Quantcast

Tautininkams neatiduos pastato, kuriam jie aukojo tarpukariu?

Šiaulių rajono valdžia nemano, kad turėtų tautininkams perleisti pastatą miesto centre.

Šiaulių rajono savivaldybė šį pastatą ketina įtraukti į privatizuojamųjų sąrašą. Tuo metu partijos atstovai aiškina, kad namas pastatytas už Lietuvių tautininkų sąjungos tarpukariu surinktas lėšas, todėl turi būti grąžintas tautininkas.

„Kol kas pagal įstatymus mes nematome, neįžiūrime, kad jiems tas pastatas priklausytų“, – BNS sakė savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Alfredas Budrys.

Savivaldybėje dar pavasarį parengtas projektas dėl pastato įtraukimą į viešame aukcione parduodamo turto sąrašą, tačiau tuomet pretenzijas pareiškė tautininkai.

„Jiems buvo parašytas raštas, mūsų juristų rašte yra pasakyta, kad pagal teisės aktus jiems nepriklauso. Šitas raštas gali būti per vieną mėnesį skundžiamas teismui, tai laukiame. Mes manome, kad jie turėjo gauti raštą rugpjūčio pradžioje, nes jis buvo rašytas liepos pabaigoje, tai mes tiesiog neužbėgdami įvykiams už akių laukiame, ar jie apskųs raštą. Jei ne, mes tada einame į tarybą ir priimame sprendimus, nes visi terminai bus išsekę, per kuriuos jie galėjo skųstis“, – aiškino A.Budrys.

Anot jo, pardavus pastatą dabar jame veikianti biblioteka persikeltų į Kuršėnus.

„Renovuojame didžiulį pastatą, jį pritaikome bibliotekos veiklai, bus tikrai šiuolaikiška biblioteka su skaitykla, kur visų pirma kuršėniečiai ir visi kiti rajono gyventojai galės užeiti ir veikti, nes mieste realiai yra tik knygų fondas, faktiškai rajono gyventojai į tą biblioteką neužeina“, – sakė A.Budrys.

Vedama ta pati komunistų nacionalizacijos politika – tik naujos valdžios. Dokumentų tikrai netrūksta, trūksta pilietinės drąsos.

Aušros alėjoje esantis dviejų aukštų mūrinis pastatas statytas tarpukariu, jo plotas – beveik 800 kvadratinių metrų.

Partijos, kuri dabar vadinasi Lietuvių tautininkų ir respublikonų sąjunga, pirmininkas Sakalas Gorodeckis BNS sakė, kad ir jo paties giminės aukojo pastatui, kurį siekia atsiimti partija. Vis dėlto į teismą kol kas kreiptis neketinama.

„Šiaip jau Šiaulių rajono savivaldybė nėra jokio sprendimo priėmusi, ta tema yra paskirtas tarybos posėdis rugsėjį. Tai jeigu jūs klausiate, ar mes turime ką nors skųsti, tai neturime. Jeigu tarybos posėdžio sprendimas būtų neigiamas, tada jį, žinoma, skųsime“, – aiškino jis.

Savivaldybės nenorą gražinti pastatą jis lygino su komunistų politika.

„Teisiniais dalykais remiantis nenorima grąžinti turto visuomeninėms ir politinėms organizacijoms, kai tie pastatai išlikę natūroje. Vedama ta pati komunistų nacionalizacijos politika – tik naujos valdžios. (...) Dokumentų tikrai netrūksta, trūksta pilietinės drąsos. Yra dokumentai, iš nario mokesčio rinkta, leidimai visi yra, yra nacionalizacijos dokumentai, kuriais komunistai nacionalizuoja, viskas surašyta“, – tikino S.Gorodeckis.

Artimiausias savivaldybės tarybos posėdis numatomas rugsėjo 5 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių