Quantcast

VRK apie rinkėjų aktyvumą: mažesnių apylinkių gyventojai – aktyvesni

Suskaičiavus Savivaldos rinkimų rezultatus pastebima, kad mažesnių apylinkių rinkėjai, lyginant su didesnių, juose dalyvavo aktyviau.

Bendras šalies aktyvumas siekė 47,8 proc., o aktyviausiai gyventojai balsavo Pagėgių, Birštono, Lazdijų, Pagėgių, Širvintų apylinkėse. Tuo metu Klaipėdos mieste ir rajone, Šiaulių, Panevėžio rajonuose gyventojai buvo mažiau aktyvūs.

Anot Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės Lauros Matjošaitytės, tai greičiausiai sąlygojo situacija, kad mažesnių apylinkių gyventojai geriau pažįsta pačius kandidatus.

„Tai signalizuoja kandidatams daugiau eiti į žmones, į visuomenę, daugiau su jais kalbėti, prisistatyti ir aiškinti, ką jie planuoja nuveikti ir kokius darbus padaryti“, - „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė L. Matjošaitytė.

Jos teigimu, šiais metais dėl eilių balsavimo vietose nebuvo daug skundžiamasi. Žmonės daugiausia buvo nepatenkinti rinkimų agitacija.

„Dominuojantis skundas buvo dėl agitacijos rinkimų pažeidimų. Sulaukėme daugybės skundų, kreipimųsi iš rinkėjų, kad rinkimų dieną naujienų portaluose skelbiami straipsniai galimai yra agitaciniai“, - teigė L. Matjošaitytė.

Nemažai skundų gauta ir dėl rinkimų stebėtojų trūkumo, tačiau šiemet didelių eilių vis dėlto buvo išvengta.

Iš viso VRK gavo 205 pranešimus, dėl kurių pradėta 11 ikiteisminių tyrimų. 6 - dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise.

Sekmadienį Lietuvos piliečiai rinko 60 merų bei 1442 savivaldybių tarybų narius. Dėl šių postų varžėsi 13 666 kandidatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių