Quantcast

V. Baltraitienė: nereikia abejoti lietuviško maisto kokybe

  • Teksto dydis:

Korupcijos pasireiškimo rizika Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM) buvo kontroliuojama, o tam tikros jos pasireiškimo tikimybės buvo galimos dėl žmogiškojo faktoriaus, į opozicinių konservatorių inicijuotos interpeliacijos klausimus atsako žemės ūkio ministrė „darbietė“ Virginija Baltraitienė.

Ministrė savo atsakymuose tvirtina, kad dėl teisėsaugos tyrimo yra paraginusi atsistatydinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovą Joną Milių, tačiau šis nereagavo. Anot ministrės, net ir susiklosčius tokiai situacijai VMVT nėra pagrindo nepasitikėti Lietuvoje gaminamo ir rinkai tiekiamo maisto sauga.

Klausiama apie korupcijos apraiškas jos kuruojamoje srityje, ministrė teigia, jog ŽŪM Vidaus audito departamentas savo ataskaitoje yra įvertinęs, kad ministerija maksimaliai užtikrino korupcijos prevenciją, o korupcijos pasireiškimo tikimybės tam tikrose veiklos srityse 2014–2015 metų laikotarpyje buvo galimos „dėl žmogiškojo faktoriaus ar kitų nenumatytų veiksnių“.

Atsakydama į klausimus dėl J.Miliaus, kuriam teisėsauga yra pareiškusi įtarimus prekyba poveikiu, ministrė teigia, kad pareikšti įtarimai nėra teisinis pagrindas jo atleidimui, bet Vyriausybei nepritarus vadovo ataskaitai yra parengtas toks sprendimo projektas. Vyriausybė klausimo dar nesvarstė, jis keliskart perkeltas.

Atsakymuose teigiama, kad pagrindo nepasitikėti Lietuvoje gaminamo ir rinkai tiekiamo maisto sauga ir kokybe nėra, bet V.Baltraitienė papildomai kreipėsi į Europos Komisiją prašydama įvertinti maisto saugą Lietuvoje.

Interpeliacijoje ministrės buvo klausiama dėl Žemės ūkio ministerijai pavaldžių institucijų vaidmens korupcijos skandaluose, sprendimų skiriant padalinių vadovais abejotinos reputacijos asmenis, per brangiai pirktų produktų nepasiturintiesiems, bendrovės „Lietuvos žirgynas“ padėties, skandalu pasibaigusios vakarienės-medžioklės, kurioje ji dalyvavo kartu su šeimos nariais.

Šių metų pradžioje buvo kilęs „auksinių miltų“ skandalas, kai skurstantiesiems maisto produktai pirkti didelėmis kainomis. Tam paaiškėjus atsistatydino Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vadovė Aldona Miliuvienė ir žemės ūkio viceministras Vilius Martusevičius. Ministerijai pavaldžios Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovė Daiva Gineikaitė įkliuvo neblaivi prie vairo ir bandė tai nuslėpti.

Pavasario viduryje NŽT direktorės konkursą laimėjo Daiva Mūrienė – V. Baltraitienės žemiečių, Kėdainių rajono politikų ir savivaldybės administracijos darbuotojų Valiauskų dukra. Galiausiai D.Mūrienė atsisakė eiti pareigas dėl asmeninių priežasčių.

Teisėsauga taip pat įvairiomis nusikalstamomis veikomis įtaria du Žemės ūkio ministerijai pavaldžių įstaigų buvusius aukštus pareigūnus – Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vyriausiąjį patarėją Žilviną Putramentą ir NŽT direktoriaus patarėją Gintarą Joną Furmanavičių.

Liepos pabaigoje Specialiųjų tyrimų tarnyba pateikė įtarimus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui J.Miliui dėl prekybos poveikiu. Teisėsauga įtaria, kad šaldytus maisto produktus gaminanti Kauno bendrovė „Judex“ per parlamentarą Petrą Gražulį siekė paveikti Maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus.

Pagal Statutą, gavęs atsakymus į interpeliacijos klausimus Seimas turi juos apsvarstyti ne vėliau kaip per penkias darbo dienas. Parlamentas balsuoja, ar pritarti ministro atsakymams, o tuo atveju, jei siūloma nepritarti ir ministrui reiškiamas nepasitikėjimas, tokiam sprendimui priimti už balsuoti turi ne mažiau kaip 71 Seimo narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AGNĖ

AGNĖ portretas
Maisto kokybe galima ir neabejoti,bet kruopos neturtingiesiems auksinėm kainom tikrai neaišku,už ką buvo paauksintos.Ir kainos,ir kruopos.Baltraitienė su Oleku vienodo lygio nusikaltėliai.Bet valdantieji savo nusikaltėlius remia savo įstatymu ,,vsio zakono''.

aja

aja portretas
lietuvisko maisto kokybe neabejojam,tamstos saziningumu abejojam

Vika

Vika portretas
Na,bet ir izulumas to Miliaus! Uzsienyje tokia dalykai butu is viso neimanomi,o pas mus Lietuvoje neimanoma atleisti prasizengusio valdininko,kuris,kaip Anglijos karaliene,paliks "sosta" tik kojomis i prieki? Kas sugalvojo tokius istatymus,kad neimanoma atleisti prasizengusio valdininko? O jeigu ir atleidzia,tai deaznas per teismus sugrazinamas ir dar gauna didziule kompensacija,atsieit,uz priverstine pravaiksta. Na,ir rojus valdininkams Lietuvoje! Nei nevykusiu seimo nariu negalime atleisti,nei valdininku. Susikure sau istatymus ir juokiasi is musu visu - mokesciu moketoju. Sitokios armijos islaikytiniu,kai gyventoju sumazejo beveik milijonu, neturi nei viena ES valstybe. Tikrai turtinga ta Lietuva!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių