Quantcast

Už dalį kandidatų į savivaldybių tarybas teks mokėti gerokai didesnį užstatą

Seimas antradienį daugiau nei du kartus padidinimo užstatą už kandidatus, kurie išrinkti dėl einamų pareigų negalėtų dirbti savivaldybių tarybose.

Už „valstietės“ Rimos Baškienės pasiūlytą projektą per priėmimą balsavo 50 Seimo narių, prieš buvo 12, susilaikė 25 parlamentarai.

Priimta pataisa numato, kad „jeigu partijos ar rinkimų komiteto keliamame kandidatų sąraše yra įrašyti kandidatai, einantys pareigas, nesuderinamas su savivaldybės tarybos nario pareigomis, rinkimų užstatas už kiekvieną tokį kandidatą – penkių VMDU dydžio“.

Dabar užstatas siekia du vidutinius mėnesio algos dydžius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, šiuo metu vidutinė mėnesio alga neatskaičius mokesčių siekia 895 eurus.

Pataisą teikusi R. Baškienė siūlė nustatyti dešimties VMDU užstatą, bet projektą svarstę komitetai jį sumažino iki penkių.

Parlamentarė teigė taip siekianti užkirsti kelią apgaudinėti rinkėjus.

„Melas neturi vyrauti mūsų politikoje, o jeigu jau meluojame, tai susimokėkime brangiai. Kiekvienas tada pagalvos, ar rašyti į sąrašą 10 ar 5 seniūnus, kurie tikrai nesiruošia dalyvauti“, – tvirtino R. Baškienė.

Jos duomenimis, po kiekvienų savivaldybių tarybų rinkimų maždaug ketvirtadalis išrinktų tarybų narių atsisako mandatų. Pagrindinė atsisakymo priežastis – tarybos nario pareigų nesuderinamas su kitomis einamomis pareigomis.

Savivaldybių tarybų rinkimai vyks 2019 metų vasarį-kovą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių