Quantcast

Socialdarbiečiai dotaciją gaus kitąmet

Lietuvos socialdemokratų darbo partija kitais metais galės gauti biudžeto dotaciją.

Seimas ketvirtadienį su prezidentės Dalios Grybauskaitės pataisomis priėmė jos grąžintą Politinių partijų įstatymą.

Jis numato, kad po Seimo rinkimų registruotai naujai politinei partijai, jei ji turi frakciją Seime, finansuoti papildomai skiriami valstybės biudžeto asignavimai.

Dotacija būtų apskaičiuojama mažiausios dotacijos dydį padauginus iš naujos parlamentinės partijos ir mažiausiai finansuojamos parlamentinės partijos frakcijų narių skaičiaus santykio. Pagal šią formulę, socialdarbiečiai pretenduotų į daugiau kaip 200 tūkst. eurų dotaciją.

Sprendimas buvo priimtas už balsavus 70 parlamentarų ir vienam susilaikius. Tai – minimalus parlamentarų skaičius, reikalingas įstatymui priimti.

Už įstatymą balsavo valdančiosios „valstiečių“, socialdarbiečių ir „tvarkiečių“ frakcijos, keli Mišrios grupės parlamentarai. Susilaikė „valstiečių“ frakcijai priklausantis Valerijus Simulikas.

Socialdemokratų darbo partijos vadovas Gediminas Kirkilas sako, kad įstatymo priėmimas „įteisino partiją kaip lygiateisius kitų metų rinkimų politinės kampanijos dalyvius“.

„Finansavimas suteiks mums galimybes pasirengti rinkimams, juose dalyvauti ir atstovauti kairiųjų pažiūrų rinkėjams“, – frakcijos pranešime cituojamas G. Kirkilas.

Praėjusią savaitę Seime valdantiesiems neužteko balsų atmesti prezidentės veto įstatymui, kuris socialdarbiečiams būtų numatęs skirti dotaciją dar šiemet.

Tačiau tuomet nesiregistravo reikiamas skaičius parlamentarų balsuojant, kad pagal prezidentės siūlymą dotacija naujai partijai būtų numatyta kitąmet.

Akivaizdžiai pademonstruojamas skirtingas požiūris, skirtingi standartai – jeigu tu valdantysis tau net papildomų pinigų surasime, nors tu niekada nedalyvavai rinkimuose.

D. Grybauskaitė vetavo ne tik valdančiųjų iniciatyvą jau šiemet skirti dotaciją naujai susikūrusiems socialdarbiečiams, bet ir siūlymą iš esmės pakeisti dotacijų skaičiavimo sistemą. Valdantieji siekė, kad dotacijos būtų skaičiuojamos ne pagal partijų gautus balsus, o didžioji dalis lėšų – pagal Seimo rinkimuose laimėtus mandatus.

Šalies vadovės siūlymu, liekama prie esamos tvarkos, kai dotacijos apskaičiuojamas pagal per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus gautus balsus, tik nuo dabartinių 3 proc. iki 2 proc. balsų sumažinama kartelė, leidžianti partijai pretenduoti į biudžeto pinigus.

Siūlydama dotaciją naujai susikūrusioms parlamentinėms partijoms, prezidentė kartu pateikė ir saugiklius, kad tuo nebūtų piktnaudžiaujama: tokios dotacijos būtų mokamos tik iki artimiausių Seimo rinkimų, dotacijos mokėjimas būtų nutraukiamas susijungus su kita valstybės finansuojama partija, o partijai už šiurkščius pažeidimus praradus dotaciją, valstybės finansavimo negautų ir jos pagrindu įkurti nauji politiniai vienetai.

Opozicijos atstovai sako nebalsavę už dotaciją socialdarbiečiams dėl dvejopų standartų.

„Manome, kad nėra garbingas įstatymas. Štai atimta dotacija socdemams, kodėl ji atimta tik likusiai daliai? Tokiu pačiu principu, jeigu atskilo ir gauna dotaciją, tai turėtų gauti ir ekstra baudas. Jeigu šeimoje būna kokių nors negandų, tai ir džiaugsme, ir varge vienodai visi dalijasi. Taip ir partijoje, jeigu jau skilo, tai ir baudą, ir dotaciją turi gauti“, – žurnalistams sakė konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dėl šiurkščių pažeidimų, kai 20 proc. viršijo leistinas Seimo kampanijos išlaidas, neskyrė maždaug 500 tūkst. eurų pusmečio dotacijos socialdemokratams.

VRK tyrimo duomenimis, dalį pažeidimų padarė politikai, kurie atskilo nuo Socialdemokratų partijos ir šiuo metu priklauso Socialdemokratų darbo partijai.

„Akivaizdžiai pademonstruojamas skirtingas požiūris, skirtingi standartai – jeigu tu valdantysis tau net papildomų pinigų surasime, nors tu niekada nedalyvavai rinkimuose. Tuo metu kitų klaidos įvertinamos kaip sankcionuotinos, o kitų – kaip smulki klaidelė“, – situaciją BNS komentavo liberalų vadovas Eugenijus Gentvilas.

Nuo Socialdemokratų partijos atskilusių politikų įsteigta Socialdemokratų darbo partija šiuo metu kaip nedalyvavusi rinkimuose iš viso negauna dotacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skaitom tekstą

skaitom tekstą  portretas
man panašu, kad dvigubi standartai buvo taikomi tada , kai seime opoziciniai balsavo prieš dotaciją . kodėl paluckininkams yra ar kirkilas ir kiti nedalyvavo rinkimuose ? tai kaip jie atsirado seime ? Gana išvedžiojimų , partijos dar ar ne 2010 m konservatorių , liberalų ir prezidentės pritarimu yra remiamos iš biudžeto . Man taip pat norėtųsi ir palaikiau "valstiečius " - Valdantieji siekė, kad dotacijos būtų skaičiuojamos ne pagal partijų gautus balsus, o didžioji dalis lėšų – pagal Seimo rinkimuose laimėtus mandatus ---- manau skirtumas yra kiek balsavo ir kiek gavo mandatų seime , bet prezidentė vetavo . deja ...

gailestis

gailestis portretas
seniems pirdiloms pampersai ir viskas

Morta

Morta portretas
Labai teisingai ir aiskiai parasyta bet buvusiem komunistam .netinka imk arba duok skaldyk ir valdyk .kirkilas mano amziaus tai puikiai viska prisimenu .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių