Quantcast

Šiaulių taryba antrą kartą svarstė interpeliaciją merui

Šiaulių tarybos nariams nesutariant, ar dalies tarybos narių anksčiau sušauktas tarybos posėdis buvo teisėtas, ketvirtadienį politikai iš naujo svarstė klausimus dėl interpeliacijos merui ir vicemero atleidimo.

„Kadangi šis klausimas išspręstas praėjusiame tarybos posėdyje ir teismas nenustatė kitaip, aš šio klausimo nepristatinėsiu“, – pareiškė Aurimas Lankas, turėjęs pristatyti klausimą dėl vicemero Domo Griškevičiaus atleidimo.

Sprendimas atleisti vicemerą vienbalsiai buvo priimtas gruodžio 13 dieną, kai posėdį sušaukė devyniolika tarybos narių. Šiame posėdyje taip pat atleistas administracijos direktorius ir pradėta mero apkaltos procedūra.

Savivaldybės meras Artūras Visockas ir dalis tarybos narių teigia, kad minėtas posėdis buvo neteisėtas, nes tarybos posėdį gruodžio 20 dieną jau buvo sušaukęs meras. Kadangi, pasak mero, sprendimų dėl savivaldybės vadovų negalima išimti iš darbotvarkės ar į ją įtraukti vėliau nei keturios dienos iki posėdžio, klausimai dėl mero interpeliacijos ir vicemero atleidimo vėl turėjo būti svarstyti ketvirtadienį.

Viskas nelegalu, kvaila, absurdiška gėdinga. Neįmanoma į tai rimtai net reaguoti.

Tačiau pakartotinis vicemero atstatydinimas sužlugo, tarybos nariams nepatvirtinus balsavimo biuletenio.

„Iš esmės reiškia, kad Domas (Griškevičius-BNS) dirba“, – svarstė meras.

Taip pat svarstytas klausimas dėl mero atleidimo procedūros. Gruodžio 13 dieną vykusiame posėdyje buvo sudaryta komisija, turinti tirti, ar yra pagrindas atleisti merą. Ketvirtadienį, šį klausimą svarstant pakartotinai, buvo siekiama sudaryti antrą tokią komisiją, tačiau į ją savo narius delegavo tik ankstesniame posėdyje nedalyvavusi frakcija.

Kitoms frakcijoms atsisakius narius deleguoti ir nepritarus komisijos sudarymui, žlugo ir šis balsavimas.

„Viskas nelegalu, kvaila, absurdiška gėdinga. Neįmanoma į tai rimtai net reaguoti“, – po balsavimo replikavo tarybos narys Gintautas Lukošaitis.

Balsų daugumą Šiaulių taryboje turinčios opozicijos atstovai teigia, kad meras su kitais savivaldybės vadovais siekė nutraukti civilinę bylą tarp savivaldybės ir Šiaulių arenos koncesininko „Pramogų salos“ dėl nepagrįstai gauto koncesijos mokesčio ir pateikė tarybai sprendimo projektą dėl taikos sutarties,o ši jį patvirtino.

Mero atleidimo siekiantys tarybos nariai teigia, jog tarybai buvo pateikta klaidinga informacija.

Apkaltą Šiaulių merui mėginta rengti ir anksčiau, tuomet teikimą nagrinėjusi komisija nusprendė, kad tam nėra pagrindo.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, mero atstatydinimo procedūrą galima pradėti, jeigu jis sulaužė priesaiką arba nevykdo įstatymuose nustatytų įgaliojimų. Iniciatyvą turi pareikšti ne mažiau kaip trečdalis savivaldybės tarybos narių.

Šiaulių savivaldybės taryboje dirba 31 tarybos narys.

Įteisinus tiesioginius merų rinkimus buvo apsunkinta ir jų pašalinimo procedūra – neužtenka tarybos narių balsavimo, būtina Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išvada. Jeigu teismas nusprendžia, kad priesaika nebuvo sulaužyta, įstatymai nepažeisti, atstatydinimo procedūra nutraukiama.

Jeigu padaroma priešinga išvada, savivaldybės taryba trijų penktadalių tarybos narių balsų dauguma priima sprendimą, kad meras neteko savo įgaliojimų. Pritrūkus balsų, meras lieka poste.

Merui netekus įgaliojimų rengiami nauji rinkimai, nebent skelbtina naujų rinkimų data patenka į laikotarpį, kai iki eilinių savivaldybių tarybų rinkimų datos yra likę mažiau kaip vieni metai.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kitų metų kovą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių