Quantcast

V. Blinkevičiūtės karjeros šuolis EP keičia kortas dėl partijos pirmininko

Buvusi socialinių reikalų ir darbo ministrė, europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė iki šiol laikoma Socialdemokratų partijos pirmininko rinkimų favorite.

Tačiau tai, kad trečiadienį ji buvo išrinkta Europos Parlamento  (EP) Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto pirmininke, socialdemokratų vadovo rinkimus gali kardinaliai pakoreguoti. Rinkimų EP komitete išvakarėse, bendraudama su LRT.lt, V. Blinkevičiūtė sakė, kad, jeigu pavyktų laimėti rinkimus dėl svarbaus posto Briuselyje, jai nebeliktų galimybių dalyvauti dar ir partijos pirmininko rinkimuose.

Tačiau buvęs premjeras, Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas mano kitaip: „O kodėl postas EP V. Blinkevičiūtei turėtų trukdyti vadovauti partijai? Partijų vadovų EP yra ne vienas ir darbas Briuselyje jiems visiškai netrukdo. Manau, kad iškovotas svarbus postas EP tik dar labiau sustiprins V. Blinkevičiūtės pozicijas partijoje“.

Įtakingas socialdemokratas taip pat įsitikinęs, kad prieš savivaldybių, prezidento ir EP rinkimus, kurie vyks 2019 m., V. Blinkevičiūtės kandidatūra prie socialdemokratų vairo būtų tinkamiausia: „Partijai reikia susitelkti, atsinaujinti, ir V. Blinkevičiūtė, turinti nemenkos patirties, dar galėtų dalyvauti ir prezidento rinkimuose. O iki to laiko jaunieji kandidatai galėtų paaugti ir pasimokyti.“

Kitas socialdemokratų senbuvis, Seimo narys Algirdas Sysas ne kartą yra sakęs, kad, jeigu V. Blinkevičiūtė neatsisakys EP narės mandato, partijai vadovauti jai būtų sudėtinga.

Sužinojęs, kad partijos bičiulė laimėjo kovą dėl EP komiteto vadovo posto, A. Sysas dar kartą patvirtino savo poziciją. Pasak jo, šiuo metu partijos skyriai pirmininko rinkimuose jau yra iškėlę ūkio ministro Mindaugo Sinkevičiaus, Vilniaus vicemero Gintauto Palucko, europarlamentaro Zigmanto Balčyčio bei kitų  kandidatūras.

Kas iš jų būtų realiausias kandidatas, jeigu iš tikrųjų V. Blinkevičiūtė atsisakytų dalyvauti rinkimuose, A. Sysas atsakyti nenorėjo, teigdamas, kad tokie atsakymai dar per ankstyvi: „Savo nuomonę pasakysiu kiek vėliau. Esu girdėjęs, kad Z. Balčytis sėkmės atveju rinkimuose yra pasiryžęs atsisakyti europarlamentaro mandato“.

M. Sinkevičius laikomas kadenciją partijos vadovo poste bebaigiančio buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus favoritu. Kitas jaunosios socialdemokratų kartos atstovas G. Paluckas irgi turi nemenką partijos narių palaikymą ir ne kartą yra sakęs, kad partijos lyderio rinkimuose dalyvaus pirmiausiai todėl, kad norįs inicijuoti diskusiją dėl partijos ateities ir tikslų.

Bet senieji partijos nariai ir M. Sinkevičių, ir G. Palucką laiko labiau liberalių, o ne socialdemokratinių pažiūrų atstovais. Todėl, neabejojama, kad jų laukia itin nuožmi kova dėl partijos lyderio posto.

Trečiadienį, paaiškėjus, kad V. Blinkevičiūtei pavyko laimėti EP komiteto vadovo postą, tarp Seime dirbančių socialdemokratų netilo diskusijos, ką daryti – įkalbinėti europarlamentarę dalyvauti partijos lyderio rinkimuose, ar vis dėlto kreipti žvilgsnį į jaunuosius socialdemokratus.

Kai kurie parlamentarai prasitarė, kad G. Kirkilas pasiryžo V. Blinkevičiūtei įrodyti, kad ji turi dalyvauti rinkimuose.

Su A. Butkevičiumi, šiuo metu išvykusiu į komandiruotę Strasbūre, susisiekti nepavyko.

Antradienį V. Blinkevičiūtė, bendraudama su LRT.lt, taip pat sakė, kad ir dirbdama Briuselyje yra nusiteikusi padėti partijai bei aktyviai dalyvauti jos gyvenime: „Esu tikra, kad socialdemokratai išliks ir sustiprės. Aš visomis išgalėmis padėsiu partijai. Nežadu atsisakyti aktyvios partinės veiklos.“

V. Blinkevičiūtei tapus EP komiteto vadove, pirmąkart tokia pozicija politiniu sutarimu patikėta mažos šalies atstovei. Iki šiol EP komitetams neturėjo galimybės pirmininkauti nei Lietuvos, nei Latvijos, nei Estijos ar kitų mažesnių ES valstybių atstovai.

V. Blinkevičiūtė į EP pirmą kartą buvo išrinkta 2009 m. ir perrinkta 2014 m. Nuo 2014-ųjų ji buvo Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto pirmininko pavaduotoja. V. Blinkevičiūtė taip pat yra Užimtumo ir socialinių reikalų komiteto bei delegacijos EURONEST parlamentinėje asamblėjoje narė. Ji yra ir pavaduojanti narė LIBE Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komitete bei delegacijoje ryšiams su Pietryčių Azijos šalimis ir Pietryčių Azijos valstybių asociacija (ASEAN) narė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių