Quantcast

„Valstiečiai“ M. Adomėno neišleido į Briuselį

Konservatorius Mantas Adomėnas negavo Seimo Švietimo ir mokslo komiteto leidimo skristi į Briuselį dalyvauti Europos Liaudies partijos instituto renginyje, nors Seimui ši kelionė ir nebūtų nieko kainavusi.

Parlamentaras įsitikinęs, jog kelią į Briuselį jam užkirto aštri laikysena dėl „valstiečių“ pasiūlyto kandidato vadovauti Valstybinei lietuvių kalbos komisijai (VLKK), portalo alkas.lt redaktoriaus Audrio Antanaičio. Būtent „valstiečių“ balsais buvo priimtas sprendimas neleisti M. Adomėno į komandiruotę.

Komiteto „valstiečiai“ skirtingai aiškina balsavimo motyvus: Levutė Staniuvienė neatmeta paties M. Adomėno iškeltos versijos, jog jos balsą „prieš“ nulėmė konservatoriaus elgesys per kandidato į VLKK vadovus rinkimus, o balsavime dėl komandiruotės susilaikęs komiteto pirmininkas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša motyvų nenurodo.

Kitaip kaip keršto už principingos pozicijos pareiškimą dėl Audrio Antanaičio skyrimo į VLKK pirmininkus aš paaiškinti negaliu.

„Komiteto biuras pasitikslino, nei šią, nei praėjusią kadenciją nebuvo tokio sprendimo, kad komitetas neišleistų į komandiruotę, tuo labiau, kad iš Seimo jokių lėšų nėra prašoma ir tai rimtas renginys, Europos liaudies partijos think tanko Generalinė asamblėja, kur aš atstovauju Tėvynės sąjungai ir reguliariai lankausi“, – BNS sakė M. Adomėnas.

„Kitaip kaip keršto už principingos pozicijos pareiškimą dėl Audrio Antanaičio skyrimo į VLKK pirmininkus aš paaiškinti negaliu“, – tvirtino Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narys.

Komiteto narė Levutė Staniuvienė, paprašyta nurodyti jos balsavimo motyvus, sakė „labai netoleruojanti netolerancijos“. „Jis (M.Adomėnas) turėtų susivokt, kodėl mes čia taip, netolerantiškai elgėsi mūsų komiteto posėdyje. Jam reikėtų susiprast, kad jis truputį tolerancijos turėtų daugiau turėti“, – BNS sakė L. Staniuvienė.

Klausiama, ar tai tuomet nesąs kerštas už oponuojančią nuomonę, parlamentarė atsakė: „Ne kerštas, aš visada palaikydavau ir ateity galbūt palaikysiu, bet turėtų susiprast, kad Seimas yra įstaiga aukščiausio lygmens, kuriame turėtų bent minimumas pagarbos Seimo nariams“.

„Valstietė“ Aušra Papirtienė BNS sakė M. Adomėno komandiruotės nepalaikiusi, nes ji nesusijusi su Švietimo ir mokslo komiteto darbu. „Man pasirodė, kad jo kelionė niekaip nesusijusi su jo darbu Švietimo ir mokslo komitete. Nusprendžiau šį kartą nepritarti. Kitoms kelionėms, kurios buvo susijusios su švietimu, sritimi, kurioje dirba Seimo narys, pritardavome“, – sakė parlamentarė.

Ji atmetė M. Adomėno versiją dėl keršto už priešinimąsi A. Antanaičio kandidatūrai ir retoriškai klausė: „Gal jis jaučiasi neteisingai kažką pasielgęs ar pasakęs, jei jam tokios mintys kyla?“.

Komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša tuo tarpu sako dėl komandiruotės „santūriai susilaikęs“, bet motyvų nenurodysiantis. „Buvo tam tikri motyvai, kuriuos aš nebūtinai turiu paviešinti, kodėl aš balsavau susilaikydamas. Jis (M.Adomėnas) gali visokias versijas kelti, čia yra jo valia, kaip ir jo teisė jums pasiskųsti. Aš visiškai nenoriu jo versijos komentuoti“, – BNS sakė E. Jovaiša.

Nors Seimo Švietimo ir mokslo komitetas nepritarė komandiruotei, o analogišką sprendimą praėjusią savaitę patvirtino Seimo valdyba, M. Adomėnas trečiadienį vis tiek ketina vykti į Briuselį dalyvauti Wilfriedo Martenso Europos studijų centro generalinės asamblėjos posėdyje.

„Parlamento suteiktais instrumentais naudojamasi ne pagal paskirtį, dauguma tokiais instrumentais pasinaudojo opozicijai gniaužti ir politiniams oponentams kontroliuoti. Šiuo atveju aš ketinu nepaisyti ir protestuoti prieš tokį sprendimą, nes jei leisime taisykles uzurpuoti oponentams gniaužti, žodžio laisvės neliks parlamente ir „lukašenkėjimas“ pradeda grėsti“, – sakė konservatorius.

M.Adomėnas aštriai kritikavo „valstiečių“ siūlomą kandidatą į Valstybinės lietuvių kalbos komisijos vadovus A. Antanaitį, teigdamas jį neturint reikiamos kompetencijos. Kai A. Antanaitis praėjusią savaitę rinkimuose nurungė dabartinę komisijos pirmininkė kalbininkę Daivą Vaišnienę, M. Adomėnas pareiškė, kad valdantieji „paskyrė žmogų, kuris diskredituoja šią ekspertinę instituciją“, ir protestuodamas paliko posėdį.

VLKK yra ekspertinė įstaiga sprendžiant asmenvardžių rašybos klausimą, jos poziciją privalu gauti prieš Seimui priimant susijusius įstatymus. Seimas rugsėjį išrinko naujos sudėties VLKK, tačiau tiek pačios komisijos sudėtį, tiek pasirinktą kandidatą į pirmininkus dar turės patvirtinti Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Saunuoliai, Briuselyje ir savu PIDERASU PER AKIS.

rexas

rexas portretas
o ko jam ten, tegul posedzius lanko, o ne vazineja, dirbt reikia.

mm

mm portretas
butu geda padares kaip tiltas saugot dar ...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių