Quantcast

Seimo socialdemokratai sudarys koaliciją su „valstiečių“ frakcija

Iš valdančiosios koalicijos pasitraukusios Socialdemokratų partijos frakcija Seime pasirašys su „valstiečių“ frakcija susitarimą dėl bendradarbiavimo.

Už tai pirmadienį balsavo 10 Socialdemokratų partijos frakcijos narių, pranešė partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Partijos sprendimo neatitinka

„Frakcija balsavimu nutarė, dešimt prieš keturis, jog frakcija vadovaudamasi Seimo statutu sudaro koaliciją  su Valstiečių ir žaliųjų frakcija bendrai veiklai. Pasirašė tokią deklaraciją dešimt asmenų, dešimt pasisakė už, keturi prieš, ir frakcija priėmė sprendimą“, – po frakcijos posėdžio žurnalistams patvirtino partijos pirmininkas G.Paluckas.

Už susitarimą su „valstiečiais“ balsavo frakcijos seniūnas Andrius Palionis, Gediminas Kirkilas, Rimantas Sinkevičius, Algirdas Butkevičius, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Juozas Bernatonis, Artūras Skardžius, Antanas Vinkus, taip pat Socialdemokratų frakcijai priklausantis „darbietis“ Valentinas Bukauskas.

Prieš buvo Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algirdas Sysas, Juozas Olekas, susilaikė Julius Sabatauskas.

Akivaizdu, kad partijos sprendimo tai neatitinka, nes šeštadienį susirinkusi partijos taryba, kuri turi teisę priimti tokius sprendimus, yra pasisakiusi, kad koalicija tarp Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Socialdemokratų partijos yra nutraukta.

Frakcijos narių nuomone, partijos tarybos sprendimas – trauktis iš valdančiosios koalicijos su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga buvo pernelyg ankstyvas, pagrįstas emocijomis, bet ne argumentais.

„Nebuvo aiškiai įvardyta, kuo socialdemokratų darbas opozicijoje bus konstruktyvesnis už darbą valdančiojoje koalicijoje. Pateiktas darbo opozicijoje planas nebuvo konkretus, numatantis realias pasekmes partijai“, – nurodoma Socialdemokratų frakcijos pranešime.

„Akivaizdu, kad partijos sprendimo tai neatitinka, nes šeštadienį susirinkusi partijos taryba, kuri turi teisę priimti tokius sprendimus, yra pasisakiusi, kad koalicija tarp Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Socialdemokratų partijos yra nutraukta“, – frakcijos sprendimą komentavo G.Paluckas.

Partijos pirmininkas teigė negalintis atsakyti, ar tai reiškia, jog frakcija skyla, taip pat nesiėmė vertinti, kokių pasekmių sulauks prieš partijos valią susitarimui su „valstiečiais“ pritarę socialdemokratai.

„Ar frakcija skils, ar ne, aš negaliu pasakyti, bet kad tai yra priešprieša tarp priimto sprendimo ir partijos tarybos, akivaizdu. Mano pozicija šiuo klausimu jau neaktuali po to, kai pasisakė partija. Ilgą laiką galėjome sakyti, kad tai pirmininkas prieš frakciją ar prieš dar kažką, bet šiuo atveju yra priimtas frakcijos sprendimas, ir tai yra akivaizdi takoskyra“, – kalbėjo G.Paluckas.

„Aš tai tikrai nieko nedarysiu, bet net neabejoju, kad partijos valdymo organuose šis klausimas bus svarstomas, t. y. kaip vertinti šią takoskyrą ir priešpriešą“, – klausiamas, kokių žingsnių imsis frakcijai nepaklusus partijos sprendimui, atsakė LSDP pirmininkas.

Klausiamas, ar pasirašiusieji susitarimą gali likti partijos nariais, G.Paluckas atsakė: „Aš savo nuomonės neskubėsiu išreikšti, nes tai yra partijos klausimas, vadovaujantis statutu reikia įvertinti, ką tai reiškia ir kaip tai vertint. Frakcija priimdama tokį sprendimą tikrai turėjo įvertinti, kaip turės elgtis tie, kurie nori laikytis partijos sprendimo.“

Kaip toliau funkcionuos Socialdemokratų partijos frakcija, daliai pasirašius susitarimą su „valstiečiais“, G.Paluckas sakė neįsivaizduojantis.

„Neįsivaizduoju, kaip tai turėtų veikti ir funkcionuoti, nes partijos sprendimas priimtas, partijos statutas galioja ir partijai, ir frakcijos nariams, todėl susirinkęs prezidiumas tikrai dalyvaus priimant ar formuojat poziciją svarbiausiais šalies klausimais, ir tą poziciją tikrai išreikš. Frakcijos nariai gaus įpareigojimus prezidiumo, kaip reikės elgtis vienu ar kitu klausimu. Todėl ši sumaištis tikrai neįneša jokio aiškumo“, – sakė G.Paluckas.

Socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas A.Palionis žurnalistams pirmadienį sakė dokumentą pasirašęs, nes nori išsaugoti frakciją – kadangi dokumentą parėmė jau dešimt frakcijos narių, pasisakančiųjų už partijos tarybos priimtą sprendimą skaičius nebesiektų septynių. Tai yra minimalus parlamentarų skaičius frakcijai sudaryti.

„(Pasirašiau) iš esmės ir išsaugant frakciją. Kadangi dešimt yra pasirašiusiųjų, vienas pasirašys rytoj, su kuriuo teko šnekėti, tai frakcijoje nelieka septynių narių ir realiai Socialdemokratų partija neturėtume frakcijos Seime“, – tvirtino A.Palionis.

Taip pat jis tvirtino, kad frakcija liks vieninga ir didesnės dalies jos pasipriešinimo partijos pozicijai nevadino skilimu.

„Aš tikrai nesakyčiau, kad tai skilimas. Nuomonės išsiskyrė. Manau, kad visa frakcija liks vieninga“, – sakė A.Palionis.

Klausiamas, kaip įsivaizduoja tolesnį darbą, A.Palionis teigė, kad tai „bus elementarus darbas su Valstiečių ir žaliųjų partija dėl bendros Vyriausybės programos“.

Tuo metu prieš susitarimą balsavęs Algirdas Sysas teigė neįsivaizduojantis, „kaip galima vykdyti tarybos sprendimą ir būti koalicijoje“. Jis taip pat patvirtino, kad atsistatydins iš komiteto pirmininko pareigų.

„Reikia palaukti šiek tiek, nes labai sunku: dar tokio atvejo nebuvo Seime. Net turėdamas 21 metų patirtį Seime, aš negaliu, man labai sunku komentuoti, kas bus po to“, – BNS sakė A.Sysas.

Jis ir Rasa Budbergytė popiet pirmadienį BNS patvirtino Seimo pirmininkui įteikę atsistatydinimus iš postų Seime. A.Sysas traukiasi iš Socialinių reikalų komiteto vadovo, R.Budbergytė – iš Europos reikalų komiteto vicepirmininkės pareigų.

Lietuvos socialdemokratų partijos taryba šeštadienį nusprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Pasak socialdemokratų vadovybės, „valstiečiai“ nepaiso socialdemokratų pasiūlymų koalicijoje, neginamos socialdemokratinės vertybės, už jų nugaros sudaromi susitarimai su opozicija.

Socialdemokratų partija pastaruosius keletą mėnesių vykdė savo skyrių apklausą. 44 iš 60-ies jos skyrių siūlė trauktis iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“.

Neatskleidė, kada susitarimas pasirašytas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Socialdemokratų partijos frakcijų Seime koalicijos susitarimas jau pasirašytas ir galioja, sako „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Mes jau jį esame pasirašę. Tiesiog jį dabar frakcija ir patvirtino“, – BNS pirmadienį sakė R.Karbauskis.

Pasak jo, susitarimas įsigaliojo, kai pirmadienį jam pritarė Seimo Socialdemokratų frakcija.

BNS gautoje trumpoje frakcijų deklaracijoje rašoma: „Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos, siekdamos išsaugoti politinį, ekonominį bei socialinį stabilumą Lietuvoje, tęsdamos šiame Seime pradėtus darbus ir įgyvendindamos pažadus rinkėjams, remdamos XVII Lietuvos Respublikos Vyriausybės programą ir veiklą, vadovaudamosi Seimo Statuto 38 straipsnio penktąja dalimi, skelbia: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos sudaro Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijų koaliciją“.

Seimo statuto 38 straipsnio 5 dalis numato, jog frakcijos gali jungtis į koalicijas, kurios gali veikti kaip viena frakcija. Anksčiau apie galimas bendradarbiavimo su „valstiečiais“ formas kalbėję Seimo socialdemokratai tvirtino, jog susitarimuose turėtų atsirasti konkrečios socdemų iniciatyvos, kurias paremtų „valstiečiai“.

R.Karbauskis atsisakė atskleisti, kada frakcijų susitarimas dėl bendro darbo pasirašytas, pareiškęs, jog tai „liks paslaptimi“. Jis tvirtino, kad „valstiečių“ frakcija dėl minėto susitarimo nesprendė, nes „frakcijoje nebūtų nė vieno nario, kuris tam prieštarautų“.

„Tie žmonės, kurie dirba šalia mūsų Seime, jie yra labai atsakingi ir mąsto apie valstybę, o ne kažkokius partinius interesus“, – teigė politikas.

Socialdemokratų partijos frakcija nusprendė dirbti su „valstiečiais“, nepaisydama, kad šeštadienį šios partijos taryba priėmė sprendimą trauktis iš valdančiosios daugumos.

R.Karbauskio teigimu, frakcijos susitarimu dėl bendro darbo pareiškia, jog „tęsia darbą, palaiko Vyriausybę ir dirba kartu kaip frakcijų koalicija“.

„Mūsų darbas taps dar glaudesnis, nes nuolatinio skaldymo faktorius, kuris pastaruosius mėnesius buvo viešojoje erdvėje, nebuvo naudingas nei Seimui, nei valdančiajai daugumai“, – sakė „valstiečių“ lyderis.

Jis teigė esantis įsitikinęs, kad net jeigu dalis Seimo socialdemokratų atskiltų nuo frakcijos, koalicijai pavyktų turėti daugumą parlamente.

Jeigu vis dėlto frakcijų koalicija neturėtų 71 balso, paramos bus galima ieškoti kitur, tvirtino R.Karbauskis.

„Visokių variantų gali būti. Manau, kad bus poslinkių Liberalų frakcijoje, yra Mišri Seimo narių grupė, yra dvi frakcijos, Lenkų rinkimų akcijos ir „Tvarkos ir teisingumo“. Tai yra pakankamai nemažai žmonių, kurie galėtų teoriškai, jeigu būtų toks poreikis, papildyti koaliciją iki Seimo daugumos“, – sakė „valstiečių“ lyderis.


Šiame straipsnyje: socialdemokrataikoalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

sisai

sisai portretas
geriau jau po valstieciu pazastim slepkis, nes su partija ka pridirbai visi pamate..

jokios savigarbos

jokios savigarbos portretas
Lovio vergai

Cha

Cha portretas
Jokio skirtumo tarp socdemu žaliuju ir komunistu. Kam tu spektakliu. Partines mokyklos ismoke variaciju.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių