Quantcast

V. Landsbergis apie Astravo AE: ant mūsų galvos daro bombą

Lietuvos mokslų akademijoje šį antradienį rengiama tarptautinė konferencija apie Baltarusijos ir Rusijos statomos atominės elektrinės (AE) Astrave keliamas geopolitinės ir branduolinės saugos pasekmes Europai.

Renginyje kalbėjo energetikos ministras Rokas Masiulis, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus  ir pirmasis atkurtos Lietuvos Respublikos valstybės vadovas prof. Vytautas Landsbergis, kuris teigia, kad statoma elektrinė yra daugiau politinis veiksmas.

„Sumanymas statyti branduolinę jėgainę prie Vilniaus, dar su rusiškomis technologijomis, kurios nuolat genda, yra klastingas ir nežmoniškas veiksmas. Jie tyrė keturias vietas ir dabartinė vieta buvo atsarginė. Paskui, matyt, atėjo šeimininko komanda iš didžiosios sostinės ir nutarė ant mūsų galvos padaryti šią bombą“, – mano prof. V. Landsbergis.

Lietuvai trūksta politinės vienybės, norint išspręsti netoli Vilniaus statomos nesaugios Astravo atominės elektrinės (AE) klausimą, sako buvęs pirmasis faktinis Lietuvos vadovas konservatorius V. Landsbergis.

„Mes turime čia susitarti, su savimi susitarti. Kas su mumis rimtai tarsis, kai matys, kad mes esame nesusitarę. Turi būti išeities taškas labai aiškus. (...) Dabar yra neteisingas išeities taškas. Turėjo būti gautas sutikimas dėl statybų vietos, tarptautinis pritarimas, ekspertizė“, - antradienį spaudos konferencijoje po tarptautinės konferencijos Vilniuje apie Astravo AE pasekmes Europos saugumui teigė V.Landsbergis.

Paklaustas, kaip Lietuva turėtų siekti politinės vienybės Astravo AE klausimu, V.Landsbergis atsakė, jog „tos vienybės veiksniai (politinės partijos - BNS) turi surasti vienybę savyje“.

Jo teigimu, Lietuva yra teisi prašydama, kad Baltarusija savo atominę elektrinę statytų pagal visus tarptautinius reikalavimus.

„Mūsų normalus visiškai reikalavimas, daryti taip, kaip pasaulio taisyklės numato“, - kalbėjo V.Landsbergis.

Astravo atominės jėgainės statybose nuolat įvyksta didesnių ar mažesnių incidentų. Liepą atliekant bandymus, krito reaktoriaus korpusas, ir tai buvo didžiausias iš iki šiol įvykusių jos statybos incidentų.

Lietuva siūlo Baltarusijai suformuoti tarptautinių ekspertų komandą, kuri ištirtų jos statybos saugumą ir pateiktų rekomendacijas. Baltarusija taip pat paraginta pasikviesti nepriklausomus tarptautinius ekspertus, tačiau šalis atsisako ekspertų ir neteikia išsamesnių atsakymų apie jėgainę.

Lietuvos Vyriausybė sako, kad Baltarusija nesilaiko saugumo standartų, statydama atominę elektrinę 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Kaip teigia iniciatyvinės grupės dėl parašų rinkimo prieš Astravo jėgainę vadovas Žygimantas Pavilionis, Lietuvos piliečiai savo parašais įrodė suprantantys, kokią didelę grėsmę kelia Baltarusijos atominė elektrinė, statoma pažeidžiant tarptautinę Branduolinės saugos konvenciją. Anot jo, tai supranta ir regiono lyderiai.

„Šią konferenciją organizavome vos dvi–tris savaites ir tai, kad atostogų metu į ją suvažiuoja latviai, estai, lenkai, baltarusiai, Europos Komisijos atstovas, reiškia, kad surinkti parašai paliko įspūdį“, – teigia Ž. Pavilionis.

Anot diplomato, Lietuvos tikslas – pasiekti tarptautinį sutarimą, kad elektrinės statybas reikia stabdyti. Daug prie to turėtų prisidėti ir jaunimas.

„Mes pralošėme tą atominį žaidimą, nes buvome susiskaldę, tačiau turime susivienyti ir įveikti Astravo monstrą. Tai yra naujos kartos uždavinys, nes mūsų vaikai turi gyventi čia saugūs ir ramūs. Jie taip negyvens, jei Astravo monstras matysis nuo mūsų kalvų viršūnių“, – teigė diplomatas.

Daugiau minčių apie Astravo AE ir konferenciją – laidoje „Labas rytas, Lietuva“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O ką gi mums siūlo TS - LKD -isstai?

O ką gi mums siūlo TS - LKD -isstai? portretas
Didžiausia bėda Kauno švietimo įstaigose yra visiškai praradę sąžinę, patalogiškai įpratę vogti (ir iš vaikų!?) šių įstaigų veidmainystės ekspertės, sovietinės direktorės. Vežama mašinomis! Puikus pavyzdys Kauno Žaliakalnio lopšelis darželis. Buvome teisėsaugai ir savivaldybei nurodę kada ir kaip vežama. Jokios reakcijos! Už direktorės nugaros „šlovingoji“ TS - LKD ! Savivaldybėje aukštas "čččinnas", sužinojęs, kad kyšinninnkė onna dannutė griiciennė yra TS - LKD -isstė, taip ir pasakė: " O tai jau tikrai bus, kas užtaria"! Ir iš tiesų-teko bendrauti su minėto darželio dirbančiosiomis: viskas po senovei - kaip vilko taip ir velka - jokių pasikeitimų!! Valllytoja ar virrrėja viską matto, - atvažiuoja teisėsauga: "pažžeidimų nerrrasta"!! O kaipgi,-juk visa tai virsta pinigais, kurie kyšių pagalba keliauja švietimo skyriaus ir savivaldybės niekšams! Kokio lygio direktorės yra galit susipažinti straipsnyje: "Skandalingas susitarimas Kauno darželiuose..." 15 min. Na, viskas kaip pas onytę!

jo , buombąą

jo , buombąą portretas
gali kon-cerwiniai jau po biški nešdintis į " saugias" šalis

Kęstas

Kęstas portretas
Daugelis klausia Landsbergį ir jo gerbėjus: su kokiu tikslu baidote lietuvius tuo Astravu? Norite dar didesnės emigracijos? Dar jums mažai tuščių tvartelių Lietuvoje? Daugiau apie tai, guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių