Quantcast

Vaiko priežiūros atostogų galės išeiti ir seneliai?

Seimas svarstys siūlymą, kad išeiti vaiko priežiūros atostogų gaudami „Sodros“ išmokas galėtų dirbantys seneliai. Šią savaitę Seimas po patiekimo pritarė tokioms konservatorės Monikos Navickienės inicijuotoms pataisoms.

M. Navickienės teigimu, taip jaunos šeimos, susitarusios su seneliais dėl vaiko priežiūros, galėtų greičiau nei po dvejų metų sugrįžti į darbo rinką. Parlamentarė pabrėžė, kad į vaiko priežiūros išmokas pretenduoti galėtų tik dirbantys seneliai – t.y. mokantys „Sodros“ įmokas.

Konservatorė tvirtino, kad į darbo rinką grįžti norinčioms šeimoms būtų „geriau sutarus vaikus palikti dirbantiems seneliams negu samdomai auklei, nes tas šeiminis ryšys liktų tvirtesnis“.

Geriau sutarus vaikus palikti dirbantiems seneliams negu samdomai auklei, nes tas šeiminis ryšys liktų tvirtesnis.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas komentuodamas pataisą ironizavo, kad tokia pataisa būtų pagyvenusių žmonių diskriminacija, nes „pirma reikėjo užauginti savo vaikus, o dabar dar reikės užauginti ir anūkus“.

„Vaiko priežiūros, ligos ir motinystės draudimas yra nesubalansuotas. Pajamos žymiai mažesnės nei išlaidos. Kadangi visi kalba, kad labai nori grįžti į rinką, tikrai reikia palaikyti idėją trumpinti vaiko priežiūros atostogas, daryti taip, kaip Skandinavijoje, kad pasirinktinai tėvas ir mama po keturis mėnesius pasirinktinai. Tada mes būsime europiečiais, todėl aš tikrai negaliu pritarti šiam siūlymui“, – sakė komiteto vadovas,

Šiuo metu vaiko priežiūros išmoka siekia 100 proc. buvusio atlyginimo dydžio, jei atostogų einama vieneriems metams, o imant dvejų metų vaiko priežiūros atostogas – 70 proc. ir 40 proc. atlyginimo dydžio atitinkamai pirmaisiais ir antraisiais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VARLE

VARLE portretas
Dabar ir taip motinos vaiku neaugina,stengiasi atstumti,tai i uzsieni,tai seneliams,tai buvusiam vyrui atiduoti augint,taigi mamos nyksta,o su ju nykimu ir dingsta vaiku meile mamoms...ka jus i tai??? Vaiku auginimas-mamyciu reikalas,seneliams vaikai tik pasidziaugti,nes jie uzaugino gal ir ne viena vaikeli...

Būtų tikrai

Būtų tikrai portretas
teigiamas dalykas, jaunimas galėtų dirbti, seneliai vaikus prižiūrėti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių