Quantcast

S. Skvernelis prabilo apie ištrintą įrašą: galiu pakartoti kiekvieną žodį

Sprendimus, kuriais mokesčių mokėtojų pinigais remiamos privačios bendrovės, reikia atidžiai įvertinti, apie neatlygintiną Registrų cento duomenų teikimą žurnalistams sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Suprantu, kodėl mano pasisakymas, kad žiniasklaida taip pat yra ir verslas, kuris neša pelną savininkams, sukėlė tokią reakciją. Nepaisant to, galiu viešai pakartoti kiekvieną žodį, kurį sakiau Vyriausybės pasitarime. Visada būtina atidžiai įvertinti sprendimus, kuriais mokesčių mokėtojų pinigais remiamos privačios bendrovės. Žiniasklaidos – taip pat“, – pirmadienį feisbuke paskelbė Vyriausybės vadovas.

Minėtame pasitarime svarstytas klausimas dėl Registrų centro duomenų teikimo žurnalistams. Atidėjus klausimą, žurnalistai pareikalavo pateikti pasitarimo garso įrašą, bet Vyriausybėje jis buvo sunaikintas.

Registrų centras rugsėjo 14 dieną nutraukė daugelį metų galiojusią praktiką pagal žurnalistų užklausas neatlygintinai pateikti registrų duomenis. Žurnalistų bendruomenė pareiškė, kad taip nepagrįstai apribota žiniasklaidos laisvė gauti informaciją iš valstybės.

Žiniasklaidos priemonių gali tapti įrankiais įtakos grupių rankose, kad mokesčių mokėtojų pinigai gali būti leidžiami neefektyviai ar tiesiog išsidalijami „savų ratelyje“.

Įraše feisbuke premjeras pažymi, kad sprendimas dėl nemokamo informacijos teikimo žiniasklaidai jau priimtas, bet kartu užsiminė, kad „ir dabar Vyriausybė rengia sprendimus, kurie gali nepatikti labai įtakingoms grupėms, valdančioms didelius pinigus, kurie skiriami žiniasklaidai“.

„Suprantu, kad žiniasklaidą turi ir misiją – informuoti, šviesti, aiškintis. Norėtųsi, kad tai visada vyktų objektyviai, nešališkai, paisant visuomenės intereso. Deja, tiek teisėsaugos institucijų, tiek parlamentiniai tyrimai rodo, kad dalis žiniasklaidos priemonių gali tapti įrankiais įtakos grupių rankose, kad mokesčių mokėtojų pinigai gali būti leidžiami neefektyviai ar tiesiog išsidalijami „savų ratelyje“, kad bet koks kalbėjimas apie didesnį skaidrumą šioje srityje sulaukia reakcijos – „jūs norite varžyti žiniasklaidos laisvę“, – teigia premjeras.

Jis sako neturėjęs tikslų kėsintis į žodžio laisvę, bet teigia, kad „verta pakalbėti ir apie dešimtis milijonų eurų, kuriuos kasmet iš valstybės institucijų gauna žiniasklaidos priemonės“.

„Ar tų pinigų nebūtų verta panaudoti kitaip – pavyzdžiui, remti skurdžiausiai gyvenančias šeimas, kurių tragedijos neretai ir atsiduria žiniasklaidos dėmesio centre?“ – retoriškai klausia premjeras.

Kalbėdamas apie sunaikintą Vyriausybės pasitarimo įrašą S. Skvernelis teigia, kad „visų Vyriausybėje vykstančių neviešų darbinių pasitarimų dalyvių teisė kalbėti neviešai bus ir toliau gerbiama“.

„Garso įrašus tvarko Vyriausybės kanceliarija, laikomasi įstatymų ir nusistovėjusios praktikos. Jei manoma, kad tai pažeidžia teisės aktus, yra teisinis kelias tokiems ginčams spręsti. Tai gali išaiškinti teismai, kurių galutiniai ir neskundžiami sprendimai bus gerbiami bei vykdomi“, – sakoma premjero įraše.

Dėl sunaikinto Vyriausybės pasitarimo įrašo opozicijos atstovai premjerą antradienį kviečia aiškintis Seime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Inz.dr.Jonas Pakutinskas

Inz.dr.Jonas Pakutinskas portretas
Kai gerb.G.Landsbergis prabilo apie gerb.S.Skvernelio iskasta duobe(2018 10 26),as rekomenduoju issamiau nebenagrineti sio klausimo.Kai pradedama del istrinto Vyriausybes pasitarimo iraso kalbeti apie nedemokratiniu valstybiu praktikas,tai galima "nuvaziuoti i lankas".Teisingai tais klausimais 2018 10 24 internete raso gerb.Teisingumo ministras E.Jankevicius,gerb.Ukio ministras V.Sinkevicius ir kiti.Pribrendusius klausimus reikia nagrineti konkreciai.Manau,kad gerb.Ministras Pirmininkas S.Skvernelis pateike daug teisingu pasiulymu,kaip reikia ta susidariusia problema isspresti ir jokios "iskastos duobes"nematau.Svarstymu gali buti ivairiu.Tuo labiau,kad sis klausimas buvo neissprestas desimtmeciais.Tai kam ta problema dar placiau plesti?

Rapolas

Rapolas portretas
Kalba eina ne apie tai, ka jis ten gali pakartoti... Traukinys nuejo.

mano galva ,

mano galva ,  portretas
piketuoti turėtume mes , kad visiems Lietuvos piliečiams , RC duomenys būtų vienodai teisingai prieinami ar mokami ar nemokami . Žiniasklaidos verslininkai , kas per grupelė, kuri gali turėti išimtis ? Yra reklama , užsakomi straipsniai ir t.t. pelnus turite kaip suprantu ne centais , kodėl negalite sumokėti valstybei ? mgboltikams išimtis , už juos mitingavo "žurnalistai " ?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių