Quantcast

VRK: Kaziuko mugėje rinkusieji parašus už A. Juozaitį padarė pažeidimą

Savivaldos rinkimų savaitgalį Kaziuko mugėje renkant parašus už pretendentą prezidento rinkimuose Arvydą Juozaitį padarytas agitacijos pažeidimas, penktadienį nusprendė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

VRK nariai argumentavo, kad parašai mugėse Vilniuje ir Klaipėdoje rinkti agitacijos draudimo laikotarpiu.

Sprendimas priimtas vienbalsiai.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas draudžia bet kokią agitaciją iki rinkimų pradžios likus 30 valandų, draudimas galioja iki balsavimo pabaigos.

Taip pat dauguma VRK narių pasisakė už tai, kad už šį pažeidimą atsakingiems asmenims būtų taikoma administracinė atsakomybė.

Pradiniame VRK projekte siūlyta naikinti už A. Juozaitį kovo 2–3 dienomis surinktus parašus, tačiau prieš tokį siūlymą kalbėję VRK nariai pažymėjo, kad tokios sankcijos nenumato įstatymas.

A. Juozaičiui komisijoje atstovavęs eksparlamentaras Gintaras Songaila teigė, kad įstatymas nedraudžia rinkti parašų už pretendentą rinkimų agitacijos laikotarpiu.

„Kur įstatyme parašyta, kad rinkimų metu negalima rinkti parašų? Ar yra toks tekstas kur nors parašytas įstatyme? Nėra. Jei jūs sakot, kad parašų rinkimas už kandidatą yra rinkimų agitacija, tai gal jūs rasit kur nors, kad parašų rinkimas yra agitacija? Kodėl jūs manote, kad parašų rinkimas yra agitacija?“ – sakė G. Songaila.

VRK nariai argumentavo, kad parašai rinkti mugės metu, palapinėje, buvo iškabinti A. Juozaičio politinės reklamos plakatai.

VRK buvo paskelbusi, kad šeštadienio naktį prieš rinkimus įsigaliojančio agitacijos draudimo metu parašų už pretendentus į prezidentus rinkti negalima.

Rinkimų ar referendumo agitacijos draudimo pažeidimas agitacijos draudimo laikotarpiu asmenims užtraukia baudą nuo 140 iki 300 eurų, komisijų nariams, stebėtojams – nuo 300 iki 1150 eurų.

Ketina VRK paduoti į teismą

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) penktadienį nusprendus, kad kovo 2 ir 3 dienomis, kai Lietuvoje galiojo politinės agitacijos draudimas, per Kaziuko mugę Vilniuje ir Klaipėdoje renkant parašus už prezidento posto siekiantį A. Juozaitį buvo pažeistas Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas, A. Juozaitis išplatintame pareiškime teigia nesutinkantis su VRK sprendimu ir svarsto galimybę šį bei kitus komisijos veiksmus apskųsti teismui.

„Deja, VRK ir toliau slepia nuo visuomenės tiesą, viešai nepaaiškindama, kad pats parašų rinkimas savivaldos rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu yra teisėtas. Kita vertus, VRK nenustatė jokių taisyklių, kokia informacija renkant parašus dėl teisės dalyvauti Prezidento rinkimuose jau būtų laikoma reklamos agitacija savivaldos rinkimuose“, - viešai išplatintame pareiškime rašo A. Juozaitis.

Pasak jo, VRK neturi teisės trumpinti parašų rinkimo laiko, o drausdama parašus rinkti kai vyksta savivaldos rinkimai, ji būtent tai ir daro.

„Įstatymas nustato aiškų piliečių parašų rinkimo už teisę būti kandidatu į prezidentus, terminą. VRK neturi teisės trumpinti šio įstatymiškai nustatyto parašų rinkimų termino. VRK taip pat neturi teisės anuliuoti piliečių parašų, kurie yra surinkti per šį laikotarpį, nes jie išreiškia piliečių valią.

Rinkimų procesas nesusiveda vien į balsavimą renkant Prezidentą. Šis procesas apima ir piliečių teisę kelti kandidatus, remti jų teisę dalyvauti rinkimuose. Konstitucijos ir įstatymų garantuojama piliečių teisė rinkti apima ir teisę turėti teisėtą pasirinkimą“, - rašoma A. Juozaičio pareiškime.

Dėl trukdymo piliečiams rinkti parašus A. Juozaitis ketina VRK paduoti į teismą.

„Atkreipiu dėmesį, kad parašų rinkimas už teisę kandidatuoti yra rinkimų teisės įgyvendinimas, o ne rinkimų agitacija. Tai nėra „rinkimų agitacija” net ir pagal VRK cituojamą Savivaldybių rinkimų įstatymo 53 straipsnį, jo antrą dalį. Nagrinėjame galimybes kreiptis į teismą ne tik dėl šios dienos VRK sprendimo, bet ir dėl trukdymų piliečiams rinkti parašus“, - rašo A. Juozaitis.

A. Juozaitis Eltai sakė, kad parašai už jį bus renkami ir šį savaitgalį, kai vyks antrasis savivaldybių rinkimų turas.

VRK sprendimas per vieną mėnesį gali būti apskųstas teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AS manau

AS manau portretas
O Juozaitis i Kaliningada parasu rinkti nevaziuoja.Nebalsuosiu uz toki zmogu.Jis be nuomones.Tai Brazauskas ,bet jo nepriglaude.Tai Kaliningradas.Seima paliko del jaunesnes.Sugryzo is Kaliningrado su svetimais vaikais isardes seima.Toks zmogus ne pavizdys Lietuvai O Prezidentas juo labiau.

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
O kodėl Matijošaičio reklaminis plakatas puikavosi ir prieš I turo rinkimus tiek šeštadienį, tiek sekmadienį stende prie Čiurlionio tilto. Ir po rinkimų pirmadienio rytą? O Juozaučiui - pažeidimas? Baisu Lietuvėlėje - kuo toliau, tuo teisingumo mažiau: konkursus laimi ne aukščiausią balą surinkę, skvernelis su matijošaičiu vykdo rinkiminę kimpaniją iš mokesčių mokėtojų pinigų ir t.t.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių