Quantcast

V. Andriukaitis: A. Butkevičius viena sako, kita galvoja, o trečia daro

  • Teksto dydis:

Rinkimuose pralaimėjimą patyrusi Lietuvos socialdemokratų partija patyrė giluminę krizę, sako socialdemokratų garbės pirmininkas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis ir ragina partiją likti dirbti opozicijoje.

Partiečiams išplatintame laiške, kurį turi BNS, V.P.Andriukaitis apgailestauja, kad rinkėjai nuo socialdemokratų nusisuko ne tik daugiamandatėje, bet vienmandatėse apygardose, ypač šalies didmiesčiuose. Jis teigia, kad partijos pralaimėjimas yra „giluminis“ ir „ „nepalyginamas nei su Gedimino Kirkilo meto pralaimėjimu, nei kitomis eilinėmis nesėkmėmis“.

„Ir štai girdžiu - o gal galime jaunesniais broliukais į valdžią? Ne! Rinkėjas čia karalius. Jis valdančiajai pasakė - ne! Kad būtumėme nevaldę - dar pusė bėdos. Arba jei būtumėme ne taip triuškinančiai pralaimėję!“, - į partijos kolegas kreipėsi V.P.Andriukaitis.

„Dabar metas būti ir veikti opozicijoje. Arba rizikuoti po ketverių metų prarasti socialdemokratiją Lietuvoje. Taip atsitiko Lenkijoje, Suomijoje, Latvijoje, Estijoje, Bulgarijoje, Vengrijoje. Įsiklausykime, nes rinkėjas suteikė šansą atsitiesti. Jis nenori, kad LSDP išnyktų. To nori tik aršūs dešinieji. Jis nori mus matyti kitokius“, - laiške rašo LSDP garbės pirmininkas.

Telefonu BNS ketvirtadienį V.P.Andriukaitis sakė įsivaizduojantis socialdemokratus kaip konstruktyvią opoziciją, kuri galėtų paremti mažumos Vyriausybę, formuojamą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir galbūt kitų mažesnių frakcijų.

„Mes galime paremti mažumos Vyriausybę, pasakydami tuos atžvilgius, kuriais iš tiesų galime paremti (...), tada, žinoma, susitariant dėl kai kurių pozicijų Seime: komiteto pirmininkų ar pavaduotojų. Socialdemokratai galėtų pretenduoti į kokį nors komitetą diskutuojant, ar į kitą poziciją Seime“, - BNS sakė jis.

Politikas taip pat siūlo pasirašyti memorandumą su valdančiaisiais, dėl ko socialdemokratai pasirengę bendradarbiauti, bet koalicijos neformuoti.

„Būtų konstruktyvus oponavimas įsipareigojant paremti aiškius dalykus ir neįsipareigojant paremti to, ko negalime remti“, - aiškino jis.

Jis aiškina, kad esminė rinkimų pralaimėjimo priežastis tai, jog „pritrūko socialdemokratijos“.

„Kitų galime ir nevardinti. O kad būtų dar aiškiau, tai pasinaudosiu Algirdo Butkevičiaus vienmandatei apygardai tinkančiu palyginimu: pritrūko ir taktikos, ir strategijos, ir technikos -„užsirovėme ant smūgio“. Nokautas, bičiuliai. Kikboksininkas laimėjo“, - rašo V.P.Andriukaitis, turėdamas omenyje socialdemokratų vadovo A.Butkevičiaus pralaimėjimą „valstiečių“ atstovui Kęstučiui Smirnovui Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje.

Jis teigia, kad dirbti opozicijoje ir taip paklusti rinkėjo valiai „reikalauja elementarus padorumas“, taip pat pažymi, jog dabar yra metas „strateginiams LSDP pertvarkymams, modernizavimui, socialdemokratinei išpažinčiai, ir tik tada - atsinaujinimui“.

„Laiko yra dveji metai - persitvarkyti, išvesti naujus veidus, apjungti visas pajėgas, atsiverti visuomeniniams pokyčiams ir ruoštis po dvejų metų savivaldos rinkimams“, - dėsto V.P.Andriukaitis.

Politikas primena dar gegužės mėnesį prognozavęs, jog socialdemokratams rinkimai bus nepalankūs. Jis teigė numatęs, kad socialdemokratai liks tarp trijų didžiausių politinių jėgų su panašiu rinkėjų palaikymu, tačiau spėjo, kad pirmajame partijų trejetuke bus liberalai, o „valstiečiams“ numatė ketvirtąją vietą.

Galimą socialdemokratų pralaimėjimą, anot jo, signalizavo „stabiliai per metus sumažėję, ir jau nebekylantys reitingai, socialdemokratinio veido išnykimas, visiškas rinkimų idėjos ir rinkiminio konflikto, galinčio išryškinti socialdemokratijos išskirtinumą, nebuvimas“.

„Negana to - ir Darbo kodekso stūmimas, nei šiokia, nei tokia politika, kai kieno vadinama neoliberalia, nors aš tuo abejočiau, skandalai ir t.t. Padovanojom ir Dirbtinio apvaisinimo įstatymą, ir Darbo kodeksą prezidentės vetavimui, patys balsuodami už tokius visiškai su socialdemokratinėmis vertybėmis nieko bendro neturinčius įstatymus. O ką jau kalbėti apie socialinio jautrumo stygių skurde esančių žmonių atžvilgiu, progresinių mokesčių išdavystę, socialinės klausos stoką“, - priekaištus dėl partijos sprendimų žėrė V.P.Andriukaitis.

Anot jo, rugpjūtį per pietus su premjeru Algirdu Butkevičiumi jis sutarė, kad būtina pritarti prezidentės vetuotiems Darbo kodekso ir Dirbtinio apvaisinimo projektams.

„Algirdas aiškino, kad jį „pakišo“ patarėjai, aiškino, kad sutinka su pateiktais vertinimais, su tuo, kad Algirdas Sysas parengs pataisas, o jis savo ruožtu susitiks su profsąjungomis“, - rašoma europarlamentaro laiške.

„Deja, įvyko kaip visada. Ir tai buvo paskutinis kartas iš daugelio atvejų per šiuos ketverius metus, kai dažna Algirdo Butkevičiaus pozicija - viena sakyti, kita galvoti, o trečia daryti - liko nepakitusi“, - teigia V.P.Andriukaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
"dažna Algirdo Butkevičiaus pozicija - viena sakyti, kita galvoti, o trečia daryti - liko nepakitusi“, - teigia V.P.Andriukaitis." Tai reiškia, kad A.Butkevičius dirba negalvodamas ir nekalba apie darbus. O apie tada kalba? Apie Vėjūnėlės dvarą. Bolševikinė prigimtis.

Vilmorus

Vilmorus portretas
Nereikėjo Gaidžiui babkių duoti, kad tas pridurkas dirbtinai reitingus sukeltu. Babkes paėmė ir pudrino jums smegenis, kad reitingai siekia 25 proc. O jis nė 10 proc. nesiekė. Gaidys jus aplochino, bet pinigų negrąžins.

algis

algis portretas
koks protingas!!!!!tai atvaziuok...gelbek partija!!!!!Kalbet beleka lengva,o tu padaryk....protinguoli!!!konservu lygis...vaidinti gudra!!!
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių