Quantcast

Ar Seimas atmes prezidentės veto?

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės grąžinto Viešųjų pirkimų įstatymo bus ieškoma sutarimo tarp Prezidentūros ir Seimo, nors parlamente vyrauja nuotaikos, kad veto reikėtų atmesti.

„Vienas iš pagrindinių klausimų buvo apie Viešųjų pirkimų įstatymą, prezidentė labais susirūpinusi, kad neliktų korupcinių landų, mes labai vieningai sutarėme, kad turime tuo rūpintis, ir kaip ateityje pakreipsime to įstatymo eigą, matysime, bet turime užtikrinti nekorumpuotus pirkimus“, – klausimą trečiadienį aptaręs su prezidente žurnalistams sakė V.Pranckietis.

Prezidentė D.Grybauskaitė antradienį vetavo Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kuriomis buvo palikta galimybė savivaldybėms rengti vidaus sandorius. Prezidentės manymu, vidaus sandoriai iškreipia konkurenciją, yra terpė korupcijai, todėl turi būti uždrausti, nepaliekant išimčių. Seimo pirmininkas trečiadienį interviu Žinių radijui sakė, kad šalies vadovės veto tikriausiai bus atmestas.

Po susitikimo kalbėdamas su žurnalistais V.Pranckietis sakė interviu Žinių radijui išsakęs ne savo asmeninę poziciją, o apibūdinęs nuotaikas Seime.

„Turėtume atskirti Seimo poziciją ir mano poziciją. Aš sakiau, kad Seime yra nuomonė, kad reiktų atmesti prezidentės veto, bet tai nėra mano nuomonė. Mano nuomonė tokia, kad reikia užtikrinti, kad nebūtų korupcinių sistemų. Reikės dar ir derėtis Seime, pažiūrėsime, kaip tai galime įveikti, nes yra galimybės pirkti iki 10 tūkst. tiesiogiai, šiokios tokios paliktos galimybės, bet nedideliems pirkimams“, – kalbėjo V.Pranckietis.

„Mano nuomonė, kad visada reikia kalbėtis ir derėtis, o ne imti ir laužyti bei kapoti sistemas. Mes tobulinsime šį įstatymą ir sieksime konsensuso“, – klausiamas, koks likimas šlaies vadovės vetuoto įstatymo laukia Seime, atsakė V.Pranckietis.

Pataisas vetavusi Prezidentūra pažymi, kad per pastaruosius penkerius metus savivaldybės vidaus sandoriams išleido beveik 400 mln. eurų. Prezidentūra remiasi tyrimais, kad vidaus sandoriai perkamos atliekų tvarkymo paslaugos kainą gali išauginti net iki 100 procentų.

Kovo pabaigoje Seimo priimtos pataisos leido vidaus sandorius sudaryti savivaldybėms ir jų kontroliuojamoms įmonėms, tačiau neleido naudoti tokios praktikos valstybės ir savivaldybės įmonėms, akcinėms ir uždarosios akcinėms bendrovėms, kuriose valstybei priklauso daugiau kaip pusė akcijų. Grupė parlamentarų kovo pabaigoje kreipėsi į D.Grybauskaitę, prašydami vetuoti įstatymo pataisas.

Viešųjų pirkimų tarnybos skaičiavimais, 2011-2016 metais vidaus sandorių sudaryta už 1,005 mlrd. eurų, iš jų vien savivaldybėse - už 420,7 mln. eurų.

Vidaus sandoriai Lietuvoje yra galimi nuo 2010 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deja

deja portretas
jau atmetė ir aišku kodėl, nes tai šėryklos, nuo kurių gausos esi priklausomas ir nesvarbu ką tauškiai žadėdamas kelyje prie lovio. Tik kad nesprogtumėte persiriję...

Joana

Joana portretas
kas is tu viesuju pirkimu-darzeliams indu ploviklis is vandens, neplauna indu,o perka tik ten kur Kauno vyrai nurode ir visose srityse tas pats

principai

principai portretas
sąlygos turėtų būti lygios ir tam verslui, kurį patys žmonės kuria, ir tam, kurį savivaldybė "kuruoja", savo statytinius į aukštus postus skirdama. Jeigu visos įmonės, VISOS SAVIVALDYBĖS IR VALSTYBĖS INSTITUCIJOS, ĮSTAIGOS, PAGALIAU - AUKŠTOSIOS MOKYKLOS mokės visus mokesčius (kad ir nekilnojamojo turto), tai nesiplėš didelių plotų, o žiūrės labiau savo galimybių ir naudos valstybei bei jos žmonėms, tai tikrai geriau gyvensim. Dabar kiek savivaldybė pristeigė viešųjų įstaigų, kiek patalpų išdalino dykai ir dar pinigų duoda iš biudžeto, atseit, konkursus laimėjo, geras programas sukūrė? O kai pažiūri, kas iš tų programų? Šnipštas teorinis ir tiek.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių