Quantcast

Socialdemokratų pasitraukimas iš koalicijos – tik politinis teatras?

Socialdemokratų partija (LSDP) šeštadienį turėtų priimti sprendimą dėl pasitraukimo iš valdančiosios koalicijos, tačiau buvęs partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius penktadienį portalui LRT.lt teigė, kad net priėmus sprendimą trauktis, jo žiniomis, atsistatydintų tik vienas partijos deleguotas ministras.

Tokį LSDP pasitraukimą iš koalicijos politologas Vincentas Vobolevičius vadina grynu politiniu teatru, nes, jo nuomone, formaliai tarsi nusikratę atsakomybės, socialdemokratai vis tiek išlaikytų valdžią savo rankose.

Socialdemokratai šiuo metu vadovauja Užsienio reikalų, Ūkio ir Teisingumo ministerijoms. Partijos nariai taip pat yra  Seimo Teisės ir teisėtvarkos, Europos, Užsienio reikalų, Socialinių reikalų ir darbo komitetų pirmininkai.

Tačiau kol kas tik ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius yra pareiškęs, kad atsistatydintų, jei partija nuspręstų trauktis iš koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Buvęs partijos pirmininkas A. Butkevičius penktadienį LRT.lt portalui teigė, kad, jo žiniomis, vienintelis M. Sinkevičius ir pasitrauktų.

„Pagal mano turimą informaciją, tik vienas ministras gali priimti rimtą sprendimą – tai Mindaugas Sinkevičius. O kiek žinau, teisingumo ministrė ir užsienio reikalų ministras turi aiškią prezidentės poziciją, kad jis turi likti ir dirbti, nes turi pripažinimą tarptautinėje aplinkoje, [...] tikrai, aš manau, jis nesitrauks“, – sakė A. Butkevičius.

(K.Kavolėlio/BFL nuotr. - G.Paluckas ir A.Butkevičius)

Kalbėdamas apie Seimo komitetams pirmininkaujančių socialdemokratų likimą, politikas sakė, kad dėl jų dar taip pat spręs partija, bet pats neįsivaizduoja tokios situacijos, kad pirmininkai galėtų būti ne iš valdančiosios daugumos.

„Gali būti taip, kad seniūnų sueigoje arba valdančiojoje daugumoje, jeigu mes nebūsim joje, pasakys, kad pirmininkų etatai yra atiduodami kitiems politikams, kurie joje yra, tai pirmininkų etatų skaičius išliks, bet jie gali būti nebe pirmininkai, o pavaduotojai“, – teigė A. Butkevičius. – Komitete reikia balsuoti, bet valdančiosios daugumos atstovų juose yra daugiau, tai jeigu jie nutars pakeisti [socialdemokratus pirmininkus], jie bus pakeisti.

Tuo metu Seimo Europos komiteto pirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas ketvirtadienį portalui LRT.lt sakė nenorintis spekuliuoti, kas bus, kol nėra priimtas oficialus partijos sprendimas.

Paliktų savaitę apsispręsti?

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas trečiadienį BNS sakė, kad, partijai pasitraukus, jos deleguotiems ministrams ir Seimo komitetų pirmininkams duotų apsispręsti savaitę. Jei šie nenorėtų trauktis, pagal partijos statutą, pasak G. Palucko, asmuo galėtų stabdyti narystę ar išstoti iš partijos.

Tačiau LSDP pirmininkas neatmetė galimybės, kad kai kurie ministrai visgi galėtų pasilikti dirbti, jei dabartiniai koalicijos partneriai to paprašytų.

„Susiklosčius aplinkybėms, kad „valstiečiai“ paprašytų mūsų, kaip konstruktyvios opozicijos, kažką palikti konkrečioje pozicijoje, toks susitarimas irgi galimas. Bet čia jau turi būti jų iniciatyva“, – BNS teigė jis.

Priekaištų ministrams neturi

Galimybės, kad, LSDP pasitraukus iš koalicijos, jos deleguotiems ministrams gali būti pasiūlyta pasilikti dirbti, neatmeta ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Jei bus sprendimai pasitraukti kategoriškai besąlygiškai, tai mes, kalbantis su galbūt kitomis politinėmis jėgomis, tikrai galėsime pasakyti, kad kažkas turi pasilikti ir prašysime pasilikti“, – vyriausybėje žurnalistams trečiadienį sakė S. Skvernelis.

(V.Skaraičio/BFL nuotr. - S.Skvernelis)

LVŽS partijos pirmininko pavaduotojas Virginijus Sinkevičius LRT.lt taip pat patvirtino, kad „valstiečiai“ nemato problemų dirbti kartu su socialdemokratų ministrais.

„Manau, kad ministrai dirbo pakankamai gerai, ir jie yra nekalti, kad vienam žmogui atrodo, jog reikia trauktis iš koalicijos, nes tai bus vienintelis darbas, kurį jis ir bus įgyvendinęs kaip politikas, nes kol kas daugiau darbų nėra padaręs“, – teigia politikas.

– Akivaizdu, kad net dėl Astravo, kur ponas Paluckas įvardino, kad turbūt nereiktų reaguoti – visai kita pozicija užsienio reikalų ministro, kuris bando atkreipti Europos ir institucijų dėmesį į nesaugią atominę elektrinę, statomą vos 30 km nuo sostinės“, – sako „valstietis“ V. Sinkevičius.

Politologas: toks pasitraukimas nebūtų prasmingas

Pasitraukti iš koalicijos, bet palikti dirbti savo ministrus, pasak politologo V. Vobolevičiaus, būtų negražus ėjimas.

„Sakyti, kad mes išeinam iš koalicijos, ir vis dėlto lieka mūsų ministrai,  iš esmės yra to paties siekimas – būti valdžioje, turėti ministrų postus, tik bandant nusimesti bet kokią politinę atsakomybę – sakyti,  kad mes ne valdžioje, todėl neatsakingi už tai, kas yra daroma“, – LRT.lt teigė V. Vobolevičius.

Pasak jo, jeigu pasiliks du ar net visi trys socialdemokratų deleguoti ministrai, visas ištisus mėnesius trukęs traukimosi procesas būtų grynas politinis teatras.

„Jeigu tu atsisakai dalyvavimo koalicijoje, bet išlaikai politinės įtakos svertus, vadinasi, lieki atsakingas už tai, kas vyksta ne tik tavo ministerijoje, bet ir visoje vyriausybėje. Ministerijos dirba kartu, jos nėra visiškai autonomiški vienetai“, – sako politologas.

Jo teigimu,  socialdemokratams geriau likti koalicijoje, rietis su „valstiečiais“ ir juos kritikuoti, bet įgyvendinti socialiai jautrią politiką savo ministerijų kontroliuojamose srityse ir taip didintis reitingus ateinantiems rinkimams.

V. Vobolevičius taip pat atkreipia dėmesį, kad galima manyti, jog jei kuris nors ministras dirba gerai, būtų naudinga išlaikyti jį pozicijoje, bet tai, pasak politologo, tėra dar viena priežastis socialdemokratams iš koalicijos nesitraukti.

„Tai, ką jie dabar daro, tarsi ir dera su profesionalų įvaizdžiu – mes, politikieriai, traukiamės, o profesionalai lieka dirbti vardan tos Lietuvos, bet tai [profesionalų vyriausybė] yra nesąmonė iš giluminės pusės žiūrint,  [...] nes dienos pabaigoj profesionalų ir ne profesionalų sprendimus lemia būtent politikai Seime, ir profesionalai dėl asmeninių paskatų, norėdami ilgiau išlikti valdžioje ar įgyvendinti kažkokį projektą, vis tiek gali pataikauti politikams lygiai taip pat, kaip ir partiniai vadovai“, – portalui LRT.lt komentuoja politologas V. Vobolevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zaiza

Zaiza portretas
Niekam neidomios tos partines rietienos. Kada valstybe nustos finansuoti partijas?! Tegul patys issilaiko.

Zaldokas

Zaldokas portretas
Jeigu socdemai pasitrauks i ka kojas valisis valstieciai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių