Quantcast

Ukrainos KT pirmininkas remia rusų teisėjų persekiojimą dėl Krymo aneksijos

Naujasis Ukrainos Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas sako matantis pagrindą teisti Rusijos KT teisėjus, prieš ketverius metus uždegusius žalią šviesą Krymo pusiasalio aneksijai.

„Suprantu to teisinį pagrindą. Man visiškai aišku, kad Rusijos Konstitucinis Teismas pažeidė ne tik Konstituciją, bet pritarė agresijai“, – BNS pirmadienį sakė vasarį Ukrainos KT vadovu paskirtas Stanislavas Ševčiukas.

„Šia Ukrainos generalinės prokuratūros byla siekiama patraukti juos atsakomybėn pagal Ukrainos baudžiamąjį kodeksą“, – pridūrė jis.

Ukrainos generalinės prokuratūros Vyriausioji karinė prokuratūra kovo pradžioje pateikė įtarimus visiems 19-ai Rusijos Konstitucijos Teismo teisėjų, įskaitant jo pirmininką.

Jie įtariami bendrininkavimu siekiant pakeisti Ukrainos valstybės sienos ir teritorijos ribas.

Teisėjams taip pat pateikti įtarimai pažeidus Ukrainos Konstitucijos įtvirtintą tvarką, dėl to iš anksto susitarus grupei asmenų.

„Visiškai akivaizdu, kad Krymo aneksija yra tarptautinis nusikaltimas ir agresija, o Rusijos Konstitucinis Teismas šiuo klausimu pateikė specialiąją nuomonę“, – sakė S. Ševčiukas.

Rusija Ukrainos Krymo pusiasalį aneksavo 2014 metų kovą, kai Kijeve buvo nuverstas prorusiškas šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius. Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga dėl to paskelbė sankcijas Rusijai.

2014 metų kovo 19 dieną Rusijos Konstitucinis Teismas vienbalsiai nusprendė, kad prezidento Vladimiro Putino veiksmai atitiko Konstituciją, kai šis pasirašė sutartį dėl Krymo prijungimo prie Rusijos.

Šis teismo sprendimas buvo vienas esminių Rusijos teisinio proceso žingsnių siekiant ratifikuoti sutartį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių