Quantcast

V. Adamkus: lenkų tautinė mažuma neįvertina jai sudarytų sąlygų

  • Teksto dydis:

V. Adamkaus teigimu, juokinga, gyvenant kitoje valstybėje, norėti svetima kalba rašyti gatvių pavadinimus.

Lietuvoje gyvenanti lenkų tautinė mažuma neįvertina jai sudarytų sąlygų ir nenori prisitaikyti prie Lietuvos įstatymų, sako kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

„Tai yra didelė mūsų valstybės vidaus problema, kylanti dėl lenkų mažumos nenoro prisitaikyti, priimti tos valstybės įstatymus, kurioje jie gyvena. Mano manymu, jie neįvertina, kaip gerai lenkų mažumai gyventi Lietuvoje, kur sudarytos visos sąlygos: lenkų mokyklos, lenkiška spauda, televizija, o Seime lenkų mažumai atstovauja jų išsirinkti atstovai. Noriu paklausti lenkų mažumos, ko daugiau reikia?“ - interviu naujienų portalui delfi.lt sakė V.Adamkus.

Jo teigimu, juokinga, gyvenant kitoje valstybėje, norėti svetima kalba rašyti gatvių pavadinimus.

Lenkų atstovų keliamas pavardžių rašymo klausimas, anot V.Adamkaus, yra išsprendžiamas.

„Lietuviško paso pirmame puslapyje visi duomenys turi būti įrašyti lietuviškais ženklais, o kitame puslapyje, jei tai labai svarbu lenkų mažumai, ir jei jie negali perskaityti lietuviško teksto, galima ir lenkiškais rašmenimis. Mano žmonos pavardėje, kai gyvenome Amerikoje, nebuvo lietuviškos „ė“ raidės. Mano žmona yra Alma Marija Adamkus, o Lietuvoje ji Adamkienė, ir tai galėtų būti (pagarbos šaliai, kurioje gyvena – red.) pavyzdys lenkų mažumai“, - teigė kadenciją baigęs prezidentas.

Lietuvos prezidento pareigas V.Adamkus ėjo 1998-2003 ir 2004-2009 metais.

Lietuvos lenkai reikalauja įteisinti dvikalbes lenteles tautinių mažumų gyvenamose vietovėse ir pavardžių rašymą dokumentuose ne lietuviškais rašmenimis.

Lenkai sudaro daugiau nei 25 proc. gyventojų Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių ir Trakų rajonuose, rusai - Visagino savivaldybėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam kapitan Pronin

tam kapitan Pronin portretas
na, tik ne tau, ruskio gabale, vertinti Adamkaus kalbinį išsilavinimą ir patyrimą, gyvenanat JAV. Jis teisingai sako, kad jei labai nori, rašyk savo pavardę į antrą paso puslapį (ir gerėkis per amžių amžius- čia aš nuo savęs), dabar mat ruskiai savas kirilicas rašys į garbingą Lietuvos pasą. varyk ten, proninai, kur kirilicą supranta, o Lietuvoje rašysi savo pavardę lotyniškais rašmenimis. Antrame paso puslapyje rašyk savo pavardę taip, kap nori ir dar su transkripcija, nes rusišką raidyną seniai visi pamiršo.

o man lenkai visai patinka

o man lenkai visai patinka  portretas
visai geri kaimynai draugiski - i turgu nuvaziuoju labai puikus zmones

uz tai amerikieciai ivertina

uz tai amerikieciai ivertina portretas
a ne
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių