Quantcast

V. Juozapaičiui teks aiškintis etikos sargams dėl gauto honoraro Rygoje

Kultūros ministerijos ir „valstiečių“ deleguotos ministrės kritikas konservatorius Seimo narys Vytautas Juozapaitis pats sulaukė skundo dėl galimo uždarbiavimo.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė antradienį pranešė parašiusi kreipimąsi į Etikos ir procedūrų komisiją dėl galimo V. Juozapaičio nusižengimo Seimo statutui ir Konstitucijai.

A. Širinskienės teigimu, šių metų birželio 21 dieną parlamentaras, operos solistas V. Juozapaitis dalyvavo Rygos festivalio iškilmingame koncerte ir už atliktą baritono partiją gavo 1100 eurų honorarą.

„V. Juozapaitis šiame koncerte dalyvavo 2017 metų birželio 21 dieną, t. y. tada, kai betarpiškai turėjo atlikti savo pareigas Seime: 2017 metų birželio 21 dieną Seime vyko Kultūros komiteto posėdis. Jį Rygoje uždarbiaujantis Seimo narys praleido“, – teigia Sveikatos reikalų komiteto vadovė.

„Tokia situacija, kai Seimo narys darbo laiku, tuo metu, kai vyksta posėdžiai, išvažiuoja į užsienį uždarbiauti, nesirūpina savo tiesioginėmis pareigomis, nenurodo Seimo valdybai tikrųjų išvykos tikslų, yra apgailėtina. Žinoma, vieno koncerto metu Seimo narys galimai uždirbo pusę savo mėnesinės algos dydžio atlygį, bet moralinė žala, kuri buvo padaryta tokiu veiksmu – neišmatuojama. Toks elgesys menkina žmonių pasitikėjimą valstybe, Seimu ir Seimo narių reputacija“, – pranešime spaudai cituojama A. Širinskienė.

Be to, jos tvirtinimu, išvyka į Rygą nėra vienintelis epizodas, kai „V. Juozapaitis užsiima kita, nei Seimo nario, veikla“. „Valstietė“ tikina turinti duomenų, kad konservatorius dalyvauja renginiuose, per kuriuos teikia konsultacijas arba veda meistriškumo pamokas.

A. Širinskienė kelia klausimą, ar gaudamas atlygį ne už Seimo nario veiklą, V. Juozapaitis nepažeidžia Konstitucijos, nes joje nurodyta, jog „Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse“.

V. Juozapaitis BNS patvirtino birželį dalyvavęs ir dainavęs minėtame Rygos festivalio koncerte, gautą honorarą deklaravęs.

„Ir Konstitucinis Teismas, ir Seimo Etikos ir procedūrų komisija yra išaiškinę, kad kūrybinė veikla Seimo nariams leidžiama ir už ją galima gauti atlygį“, – pabrėžė Seimo narys.

Jis taip pat akcentavo į Rygą vykęs Seimo valdybos sprendimu. V. Juozapaitis teigė, kad ši išvyka parlamento kanceliarijai nekainavo nė cento.

Anot jo, jo veikla, susijusi su muzika, meistriškumo pamokomis, nėra nuolatinė, kad ją būtų galima traktuoti kaip galimą Konstitucijos pažeidimą. Už konsultacijas ir pamokas jis sakė atlygio neimąs.

„Tai totalus valdančiosios partijos puolimas opozicijos nario už kritiką, kad jis skyrė dėmesį galimai neteisėtai kultūros ministrės veiklai, Lietuvos operos ir baleto teatrui (...). Už tai dabar sulaukiau atpildo. Vakar – R. Karbauskis, šiandien – Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė. Matyt, desperacija. Esu pasirengęs atsakyti į visus klausimus“, – BNS sakė V. Juozapaitis.

Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis pirmadienį Seimo etikos sargams V. Juozapaitį apskundė dėl esą atskleistos konfidencialios informacijos – kad kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė vadovauja konkurso komisijai, kuri turi atrinkti naują Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinį direktorių.

Konstitucijos 60 straipsnis numato, kad Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis, taip pat darbu, o papildomą atlygį parlamentaras gali gauti tik iš kūrybos.

2004 metais Konstitucinis Teismas (KT) yra išaiškinęs, kad Seimo nariai gali gauti atlyginimą už kūrybinę veiklą, kurią jis atlieka ne kaip darbo, tarnybos ar pan. santykių subjektas.

Tame pačiame KT nutarime teigiama, kad pagal Konstituciją kūrybinė veikla laikoma veikla mokslo, technikos, kultūros ar meno srityse, kuria siekiama sukurti kūrinį, t. y. kokybiškai naują, originalią, niekada anksčiau neegzistavusią konkrečią materialinę ar dvasinę mokslo, technikos, kultūros ar meno vertybę.


Šiame straipsnyje: Vytautas Juozapaitishonoraras

NAUJAUSI KOMENTARAI

cirko

cirko  portretas
,,gal geriau ponui eiti iš vis iš seimo ir dainuoti šokti linksmas dainas o seimo sales interesas turi turėti pirma darbą atlik o paskui savo laiką leisk ir šok dainuok ir žiūrėk fokusus mesk į šoną užtenka tos dainorius visokius sportininkus ten maitinti, iš mūsų pinigu ,kur matyta gauna tokį atlyginimą ir visokius pieštuku automobiliu išlaikymus iš piliečiu pinigo, vyti tinginius lauk

Marija B.

Marija B. portretas
Kaip jums,komentuotojai. negėda taip bukai priekabiauti prie gerbiamo, sąžiningo ir puikaus žmogaus..... teisiniai nykštukai , paskendę formalizmo liūne...Vadinasi, daktaras negali išgydyti ligonio,, dainininkas pakviestas- nedainuoti koncerte ir t.p. Nematau gerb,Juozapaičio veiksmuose etikos pažeodimų

rinkejas

rinkejas portretas
Tik seimunai visada randa pasiteisinimus o sitas tai ypatingai gudri asmenybe.ir aplamai ka gero nuveike tautos labui budamas seime sis ypatingai gudrus dainininkas .
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių