Quantcast

Skandalui įsisiūbuojant Prezidentūra nutraukė tylą

Žiniasklaidoje pasirodę teiginiai, kad 2015 metais prezidentė Dalia Grybauskaitė derino generalinio prokuroro kandidatūrą su verslo koncernu „MG Baltic“, neatitinka tikrovės ir klaidina visuomenę, sako šalies vadovės patarėjas.

Pasak Mindaugo Lingės, 2015 metais generalinio prokuroro skyrimas buvo įstrigęs visą pusmetį, „nes prezidentės teikiamiems stipriems kandidatams Seime buvo daromos dirbtinės kliūtys“.

Seimas, anot M. Lingės, slaptu balsavimu be jokių argumentų atmetė dvi profesionalių teisininkų kandidatūras į generalinio prokuroro postą. Tuomet prezidentė paragino Seimą dėl generalinio prokuroro balsuoti atviru balsavimu, tačiau Seime vietoj to pasiūlyta pakeisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką.

„Tokį pasiūlymą teisininkai įvertino kaip antikonstitucinį ir darantį tiesioginį spaudimą prezidentei. Sprendimui užstrigus, prokuratūros vadovybės klausimas buvo aptariamas su Seimo valdyba ir parlamentinėmis frakcijomis, žymiais šalies teisininkais, prokurorų profesine sąjunga. Su jokiomis kitomis interesų grupėmis nė viena kandidatūra derinama nebuvo“, – pirmadienį žurnalistams sakė M. Lingė.

Pasak jo, po intensyvių konsultacijų gruodžio pabaigoje generaliniu prokuroru 106 Seimo narių balsais patvirtintas Ukmergės rajono apylinkės teismo pirmininkas Evaldas Pašilis.

„Jam vadovaujant prokuratūrai buvo baigtos ir perduotos teismui kelios rezonansinės politinės korupcijos bylos, tarp jų ir byla, kurioje koncernas „MG Baltic“ kaltinamas politinių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu. Principingas generalinis prokuroras ir bylą tiriantys prokurorai vėl tapo taikiniu“, – sakė M. Lingė.

Jis kartojo negalįs komentuoti kitų detalių, kad nebūtų daroma poveikio bylai.

Paklaustas, ar elektroninio pašto adresas tulpes@lrpk.lt iš tiesų naudojamas prezidentės D. Grybauskaitės, M. Lingė atsakė, kad „susirašinėjimas darbiniais klausimais vyksta ir vyks, o turinio komentuoti negalime, kad tai nepakenktų bylai ir panaudota gynybai“.

Valdančiųjų „valstiečių“ atstovė Agnė Širinskienė pirmadienį pareiškė, kad „Lietuvos ryto“ paskelbta informacija atskleidžia netoleruotiną prezidentės D. Grybauskaitės elgesį, anot jos, derinant naujo generalinio prokuroro kandidatūrą.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės vertinimu, paskelbtas susirašinėjimas rodo, kad prezidentė derino generalinio prokuroro kandidatūrą su verslo koncernu „MG Baltic“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad jeigu pasitvirtinų, jog laiškai yra autentiški, būtų skandalinga, nes tai rodytų bandymus paveikti žiniasklaidą, kad ji ko nors nedarytų.

Tačiau apie atskirą parlamentinį tyrimą valdantieji kol kas nekalba ir žada svarstyti informaciją vėliau šią savaitę.

„Lietuvos rytas“ skelbia paviešinęs ištraukas iš prezidentės susirašinėjimo su buvusiu liberalų lyderiu Eligijumi Masiuliu elektroniniais laiškais 2014–2016 metais.

Anot paskelbtų ištraukų, prezidentė su E. Masiuliu susirašinėjo apie kandidatus į generalinio prokuroro pareigas. D. Grybauskaitė parašė, kad LNK žurnalistas Tomas Dapkus „kalba nesąmones“ apie Evaldą Pašilį ir pasiūlė „perduoti linkėjimus“ televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“.

Prezidentūra anksčiau pirmadienį atsisakė patvirtinti arba paneigti paskelbto susirašinėjimo autentiškumą. Prezidentės atstovai sakė stebintys pastangas politizuoti bylą.

„Teismas šiuo metu nagrinėja politinės korupcijos bylą, kurioje E. Masiulis yra kaltinamas kyšio paėmimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu praturtėjimu. Metamos visos priemonės politizuoti bylą ir paveikti jos eigą bei baigtį. Todėl nuo bet kokių komentarų susilaikome, kad jie nebūtų panaudoti kaltinamųjų gynybai“, – BNS informavo prezidentės spaudos tarnyba.

Prezidentei paramą išsakė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis. Jis teigė, kad politikų bendravimas yra natūralus dalykas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KLAUSIMAS

KLAUSIMAS portretas
KODĖL, kai tik kas rašoma apie Lietuvos nusikaltėlius ar jųpliurpalus [ paprastai išgalvotus , jog apgintų save nuo teismų ] , jiems į pagalbą ateina rusiški troliai iš fabrikų, kurie padaugina išgalvotais vardais savo "draugus" TIK dėl kenkimo mūsų šaliai. Jų šūkis "viskas gerai, kas blogai Lietuvai". Gerai , kad mūsų piliečiai tai vis dažniau sužino [ ir ŽINO ], tad jiems nereikia aiškinti kas UŽ ar kas PRIEŠ...

Pilietis

Pilietis portretas
Prezidentė laikosi kaip priklauso, nes vyksta tyrimas .Tačiau kas pasakyta, įneša tikrai nemažai aiškumo, kad nebuvo niekur prasižengta. Kas dėl iškėlusiųjų tą klausimą , tai VISI jie susikompromitavę [ ir p. Masiulis, ir raudonojo laikraščio savininkas-reketininkas-kyšininkas..]. Pastariesiems norisi apsiginti ir pasirodyti "iš gerosios pusės". Na, o seimūnė Širinskienė tai matosi , kad visus klausimus sprendžia TIK konfliktuodama ir kaltindama kitus bei gindama savo bosą...Kažin ar tai gerai Lietuvai.

šiaip

šiaip portretas
opa opa - į europą... skandalo dangstymas - akivaizdžiai gūdžiai sovietiškas...
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių