Quantcast

V. Ušackas žada siekti JAV karinės bazės Lietuvoje

Kandidatas į prezidentus ambasadorius Vygaudas Ušackas žada siekti, kad Lietuvoje būtų įsteigta Jungtinių Valstijų karinė bazė, siekiant atgrasyti Rusiją.

„Sieksiu, kad Lietuvos teritorijoje būtų įsteigta JAV karinė bazė – nuolat dislokuotas JAV karinių pajėgų kontingentas“, – rašoma ketvirtadienį paskelbtose konservatoriaus V. Ušacko rinkimų programinėse gairėse.

Spaudos konferencijoje jis teigė, kad sprendimas galėtų būti priimtas Lietuvai prisidedant prie Lenkijos iniciatyvos kviestis JAV karius nuolatiniam buvimui.

„Mes turėtume paremti (Lenkijos prezidento Andrzejaus) Dudos iniciatyvą siūlant JAV karius dislokuoti Lenkijoje, bet taip pat siekti karių dislokacijos ir Lietuvos teritorijoje. Aš siekčiau kaip galimo didesnio, aiškesnio ir ryškesnio JAV karių buvimo Lietuvos teritorijoje“, – žurnalistams sakė V. Ušackas.

Jis sakė pasigedęs iš dabartinių Lietuvos vadovų paramos Lenkijos iniciatyvai.

Aš siekčiau kaip galimo didesnio, aiškesnio ir ryškesnio JAV karių buvimo Lietuvos teritorijoje.

V. Ušacko teigimu, šiandieninės Rusijos veiksmai, griaunantys tarptautine teise grįstą Europos saugumo architektūrą, kelia grėsmę Lietuvos saugumui ir nėra prielaidų tikėtis, kad santykiai artimiausiu metu gali iš esmės pasikeisti.

Stiprinant gynybą, jis siūlo užsibrėžti, kad Lietuvos gynybos finansavimas jau 2024 metais pasiektų 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto. Valstybės gynimo taryba ir dauguma parlamentinių partijų yra numatę, kad šis rodiklis būtų pasiektas 2030 metais.

Anot kandidato, Lietuva privalo susigrąžinti regiono lyderystės vaidmenį, siekti iš esmės kokybiškai atnaujinti Rytų partnerystės programą, kurioje dalyvauja Ukraina, Gruzija ir Moldova.

Santykiuose su Lenkija jis žadėjo siekti grąžinti strateginės partnerystės dvasią ir turinį. Kandidato teigimu, Baltijos ir Šiaurės valstybės turėtų dar labiau siekti išvien daryti įtaką sprendimų formavimui tarptautinėse organizacijose. Anot V. Ušacko, Lietuva turi remti „nepriklausomą, savarankišką ir vakarietiškas vertybes palaikančią Baltarusijos valstybę, kartu dvišaliuose santykiuose nuolat gindami Lietuvos nacionalinį interesą“.

V. Ušacko teigimu, Lietuva „privalo būti Europos Sąjungos integracijos procesų branduolyje“ ir prisidėti prie bendrų ES gynybos pajėgumų kūrimo. Kartu jis teigė, kad ES mato kaip tautų sąjungą, kur valstybės pačios apsprendžia integracijos gylį ir apimtį.

Tapęs prezidentu, jis žada aktyviau vykdyti ekonominę diplomatiją, skatinti investicijų pritraukimą ir prekybą.

V. Ušackas su Seimo nare Ingrida Šimonyte varžosi dėl Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų nominacijos Lietuvos prezidento rinkimuose.

Konservatoriai kandidatą atviruose rinkimuose žada išsirinkti lapkričio 3-4 dienomis. V. Ušackas prašo partijos vadovybės sudaryti galimybę rinkimuose dalyvauti ir užsienio piliečiams, o iki to laiko rinkimus nukelti.

V. Ušackas ketvirtadienį sakė, partijos štabo atstovai jo komandą informavo, kad tokia galimybė yra svarstoma.

V. Ušackas: TS-LKD nėra tik Landsbergių partija

Prezidento posto siekiantis diplomatas Vygaudas Ušackas nesureikšmina, kad Vytautas Landsbergis ir kiti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) lyderiai išsakė paramą taip pat aukščiausio posto siekiančiai Seimo narei Ingridai Šimonytei. Politikas teigia nesibaiminąs, kad partijos garbės pirmininkas užduos toną partiečiams, kurie pirminiuose rinkimuose spręs, kas prezidento rinkimuose turėtų atstovauti TS-LKD.

„Aš labai gerbiu profesorių Landsbergį, su juo teko daug dirbti, ir tuo didžiuojuosi. Bet partija nėra Landsbergių šeimos partija, su visa pagarba jiems. Taip, profesorius, Austėja jau išreiškė paramą Ingridai Šimonytei, man belieka tikėtis, kad Gabrielius mane remia“, - ketvirtadienį, pristatęs savo užsienio politikos ir valstybės saugumo viziją, aiškino V. Ušackas. Anot jo, Lietuvos žmonės yra laisvi pasirinkti geriausią kandidatą.

„Aš manau, kad Lietuvos žmonės yra laisvi: ir partiečiai, ir ne partijos nariai, kurie susidarys savo nuomonę vertinant kandidatų kompetenciją, vertinant jų lyderystės įgūdžius tarptautinėje politikoje ir vertinant jų viziją. Todėl aš šito nesureikšminčiau“, - apibendrino V. Ušackas.

ELTA primena, kad prezidento posto siekiančio V. Ušacko pirmiausia laukia akistata su taip pat prezidentės posto siekti apsisprendusia I. Šimonyte. Abu politikai TS-LKD rengiamuose pirminiuose rinkimuose varžysis dėl partijos palaikymo. Pastarajai palaikymą reiškia įtakingi TS-LKD nariai, tarp kurių Vytautas Landsbergis ir Andrius Kubilius.

D. Grybauskaitę mato EK vadovės poste

Diplomatas V. Ušackas ragina sutelkti Lietuvos diplomatines pastangas, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė taptų naująja Europos Komisijos (EK) pirmininke.

Ketvirtadienį pristatytoje užsienio politikos ir valstybės saugumo vizijoje aukščiausio valstybės posto siekiantis V. Ušackas savo prezidentinėje strategijoje rado vietos ir D. Grybauskaitei. Pasak jo, dabartinė Lietuvos vadovė, tapusi Europos Komijos pirmininke, galėtų prisidėti įgyvendinant jo programoje deklaruotus siekius - inicijuoti Briuselio ir Ukrainos bei Sakartvelo derybų pradžią dėl narystės ES.

„Manau, kad viena iš kandidatų į Europos Komisijos prezidentus - mums gerai žinoma prezidentė Dalia Grybauskaitė - tai galėtų puikiai atlikti. Todėl mūsų diplomatinės lobistinės pastangos turėtų būti nukreiptos, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė, baigusi prezidento kadenciją, galėtų užimti svarbiausią postą Europos Komisijoje“, - kalbėjo V. Ušackas.

Politikas siūlė suteikti naują kvėpavimą Rytų partnerystei ir ragino aktyvuoti diplomatinį Lietuvos lobizmą, siekiant strateginių tikslų.

„Manau, kad labai svarbu išnaudoti laikotarpį, nuo šiandien iki kitų metų vasaros, kai bus formuojama nauja Europos Komisija, ir kad tas žmogus, kuris pakeis Europos Komisijos prezidentą Jeaną Claude'ą Junckerį, turėtų ambiciją - pritartų mūsų nacionaliniams interesams ir sutelktų ES narių sutarimą pradėti derybas (su Ukraina ir Sakartvelu dėl narystės ES. - ELTA)“, - aiškino diplomatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius

Saulius portretas
Sprendžiant iš gausių vatnykų pajėgų pasiūlymas geras ir svarstytinas.

Koncervu

Koncervu portretas
dar vienas silpnaprotis...

to Šiaip

to  Šiaip portretas
galimai panaši konstitucija buvo ir 1940- aisiais........ar Liaudis prašė, ar rusai klausėsi Liaudies?.....
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių