Quantcast

„Valstiečiams“ vis nepavyksta išrūpinti dotacijos socialdarbiečiams

Seimo opozicija ketvirtadienį blokavo netikėtą valdančiųjų siūlymą leisti Vyriausybei skolintis lėšų ne tik gynybos biudžeto didinimui, bet ir valstiečių partnerių socialdarbiečių finansavimui.

Opozicijos atstovai nesiregistravo balsavimui, todėl jis buvo atidėtas.

„Valstiečių“ atstovė Agnė Širinskienė papildė įstatymo projektą, kuriuo buvo numatyta leisti Vyriausybei skolintis, siekiant padidinti krašto apsaugos finansavimą iki NATO standarto gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

Pagal jos pasiūlymą, tuo pačiu įstatymu būtų numatytas toks pat mechanizmas po Seimo rinkimų susikūrusios politinės partijos veiklai finansuoti.

Finansų ministras Vilius Šapoka Seimo posėdyje pranešė, kad Vyriausybė tokiam pasiūlymui pritaria.

Tačiau konservatorė Rasa Juknevičienė ir socialdemokratas Algirdas Sysas šį atvejį pavadino atvira politine korupcija, siekiant nusipirkti partnerių paramą.

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas pareiškė, kad tai „niekšingas būdas išspręsti savo vidines menkas problemas“.

„Panašu, tampame vienos iš partijų, čia esančių įkaitais“, – sakė parlamentaras. Tačiau jis ragino balsuoti už pataisą, nes gynybos biudžetas, jo teigimu, yra svarbiausias prioritetas.

Socialdarbiečiai Gediminas Kirkilas ir Juozas Bernatonis Seimo posėdyje aiškino, kad pataisa būtina dėl įsipareigojimų NATO, tačiau nekalbėjo apie tai, kad ji atvertų kelia jų partijai gauti lėšų iš biudžeto.

Kiek vėliau opozicija taip pat blokavo kitą įstatymą, kuris keičia partijų finansavimo tvarką ir leistų socialdarbiečiams gauti per 200 tūkst. eurų iš biudžeto.

Abiem balsavimams nesiregistravo opoziciniai konservatoriai, liberalai, Lietuvos lenkų rinkimų sąjungos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai. Neužsiregistravus 71 Seimo nariui, balsavimas neįvyksta.

Šiuo metu biudžeto dotacijos dalybose dalyvauja rinkimuose dalyvavusios partijos, o pagal siūlomą pertvarką dotaciją būtų gavusi ir po rinkimų įkurta parlamentinę frakciją turinti partija.

Nuo Socialdemokratų partijos atskilusių politikų įsteigta Socialdemokratų darbo partija šiuo metu kaip nedalyvavusi rinkimuose iš viso negauna dotacijos. Metinė socialdemokratų dotacija šiuo metu siekia apie milijoną eurų.

Per metus partijoms paskirstoma apie 5,5 mln. eurų.

V. Pranckietis: tie klausimai turi būti sprendžiami atskirai

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis tikisi, kad iniciatoriai atsiims siūlymą leisti Vyriausybei skolintis lėšų ne tik gynybos biudžetui didinti, bet ir valstiečių partnerių socialdarbiečių partijai finansuoti.

„Matyt, mes turėtume nesutapatinti to finansavimo, kaip šiuo atveju išėjo toks sublokuotas skirtingų tikslų finansavimas. Už partijų finansavimą aš aiškiai pasisakau, kad jos turi būti finansuojamos skaidriai“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė parlamento pirmininkas.

Jis teigė kalbėsiąs su pataisos iniciatoriais, kad jie atsiimtų savo pasiūlymą.

„Valstiečių“ atstovė Agnė Širinskienė pasiūlė papildyti įstatymo projektą, kuriuo buvo numatyta leisti Vyriausybei skolintis, siekiant padidinti krašto apsaugos finansavimą iki NATO standarto gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

Pagal jos pasiūlymą, tuo pačiu įstatymu būtų numatytas toks pat mechanizmas po Seimo rinkimų susikūrusios politinės partijos veiklai finansuoti.

A. Širinskienė ketvirtadienį BNS teigė neketinanti atsiimti savo pataisos.

„Nematau kito kelio finansavimui užtikrinti ir neplanuoju pasiūlymo atsiimti“, – teigė ji.

Nors dauguma pritarė jos pasiūlymui, priimti visą pataisą ketvirtadienį balsų pritrūko. Opozicijos atstovai nesiregistravo balsavimui, todėl jis atidėtas.


Šiame straipsnyje: socialdarbiečiaidotacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
TIKRAI ne Tautos interesas tas 'partijas' (gaujas) finansuot; reikia referendumo NE dėl dvigubos pilietybės, o dėl antikonstitucinių rinkiminių sąrašų panaikinimo! (tuo pačiu paskui ir dotacijų nereiks).

Žemaitijos kaunietis

Žemaitijos kaunietis portretas
Jeigu toje partijoje yra bent tūkstantis člienų ir visi nori būti kaip Kirkilas seime,jiem tereikia per mėnesį mokėti po 17 euriukų ir nereiks prievartauti mokesčių mokėtojų ir turės 204 tūkstančius euriukų savų.Užtat kokios perspektyvos.Kiekvienas iš to 1000 sekančiais metais galės būti Lietuvos prezidentu. O jeigu jų net 10000 mokėkite vos pusantro euriuko.

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Kažin ar galėjo sugalvoti,ką nors kvailiau.Krašto apsaugos finansavimą priyginti kažkokios naujai įsikūrusios sukčių gaujos finansavimui.Vienu žodžiu perki skolon tanką,pirk skolon ir parteicą.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių