Quantcast

V. Gailius mato pagrindą A. Skardžiaus apkaltai

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius antradienį pareiškė matantis pagrindą parlamentaro Artūro Skardžiaus apkaltai, politikams rengiantis tvirtinti išvadas dėl Seimo nario ryšių energetikos versle.

Jis sako svarstantis pats inicijuoti apkaltą A. Skardžiui ir surinkti tam reikalingus ketvirtadalį Seimo narių parašų.

„Seime patvirtinus išvadą matau galimybę inicijuoti apkaltą. Pasilieku galimybę surinkti parašus“, – BNS sakė V. Gailius.

Seimas dėl Antikorupcijos komisijos išvadų turėtų balsuoti ketvirtadienį, BNS sakė parlamento vicepirmininkė Rima Baškienė.

Antikorupcijos komisija praėjusią savaitę nustatė, kad A. Skardžius Seime rūpinosi atsinaujinančių išteklių energetika ir taip galėjo pažeisti viešųjų ir privačių interesų derinimą valstybės tarnyboje.

Seimui siūloma kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, kad ji įvertintų Seimo nario elgesį. Kai kurie politikai tvirtino, jog tokios Antikorupcijos komisijos išvados yra per švelnios.

Tačiau V. Gailius teigė, kad tyrimo medžiagoje yra ir labiau A. Skardžių kompromituojančios medžiagos, tačiau ji nėra vieša, nes apima teisėsaugos tyrimus ir vykstantį mokestinį patikrinimą.

Parlamentaras taip pat sakė, jog Seimo tyrimo komisija parlamentarams turi pateikti faktus, kad „Seimas galėtų priimti atitinkamus sprendimus“.

„Seimo laikinoji tyrimo komisija nėra subjektas, kuris galėtų inicijuoti apkaltos procesą, – sakė V. Gailius. – Šiuo metu vykstanti vieša diskusija yra už laikinųjų tyrimo komisijų veiklos ribų“.

Prezidentūros atstovas antradienį teigė, jog Antikorupcijos komisijos išvada dėl A. Skardžiaus elgesio nuvilia ir diskredituoja laikinųjų tyrimų komisijų institutą. Pasak prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjo vidaus politikos klausimais, komisija neišsklaidė abejonių dėl parlamentaro veiksmų.

„Negi reikėjo kelių mėnesių tam, ką galima buvo padaryti iš karto: kreiptis į vieną ar kitą etikos komisiją, jų sprendimai turi teisines pasekmes ir galima prieiti prie tų pačių rezultatų“, – Žinių radijui sakė Mindaugas Lingė.

Antikorupcijos komisijos narys, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas antradienį pranešė parengęs atskirąją nuomonę dėl A. Skardžiaus išvadų. Susilaikęs per balsavimą dėl tyrimo komisijos išvadų parlamentaras pasiūlė konstatuoti, kad A. Skardžius dėl asmeninių interesų energetikos sektoriuje yra pažeidžiamas ir turi pasitraukti iš pareigų Energetikos komisijoje bei Ekonomikos komitete.

„Mes siekiame energetinės nepriklausomybės, todėl šių sprendimų priešakyje neturi būti žmonės, kurių reputacija, asmeniniai interesai kelia susirūpinimą. Kita vertus, mes, komisijos nariai, matydami politines rizikas dėl valstybei svarbaus klausimo, turime jas pašalinti“, – feisbuke parašė V. Bakas.

Antikorupcijos komisija nustatė, kad A. Skardžiaus šeimos nariai dalyvauja energetikos versle bei turi ryšių su Baltarusijos verslininkais. Išvadą dėl galimai supainiotų interesų komisijai leido daryti ir paties A. Skardžiaus nusišalinimai per pataisų svarstymus.

Teisėsauga Antikorupcijos komisijai yra pareiškusi, kad A. Skardžiaus teiktos pataisos dėl atsinaujinančių išteklių galėjo sudaryti išimtines sąlygas mažųjų saulės bei vėjo elektrinių savininkams, nes šiuose versluose jis turėjo interesų. Energetikos ministerija taip pat yra pateikusi nuomonę, kad ankstesni A. Skardžiaus pasiūlymai dėl atsinaujinančios energetikos plėtros sudarė išskirtines sąlygas mažųjų saulės elektrinių plėtotojams ir galėjo leisti pelnytis valstybės sąskaita.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių