Quantcast

Už karių verbavimą išmokos nebus mokamos

  • Teksto dydis:

Buvusios krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės siūlymas piniginėmis išmokomis skatinti karius, kurių pastangomis į kariuomenę ateina naujų žmonių, nesulaukė parlamentarų palaikymo.

Už jos projektą balsavo 24 Seimo nariai, prieš buvo penki, susilaikė 23. Jis grąžintas tobulinti.

Į Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymą R.Juknevičienė siūlė įrašyti verbavimo sąvoką, nustatyti, kad už karo prievolininkų verbavimą kariams galėtų būti skiriamos piniginės išmokos. Jų dydis nenurodytas, išmokos būtų skiriamos Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka.

Pagal projektą, verbavimu būtų laikomas procesas, kurio metu surandami ir į krašto apsaugos sistemą priviliojami karo prievolininkai. Siūlyta, kad verbuotojas būtų profesinės karo tarnybos karys, kurio pareigybiniuose nuostatuose yra nustatytos pareigos verbuoti karo prievolininkus atlikti karo prievolę. Taip pat įstatymas būtų leidęs karius verbuoti ir tikrosios karo tarnybos kariams, jie būtų įvardijami kaip neetatiniai verbuotojai.

Taip pat konservatorė siūlė kariams savanoriams po ketverių metų tarnybos suteikti vadinamąjį „pasyvų“ statusą, t.y. leisti jiems likti aktyviajame rezerve su trumpesniu kasmetiniu mokymų ar pratybų dienų skaičiumi.

Šiuo metu įstatymas numato, kad karių savanorių ir kitų aktyviojo rezervo karių rengimas vykdomas nuo 20 iki 50 dienų per vienus metus. 

R.Juknevičienė siūlė įstatymą papildyti, kad ketverius metus ištarnavę ir pagrindinį karinį parengtumą įgiję kariai savanoriai, pageidaujantys tęsti tarnybą, bet dėl svarbių priežasčių pratyboms negalintys skirti nuo 20 iki 50 dienų kasmet, galėtų tą daryti su 3-7 dienų kasmetiniais mokymais.

Anot konservatorės, didelė dalis karių savanorių su laiku dėl savo asmeninio užimtumo bei įsipareigojimų šeimai negali toliau aktyviai dalyvauti pratybose ir mokymuose karinio vieneto sudėtyje nuo 20 iki 50 dienų per vienus metus.

„Todėl  jie atsisako tęsti karių savanorių sutartis antram terminui, nors dalis jų pageidautų tęsti krašto apsaugos savanorių karo tarnybą, jeigu būtų leidžiama įgytus karinius įgūdžius kasmet atnaujinti ir palaikyti dalyvaujant mokymuose ar pratybose ne ilgiau kaip nuo 3 iki 7 dienų. Tokius karius savanorius būtų galima greičiau mobilizuoti karinės ar kitokios agresijos akivaizdoje bei pasitelkti stichinių nelaimių likvidavimui“, - pataisos aiškinamajame rašte teigia R.Juknevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių