Quantcast

Socialdemokratai nusprendė pradėti derybas dėl koalicijos

  • Teksto dydis:

Socialdemokratų prezidiumas penktadienį nusprendė pradėti derybas dėl valdančiosios koalicijos formavimo su Seimo rinkimus laimėjusia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, po partijos posėdžio pranešė premjeras socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius.

Apie postus kalbės vėliau

„Prezidiumas priėmė ką tik sprendimą dėl dalyvavimo derybose su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Ką tik paskambinau ponui Karbauskiui, pranešiau, kad yra toks priimtas sprendimas. Jis mūsų sprendimą pasveikino, priėmė teigiamai ir tikimės, kad artimiausiu metu derybos prasidės“, – žurnalistams Seime sakė socialdemokratų lyderis.

Jis teigė, kad socialdemokratai elgiasi atsakingai norėdami padėti LVŽS suformuoti valdančiąją koaliciją.

„Socialdemokratai pirmiausia elgiasi labai atsakingai ir jie nenori sukelti jokios politinės krizės“, – pabrėžė A.Butkevičius.

Be to, pasak jo, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Socialdemokratų partijos programinės nuostatos panašios, panašūs rinkėjai.

„(...) Mes pirmiausia jaučiame atsakomybę, kad daugelis Lietuvos gyventojų pasirinko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą ir mes gerbiame jų pasirinkimą, ir tikime, kad kartu galime jų ir mūsų tikslus, norus įgyvendinti“, – kalbėjo premjeras.

Jis vylėsi, kad derybos dėl valdančiosios koalicijos prasidės jau kitą savaitę, pirmiausia reikės suderinti programinius dalykus, o apie postus esą bus kalbama vėliau.

„Nenorėčiau apie ministerijas kalbėti, tikrai nenorėčiau kalbėti apie ministerijų pasiskirstymą, nenorėčiau kalbėti apie kažkokių ministrų delegavimą į atskiras ministerijas. Pirmiausia susitarkime dėl programinių nuostatų. Tada, kada matysime, kad programinės nuostatos yra panašios, dėl jų galime sutarti, jas perkelti į Vyriausybės programą, tada tikriausiai kalbėsime apie žmones, kurie galėtų užimti ministrų portfelius, pirmiausia atsižvelgiant į kompetenciją, o ne į ministerijų pasiskirstymą ar tam tikrų žmonių iš anksto delegavimą“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Jis taip pat sakė, kad premjero postas priklauso LVŽS, o dėl Seimo pirmininko pareigų esą dar gali vykti derybos.

„Manau, kad ministro pirmininko postas jau yra aiškus, jis turi priklausyti Valstiečių ir žaliųjų sąjungai, o dėl Seimo pirmininko aš išgirdau visiškai neseniai, kad gali pasiūlyti ir partneriams. Bet jeigu Valstiečių ir žaliųjų sąjunga pareikalaus ir Seimo pirmininko, manau, dėl to didelio pasipriešinimo nebus. Seimo narių santykis, palyginti, kiek yra jų partijoje, ir mūsų partijoje, skirtumas didžiulis“, – teigė socialdemokratų lyderis.

Neoficialiomis žiniomis, jeigu susitars dėl koalicijos, socialdemokratams naujoje Vyriausybėje gali priklausyti nuo trijų iki penkių ministrų portfelių. Tarp jų esą galėtų būti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Valstiečiai“ yra minėję, kad prioritetą teikia švietimo ir kultūros sričiai. Jie net norėtų Seime įkurti atskirus komitetus: vieną – Švietimo reikalų, kitą – Kultūros. Dabar parlamente veikia Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas.

Socialdemokratų prezidiumas patvirtino ir penkių narių derybininkų grupę, kurioje - A.Butkevičius, Irena Šiaulienė, Julius Sabatauskas, Andrius Palionis ir Algirdas Sysas.

Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Algirdas Sysas BNS sakė, kad sprendimas pradėti derybas dar nereiškia dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje. Anot jo, jeigu per derybas paaiškės, kad yra programinių nuostatų, dėl kurių nepavyksta susitarti, socialdemokratai gali likti konstruktyvioje opozicijoje.

„Čia yra derybų pasekmė. Jei sutariame dėl Vyriausybės programos, kuri visus tenkina, nėra ginčytinių dalykų, tai yra vienas dalykas. Galime būti koalicijoje ir dirbti. Jeigu dėl kokių nors aštrių klausimų nesutarsime labai, gali būti variantas – konstruktyvi opozicija su sutartimi, kurioje pasakome: čia, čia, čia remiame, o čia nesutinkame, laikysimės savo požiūrio ir balsuosime laisvai. Bet tą patį galime padaryti ir sutartyje, jeigu susitariame, kad dėl tam tikrų punktų mes jų neremsime ir balsuosime, kaip nuspręs frakcija“, – aiškino socialdemokratas.

Seimo rinkimus laimėjusi LVŽS konsultacijas dėl valdančiosios koalicijos formavimo pradėjo ir su konservatoriais, ir su socialdemokratais. Tačiau pirmieji kol kas nepriėmė oficialaus sprendimo, kad nori dalyvauti valdančiojoje koalicijoje.

Vienas iš LVŽS lyderių Saulius Skvernelis teigė, kad konservatoriams delsiant, jie pradės derybas su socialdemokratais, jeigu šie dėl to apsispręs.

Baigs per savaitę?

Derybas dėl valdančiosios koalicijos su socialdemokratais gali pavykti baigti per savaitę, BNS sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Aš manau, kad mums savaitės tikrai pakaks. Neabejoju tuo“, - BNS penktadienį sakė R.Karbauskis.

Tai jis teigė socialdemokratams penktadienį nusprendus derėtis su „valstiečiais“ dėl valdančiosios koalicijos formavimo.

R.Karbauskis sveikino tokį sprendimą.

„Man atrodo, kad jie iš tikrųjų valstybės ir žmonių interesą iškėlė aukščiau savo partinių interesų. Tas rodo partinę brandą“, - sakė politikas.

Jis tvirtino, kad derybos prasidės kitą pirmadienį.

Pasak R.Karbauskio, socialdemokratų ir „valstiečių“ programinėse nuostatose daugelis dalykų yra suderinami, išskyrus „vieną ar kitą požiūrių skirtumą“.

„Iš tikrųjų, jeigu socialdemokratai yra pasirengę dirbti galvodami apie valstybę, apie jos žmones, ką jie padarė šituo apsisprendimu dalyvauti derybose, tai aš manau, kad viską suderinsime ir galėsime labai sėkmingai dirbti“, - teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga per spalį vykusius Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus iš 141, konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, socialdemokratai – 17 mandatų. Liberalų sąjūdis laimėjo 14 mandatų. Po aštuonis mandatus teko Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai bei partijai „Tvarka ir teisingumas“. Kadangi vienas „tvarkietis“ į Seimą kandidatavo kaip save išsikėlęs kandidatas, „tvarkiečių“ Seime greičiausiai bus devyni. Du mandatus laimėjo Darbo partija, po vieną – Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“. Dar vieną mandatą gavo save išsikėlęs buvęs „darbietis“ Darius Kaminskas.

Konservatoriai derybose nedalyvaus

Konservatoriai derybose dėl valdančiosios koalicijos formavimo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nedalyvaus, kol šie derėsis su socialdemokratais, sako Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Jeigu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nusprendžia, kad eina derėtis su socialdemokratais, mes tikrai į jokias derybas neiname“, - socialiniame tinkle „Facebook“ penktadienį transliuotame vaizdo įraše sakė G.Landsbergis.

Anot jo, socialdemokratų sprendimas pradėti derybas su „valstiečiais“ dėl koalicijos formavimo nebuvo netikėtas ir nenustebino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pinokis

Pinokis portretas
Karbauskio žalias tik viršus, vidus raudonas kaip arbūzo. Socdemai apsikakoję vėl lenda į valdią, o visi džiaugiasi, kad nebus konservatorių. Kol "kas valstiečiai" tik minia žmonių ir Skvernelio bei Karbauskio nuomonės. Mes jų dar nematėme kalbančių ir balsuojančių Seime. Peršasi mintis, kad čia vieno žmogaus partija, kokia buvo Darbo partija. Karbauskis pats į valdžią neina bijodamas kritikos, bet nori savo statinius tampyti lyg už virvučių.Kol kas matome tik blaškymasi. O laikas nelaukia.....

Fobis

Fobis portretas
VYTUI. Ir iš kur toks ,,tyčinis'' nesusigaudymas- Mažeikių naftą Brazauskas pardavė už 1 litą, ir tuo neišpasakytai didžiavosi...ir t.t.

VYTAS

VYTAS portretas
NA OŽIŲ IR OŽIUKŲ,KOMSORGIŲ IR IŠSISUKUSIŲ NUO TEISĖSAUGOS KONFALININKŲ MUMS NEREIKIA.LIETUVAI GAL JAU ŠĮ SYKI PASISEKS SU SEIMU IR VYRIAUSYBĘ,NES IKI ŠIOL MATĖME INTRYGAS,KORUPCIJA,KURIĄ MAGNOLIJA SAKĖ PAŽABOS,VAGYSTES,PINIGŲ PLOVIMA IR PAGRINDINĮ MATULO,BEI VĖSAITĖS GERTI,NEGERTI.GAL JAU PAKANKA RIETENŲ,LAIKAS DIRBTI LIETUVAI,O KONSERVUS Į UŽRYBI.JEI INICIJUOTU NAUJUS SEIMO RINKIMUS KONSERVAI SU MAGNOLIJA,TAI KONSERVŲ POLITIKOJE PASEKTU DARBO PARTIJOS LIKIMAS,NES ŽINOME JŲ DARBELIUS,MAŽEIKIŲ NAFTA,JANKIAMS DYKAI,VĖLIAU JANKIAI PARDUODA RUSIJAI,ŽEMIŲ DĖDULĖS KILNOJIMAS,PINIGŲ PLOVIMAS IR PARTINIŲ VAGIŲ IŠTRAUKINĖJIMAS NUO BAUSMIU.SEKMĖS KARBAUSKĮ,TURIM KAUNO MERĄ IR DIDŽIUJAMĖS JUO.BŪK IR TU TOKS,DIDŽIUOSIMĖS TAVIMI.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių