Quantcast

Socialdemokratų pasitraukimo scenarijus – neįtikėtinas?

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis neįmanomu vadina socialdemokratų pasitraukimo iš koalicijos scenarijų, partijos naujuoju pirmininku išrinktus Gintautą Palucką.

Pasak R.Karbauskio, net jei naujasis socialdemokratų vadovas spaustų partiečius palikti koaliciją, Socialdemokratų frakcija tikriausiai priešintųsi. G.Palucko pareiškimus, kad norėtų daugiau kairiosios darbotvarkės Vyriausybės programoje ir koalicijos partnerių bendradarbiavimo, „valstiečių“ vadovas aiškino „jauno pirmininko nesigaudymu darbo Seime specifikoje“.

„Pirmininkai partijų nei traukiasi iš koalicijos, nei į ją ateina, ateina frakcijos. Šiuo atveju aš manau, kad daugeliui Socialdemokratų frakcijos narių būtų tikrai didelis šokas, jei partijos pirmininkas juos verstų kažkur išeiti, mes tikrai labai darniai dirbam, vis geriau (vieni kitus) suprantam, todėl toks scenarijus man šiek tiek neįtikėtinas būtų, kad nežiūrint pačių frakcijos žmonių, socialdemokratų valios ir noro staiga būtų priimtas sprendimas išeidinėti dėl kažkokių nepaaiškinamų priežasčių“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė R.Karbauskis.

R.Karbauskis nesureikšmino ir G.Palucko pasisakymo, kad socialdemokratai „nebebus lengvi, prieinami ir paklusnūs, savo prioritetų neturintys partneriai“. Pasak R.Karbauskio, su koalicijos partneriais sutarta, kad išsiskyrus pozicijoms tam tikrais klausimais frakcijos gali balsuoti skirtingai.

„Mes turime skirtingas nuomones, bet mes kažkaip nežeminame socialdemokratų, kai jie turi vieną ar kitą nuomonę vienu ar kitu klausimu ir mūsų nepalaiko. Tiesiog yra skirtingos nuomonės, mes esame sutarę koalicijoje, kad yra klausimų, kuriais balsuosime skirtingai, ir tai nėra kažkokia problema, bet matyt, kad naujasis išrinktas pirmininkas to nežinojo, ir jis pradeda komentuoti tokius dalykus, kurie stebina ne tik mus, bet ir socialdemokratų frakcijos narius, nes jie viską žino, esame susitarę“, – tvirtino „valstiečių“ vadovas.

Mes nežeminame socialdemokratų, kai jie turi vieną ar kitą nuomonę vienu ar kitu klausimu ir mūsų nepalaiko.

„Jaunas pirmininkas iš viso nėra labai susigaudantis darbo Seime specifikoje, mes puikiai sutariame  su Socialdemokratų frakcija Seime ir tos problemos, kad buvo galbūt retesnių susitikimų, (baigėsi), buvo tarpsesijinis laikotarpis, dabar tai vyksta pastoviai, labai darniai dirbame, ir šiuo atveju šiek tiek stebina išrinktojo pirmininko komentarai, todėl kad jis paprasčiausiai, įsivaizduoju, nelabai žino“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Savaitgalį naujuoju Socialdemokratų partijos pirmininku išrinktas G.Paluckas paskelbė, kad Vyriausybės darbotvarkėje turi atsirasti daugiau socialdemokratų prioritetų, ir valdančiajai daugumai priklausantys socialdemokratai taip pat norėtų daugiau dialogo su koalicijos partneriais „valstiečiais“.

Išrinktas partijos pirmininku šeštadienį G.Paluckas taip pat tvirtino pirmadienį aptarti šių klausimų susitiksiantis su ministru pirmininku Sauliumi Skverneliu, kuris atsakė su naujuoju socialdemokratų lyderiu kalbėsiąs, kai šis „grįš į realybę“.

„Reikia susivokti naujajam pirmininkui – kuo jis tapo. Suprantu didžiulį džiaugsmą pagaliau laimėjus renkamas pareigas, bet tai Socdemų partijos vidaus reikalas. Nacionaliniu mastu nieko neįvyko. Tai yra ne Seimo rinkimai, nors pagal retoriką išrinkto pirmininko atrodo, kad įvyko nauji Seimo rinkimai, susiformavo dauguma, socialdemokratai gavo daugumą rinkėjų. Turbūt reikia grįžti į realybę“, – interviu LRT radijui antradienį sakė premjeras S.Skvernelis.

Anot jo, koalicijos partnerių socialdemokratų naujojo lyderio G. Palucko retorika turėtų keistis, vengiant kelti naujas sąlygas „valstiečiams“. „Reikia grįžti į realybę, kada sugrįš, tada galėsime ir kalbėtis“, – sakė Vyriausybės vadovas.

G.Paluckas po Seimo rinkimų viešai reiškė abejones, ar socialdemokratams verta eiti į koaliciją su „valstiečiais“. Jis teigė, kad socialdemokratų dalyvavimas koalicijoje yra nenaudingas partijai, tačiau atsitraukti ir nepasinaudoti galimybe realizuoti kairiąją politinę darbotvarkę Lietuvoje būtų neatsakinga.


Šiame straipsnyje: socialdemokrataikoalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas

Zenonas portretas
Kur socdemams trauktis? Po 2016 metų Seimo rinkimų socdemai yra užribyje. Į politiką grįžo įsikibę į valstiečių ranką. Negražu kąsti į ranką, tave maitinančią. :) O jeigu socdemai pasitrauks iš koalicijos, tai jie pilnai pasitrauks rinkėjams ir į užmarštį, nes ir taip žmonių sąmonėje skurdas ir socialdemokratai yra sinonimas. O vyriausybė pilnai toliau gali dirbti, konservatoriams pakeitus socdemus socdemų sąlygomis, ypač kai vyriausybę sudaro dauguma nepartinių ministrų. Taip kad tokia vyriausybė gali lanksčiai dirbti pagal naują suderintą valstiečių ir konservatorių programą. O tuomet dešiniųjų liberalų partiją "socialdemokratus" pasiųsti paskui "tikruosius" liberalus. :) Pagarbiai

Anonimas

Anonimas portretas
cha po tokiu Palucku isrinkomo socdemu partijos pirmininku ---visi psichiniai idiotizmai sioje partijoje yra galimi......

ale

ale portretas
Karbauskis gal ir pritartų G. Palucko įdėjoms, bet labai jau jam matyt reikia buvusių komunistų palaikymo Seime, kad Skvernelis neužbujotu su konservatoriais :D
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių