Quantcast

A. Širinskienės komisija aiškinasi dėl Landsbergių šeimos verslo

Trečiadienį „valstietės“ Agnės Širinskienės vadovaujamoje Seimo laikinojoje tyrimo komisijoje dėl galimos neteisėtos įtakos ir poveikio Lietuvos politikams, valstybės tarnautojams ir politiniams procesams paaiškinimus turėtų pateikti ”BaltCap Infrastructure Fund“ valdytojas Šarūnas Stepukonis.

Komisijos pirmininkę A. Širinskienę labiausiai domina, kaip pensijų fondų investicijos pasiekė konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui priklausantį šeimos verslą. „Valstietė“ siekia išsiaiškinti, ar fondas galėjo daryti poveikį politikams.

„Mes aiškinsimės pensijų fondų galimą mokyklos statybos finansavimą. Esame paprašę ir informacijos, ir sutarčių - iš registrų ir pačių fondų administratorių. Tad trečiadienį turėtų įvykti fondo atstovo apklausa“, - Eltai sakė A. Širinskienė. Jos teigimu, apklausiant fondo atstovus bus siekiama išsiaiškinti, ar nebuvo daromas neteisėtas poveikis politikams.

Tiesiog mes tikriname hipotezę, ar yra tam tikras ryšys, dėl ko tas finansavimas - apie 11 milijonų eurų - buvo. Šią hipotezę arba patvirtinsime, arba paneigsime.

„Įtariame galimą pensijų fondų poveikį priimant sprendimus Seime ir kreipiantis į Konstitucinį Teismą. Dabar žiūrime, koks yra finansavimas, kada tie sprendimai dėl finansavimo buvo priimti ir kitas aplinkybes, kurios leistų arba patvirtinti, arba paneigti esamą situaciją, kad galėjo būti ryšys“, - kalbėjo „valstietė“.

Politikė sakė, kad kol kas sunku tvirtinti, ar metami įtarimai G. Landsbergiui pasiteisins.

„Tiesiog mes tikriname hipotezę, ar yra tam tikras ryšys, dėl ko tas finansavimas - apie 11 milijonų eurų - buvo. Šią hipotezę arba patvirtinsime, arba paneigsime“, - sakė A. Širinskienė,

Ji pabrėžė, kad greitu laiku į laikinosios komisijos posėdį kvies ir G. Landsbergį bei jo sutuoktinę Austėją Landsbergienę.

Privataus ir rizikos kapitalo fondų valdytojas ”BaltCap Infrastructure Fund“ 2018 m. rudenį pranešė, kad investuos 11 mln. eurų į naujos mokyklos ir vaikų darželio projektą Vilniaus Kalnėnų mikrorajone. Šį pastatą nuomoja G. Landsbergio žmonos A. Landsbergienės valdoma Karalienės Mortos mokykla bei darželis „Vaikystės sodas“.

ELTA primena, kad Seimas 2018 m. rugsėjo pabaigoje sudarė A. Širinskienės vadovaujamą komisiją, kuri turėtų aiškintis asmenų ar jų grupių neteisėtą įtaką.

Savo darbui komisija siekė gauti medžiagos, kuria disponavo tyrimą dėl verslo ir interesų grupių įtakos politikams atlikęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), tačiau prašyta informacija nebuvo suteikta. Negavusi medžiagos, laikinoji komisija tyrimo klausimus papildė dviem epizodais - galimai darytų spaudimu Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariams bei dėl pensijų fondų.

Komisijos tyrimo objekto išplėtimas argumentuojamas tuo, kad „viešojoje erdvėje pasirodė reikšminga informacija apie galimą neteisėtą įtaką ir (ar) poveikį politiniams procesams bei valstybės institucijoms, kaip antai galimą pensijų fondų interesų atstovavimą teisėkūros procese ar kreipiantis į Lietuvos Respublikos Konstitucinį Teismą arba bandymus daryti įtaką tokių reikšmingų nepriklausomų institucijų, kaip Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, sprendimų priėmimo procesams“, - rašoma komisijos tyrimo spektrą plėsti siūlančiame pasiūlyme.

Opozicija abejoja A. Širinskienės vadovaujamos komisijos objektyvumu ir teikiama nauda. Pasak jų, komisija neproduktyvi ir užsiima tiesiog politiniu kerštavimu.

Savo išvadas tyrėjai turėtų pateikti iki šių metų gegužės 1 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pakauniečiui

Pakauniečiui portretas
Ot, kažkodėl LRT greitai ir efektyviai neatlieka korupcinių-politinių ryšių tyrimų Landzbergių veikloje. Buvau pasigedusi Gabriuko veido ir klykavimo IT ir TV. Pagaliau paaiškėjo kodėl jis dingo. Taigi Širinskienė su komisija šiurena jų bizniukus. Na, o kai pasibaigs tikrinimai, tai išlįs Valatkos, Bruveriai, Raselės, Tapinai ir pats Gabriukas.Atgis ne tik gamta, bet ir spauda.

intensyvi smegenu plovimo akcija

intensyvi smegenu plovimo akcija portretas
gail.kad tiek dar daug naiviu,greit pasiduodanciu propogandai musu pilieciu...Juk tai akivaizdus oponentu puolimas pries rinkimus,bet del tokio daugelio naivuoliu atsidavimo manipuliacijoms mes ir nepajegiame issivalyti,kaip pvz.estai, -jie jau seniai dziaugiasi gyvenimu.O Lanzbergius puola ir dergia visi,kuriems Lietuvos gerove nerupi.O KAM TURIME NBUTI DEKINGI UZ LIETUVOS NEPRIKLAUSOMYBE ??? Zalieji pasiraite rankoves dergia konkurentus,kad tik isliktu valdzioje,o ju dauguma, jau visiems turi buti aisku, labai ir labai mums pavojinga.Neduok Dieve,kad jie dar liktu valdzioje.Dabar jie stengiasi visiems itikti, o kas toliau ???

Pakaunietis

Pakaunietis portretas
Ot LRT ;greitai; ir efektyviai atlieka politinių- korupcinių ryšių tyrimus. Po savaitės p.Ramūnas atsisako padorių verslininkų paramos, jau išduoda ;savus;?
VISI KOMENTARAI 60

Galerijos

Daugiau straipsnių