Quantcast

V. Landsbergis: jūs parduodate savo vaikų sąmonę

Ar įmanoma kovoti su Rusijos propaganda, jei patys jai pasiduodame? Apie tai – pokalbis LRT TELEVIZIJOS laidoje „Dėmesio centre“ su Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininku profesoriumi Vytautu Landsbergiu.

– Tokios stovyklos, vaikų viešnagės Rusijoje vyksta ne pirmą kartą. Ir kiekvieną kartą po to kažkas vėl turi aiškintis, atsiprašinėti, bet praeina metai, kiti ir vėl tas pats. Negi mes niekaip nepasimokome?

– Niekas neturi aiškintis ir atsiprašinėti. Tie propagandos banditai nesiaiškina niekam, jie dirba savo darbą, uždirba gerus pinigus ir klaidina žmones ar tiesiog kvailina nuo mažens. O kažkas aiškinasi. Kas turi aiškintis? Ar tėvams tai nerūpi, mokytojams nerūpi? Tai tada netikę ir tėvai, netikę ir mokytojai.

– Bet kartais tėvai nesupranta. Jiems atrodo, štai, kultūriniai mainai. Pamatys šalį. Programa graži.

– Dalykas ne tas, kaip tai bus pavadinta. Dalykas tas, koks yra tikslas ir rezultatas. O kaip jūs žiūrite į Ukrainos užpuolimą? Kaip jūs vertinate, kad du milijonai ukrainiečių yra išvaryti iš savo namų? Ar jūs tiems vaikams papasakosite ką nors? Tai ko jūs ten juos kviečiate, kad jie paskui grįžę sakytų, oi kokia graži šalis, nieko blogo nedaro, su niekuo nekariauja. O juos leidžiama sukvailinti. Tai neleiskit kvailinti, nes užaugs kvailiai. Ir galbūt pikti. Ir galbūt jau eis prieš savo šalį, jeigu ten tas geras dėdė vėl paprotins atitinkamai.

– Programa, kaip suprantu, savivaldybei buvo iš anksto žinoma. Apsilankymas Rusijos ginkluotojų pajėgų, tėvynės karo muziejuje.

– O kaip ten pas juos parodytas „Didysis Tėvynės karas“ ir Baltijos šalių likimas? Kas pradėjo tą karą? Ar ten parodo, kad Stalinas su Hitleriu susitarė ir užpuolė kaimynines šalis? Ar tai vaikams pasakoja? Jeigu nepasakoja, vadinasi, meluoja. Tai kam jūs siunčiate vaikus ten, kur jiems makaronus kabins ir nuodys jų smegenis?

– Pone Landsbergi, gal tuomet problema čia yra ta, kad vaikai nėra pakankamai užimti čia, Lietuvoje, ir savivaldybė susiviliojo pasiūlymu apsilankyti?

– Tai ta savivaldybė turi smegenų ar ne? Tai tik toks klausimas. Mums nekainuos, mes čia sutaupysim. Jokios atsakomybės neturi tokia savivaldybė, jeigu jie taip priima sprendimus. Gal ten banditai kokie tuos vaikus pavilios, pamokys vogti, plėšti, mums nesvarbu, svarbu juos užėmė, mums galva neskauda. Jei toks požiūris yra Lietuvoje, savivaldybėse, tuomet reikia kalbėtis su tomis savivaldybėmis.

– Kokią įtaką tos stovyklos turi vaikams?

– Paklauskite tų vaikų, už juos aš negaliu kalbėti. Aš manau, kad jie parsiveža apterštas smegenis. Didesnį ar mažesnį suklaidinimą dėl to, kas vyksta pasaulyje, kokios šalys su kuo bendrauja, kaip bendrauja, kariauja, kodėl kariauja, o gal nekariauja, tik žaidžia žaidimėlius. Žaidžia žaidimėlius kur per 10 tūkst. užmuštų. Ir šiandien. Užmušti 9 ukrainiečių kariai, todėl, kad anie ten paskelbė apie savo valstybėlę ir vėl puola... matyt, vėl reikia nuo kažko nukreipti dėmesį. Gal mano, kad vakariečius jau pakankamai „sudurnino“, galima vėl pradėti iš naujo savo agresiją prieš Ukrainą. Vyksta Rusijos ir Ukrainos karas. Jeigu tu siunti vaikus į Rusiją, kuriems aiškins, kad Ukraina užpuolė Rusiją, mes turim gintis, tai kam jūs vaikus siunčiate į tokias nesąmones?

– Vaikus į stovyklas galime nesiųsti. Bet kaip reaguoti į pastaruoju metu suįžulėjusią Rusijos propagandą?

Aš kartais sakau, kad su kvailiu ginčytis nereikia. Ir su melagiu nereikia. Jis tik to ir nori, kad būtų paneiginėjamas jo melas, kad pasidarytų ginčas: o gal šiek tiek ir tiesos yra?

– Matote, tie, kurie provokuoja, jie nori, kad būtų reaguojama. Jie kaip džiunglių banderlogai, kurie iš medžių viršūnių mėto šiukšles, nuograužas į normalius gyventojus apačioje, kad tie gyventojai apačioje supyktų ir pradėtų juos barti, tada banderlogai, kurie keturiom kabinėjasi po džiunglių viršūnes, jie būna labai patenkinti, kad juos pastebėjo. Bet garbingi džiunglių gyventojai nepastebi jų. Jie eina sau ir į įsidirbinėjimus nekreipia dėmesio. Aš kartais sakau, kad su kvailiu ginčytis nereikia. Ir su melagiu nereikia. Jis tik to ir nori, kad būtų paneiginėjamas jo melas, kad pasidarytų ginčas: o gal šiek tiek ir tiesos yra? O gal ir tu meluoji? Esame kaip lygus su lygiu. Melas yra melas, o įrodinėdamas, kad melas yra melas tu padedi melagiui, nes tu turi kažką įrodinėti. Tai yra melo imperija ir siųsti vaikus į tą melo imperiją, manant, kad jie neužsikrės, kad neparsiveš kokios infekcijos, jūs būtumėte labai naivūs arba neatsakingi.

– Yra nemaža dalis žmonių, suvokiančių, ką reiškia stovyklos Rusijoje ir savo vaikų galbūt ten niekada neleistų, bet kita visuomenės dalis nemato tame nieko blogo. Kaip kovoti su propaganda, kuri nukreipta į kultūros vartotojus, tautines mažumas?

– Reikia su jais ir kalbėtis, ar tikrai nieko blogo? Jei vagių kompanija vilioja tavo vaiką, einam pažaisim čia tokį žaidimą apie vagis, ir tu manai, gerai, tegul žaidžia vagis, užpuolikus. Aš manau, kad reikia kitaip galvoti, reikia kalbėti su tokiais tėvais ir sakyti, kad tai nėra „nieko tokio“. Ta pusė tai tikslingai daro, kad tą vaiką užkrėstų.

Turi žmonės turėti šiek tiek smegenų. Jeigu ateina iš Rytų kaimynės savivaldybė ir siūlo draugystę, siūlo dovanėles, tai yra politika. Jūs juos įviliokite, gal tuos vaikus atsiųskite. Bus tie vaikai kvailesni po to. Nesusigaudys kas, kaip, kur pasaulyje darosi. O mes jums tarsi pamokėsim. Bet jūs parduodate. Parduodate savo vaikų sąmonę. Jūs parduodate ir galbūt savo šalies ateitį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sventas

Sventas portretas
Sventas, sventas ir dar karta sventas. Jau seniai laikas nebeafisuoti sio Marijos zemes sventojo. Nusibodo i ji kasdien ziureti. Paslepkit ir nuraminkit visa ta gimine.

Nusivylusiems

Nusivylusiems portretas
O vilos Šveicarijoj dar nesuradot?

siaip

siaip portretas
..kai tokie kaip šis "ponulis" pamokslauja Lietuva tampa dar didesniais parsidaveliais, gal pirma šis "ponulis": turetu nuo savęs pradeti? nueiti išpažinties į bažnyčią o veliau Lietuvos atsiprašytu už savo klaidas už tu klaidu pasekmes Lietuvos piliečiams Butu sąžiningiau visu atžvilgiu.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių