nepasitiki Lietuvos institucija ? :)

gailestis

gailestis portretas
ir cia viskas kontroliuojama ir nupirkta
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių