Quantcast

Seimas svarstys siūlymą skelbti amnestiją

  • Teksto dydis:

Seimas svarstys „valstiečių“ vadovo Ramūno Karbauskio siūlymą valstybės atkūrimo šimtmečio ir popiežiaus Pranciškaus vizito proga skelbti amnestiją.

Ketvirtadienį po pateikimo 64 balsais „už“, keturiems parlamentarams balsavus „prieš“ ir 25 susilaikius pritarta įstatymo dėl amnestijos projektui. Toliau jį svarstys Seimo komitetai, norint įstatymą priimti reikės dar dviejų balsavimų.

R. Karbauskis siūlo, kad nuo bausmės būtų atleidžiamos iki šešerių metų nelaisvės nuteistos nėščios bei nepilnamečių vaikų turinčios moterys. Taip pat būtų paleidžiami nuteistieji iki trejų metų nelaisvės: vyresni kaip 65 metų, turintys vidutinį ar sunkų neįgalumą, nusikaltimus padarę būdami nepilnamečiais asmenys.

Kitiems nuteistiesiems bausmės laikas galėtų būti sumažinamas – nėščioms bei nepilnamečių vaikų turinčioms moterims, taip pat padariusiems nusikaltimus dėl neatsargumo.

„Amnestijos pritaikymas motinoms, auginančioms nepilnamečius vaikus, leis išėjus į laisvę rūpintis savo vaikais, amnestija pagerins vyresnio amžiaus ir turinčių negalią žmonių gyvenimą, jie turės galimybę laisvėje rūpintis savo liga ir oria senatve, taip pat tikimasi, kad nepilnamečiai nuteistieji galės greičiau integruotis į visuomenę“, – sakė projektą pristatęs R. Karbauskis.

Konservatorė Agnė Bilotaitė kėlė klausimą, ar dauguma paleistųjų į laisvę vėl negrįš už grotų, kaip atsitiko po 2002 metų amnestijos.

„Kaip rodo 2002 metų praktika, nuteistųjų buvo sumažinta 39 procentais, tačiau netrukus vėl pasipildė įkalinimo įstaigos 32 procentais nuteistųjų, kurių dauguma buvo tie patys amnestuoti žmonės. Ar taip neatsitiks, ar tos problemos bus sprendžiamos?“ – klausė konservatorė.

Ji taip pat pažymėjo, kad Probacijos tarnybos pareigūnai gali susidurti su sunkumais, išaugus darbo krūviui.

„Išeis į laisvę 300–400 žmonių ir jais turės rūpintis Probacijos tarnybos žmonės. Kaip žinome, šiuo metu vykdoma reorganizacija ir kyla klausimas, ar Probacijos tarnybos žmonės turės resursų ir galimybių tais žmonėmis rūpintis“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

R. Karbauskis tvirtino turintis Teisingumo ministerijos patikinimą, kad Probacijos tarnyba bus pajėgi taikyti amnestuotiesiems probaciją.

Amnestija nebūtų taikoma recidyvistams, nuteistiems iki gyvos galvos, padariusiems sunkius nusikaltimus, nusikaltusiems laisvės atėmimo vietoje ir t. t. Taip pat amnestija nebūtų taikoma už nusikaltimus finansų sistemai, valstybės tarnybai, visuomenės saugumui, susijusius su narkotikais, ginklais.

Įstatymo projektą dėl galimo prieštaravimo Konstitucijai sukritikavo Seimo Teisės departamentas. Anot Seimo teisininkų, siūlomas reguliavimas gali būti diskriminacinis, nes amnestiją taiko vyresniems žmonėms ir motinoms su vaikais.

Teisingumo ministerijos duomenimis, „valstiečių“ lyderio pasiūlyta amnestija paliestų apie 250 nuteistųjų.

Kalėjimuose Lietuvoje šiuo metu bausmes atlieka arba yra suimti daugiau nei 6 tūkst. asmenų.


Šiame straipsnyje: Seimasamnestijakaliniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

KONSTITUCIJA

KONSTITUCIJA portretas
Taigi... nors ir žinom kad "Žmogaus teisių negalima varžyti ir teikti jam privilegijų dėl jo lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu" (K.29str.2d.), BET tuo pačiu žinom ir tai kad: "Valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę" (K.38str.2d.), taip kad aišku kad vaikų turintys turi papildomų privilegijų (kol jie nepiktnaudžiauja savo tėvyste). Taip kad įstatymų leidėjai gali numatyt tam tikrus amnestijos kriterijus, ir tai atitinka Konstituciją.

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Turiu ir aš savo nuomonę.Lietuviškus kalinius būtų galima amnestuoti visus atsėdėjusius bent 2 metus,jeigu kalėjimai būtų kaip Nuoudibu Mauritanijoje.Trumpas aprašymas:aukšta spygliuota viela aptverta dykumos teritorija,su eilėmis 6m.gylio dviviečių ir vienviečių duobių ir bezdžionės su šautuvais viršuje.Aprašiau,ką stebėjau natūroje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių