Quantcast

Per Seimo rinkimus laukiama permainų, bet ne mažesnių eilių

Artėjant Seimo rinkimams, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas žada, kad šiemet eilės bus mažesnės nei anksčiau, taip pat rinkėjai balsuos atviresnėse kabinose.

Nors po praėjusių Seimo rinkimų valstybės kontrolė buvo rekomendavusi uždaresnes kabinas, Rinkimų komisijos pirmininkas sako, kad visame pasaulyje jos tampa kaip tik atviresnės, šią patirtį perima ir Lietuva. Rinkėjai teigia, kad jau laikas būtų įvesti balsavimą internetu.

Spalio 9-ąją parlamentarus į naują Seimą net penktadalis rinkėjų rinks jau pasikeitusioje vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Vyriausioji rinkimų komisija, vykdydama Konstitucinio teismo sprendimą, perbraižė šių apygardų žemėlapį. Tai bene svarbiausia naujovė šiuose rinkimuose. O ištaisyti trūkumus, kurie pastebėti per praėjusius Seimo rinkimus, Rinkimų komisijai rekomendavo valstybės kontrolė.

„Svarstydami, ar tikslingas rinkėjo pažymėjimo nešiojimas, tokios  tendencijos, techniškai žiūrint, neįžvelgiam. Išanalizavom, kad tai kainuoja apie 1 mln. eurų“, – aiškino Valstybės kontrolės 1-ojo audito departamento direktorius Laimonas Čiakas.

Kontrolė rekomendavo informuoti rinkėjus kitomis priemonėmis, o ne leisti biudžeto milijonus. Tačiau rinkėjo pažymėjimai nešiojami ir toliau.

„Seimas dėl to dalyko svarstė ir pasisakė, kad rinkėjo kortelės šiuo metu rinkėjams yra reikalingos, kadangi tai yra svarbus informacinis dalykas apie rinkimus priminimas rinkėjams, vardinis pakvietimas“, – argumentavo Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Kontrolieriai buvo rekomendavę balsavimo kabinas padaryti uždaresnes. Bet, pasak Z. Vaigausko, šiuo metu pasaulyje populiarėja kabinos, kuriose rinkėjai matomi, taip esą lengviau išvengti pažeidimų.

Komisijos pirmininkas žada – tokios kabinos bus ir Lietuvoje – niekas nemato, ką rinkėjas rašo, bet jis nebus pasislėpęs nuo stebėtojų. Dar viena problema – eilės. Ir tai, anot Komisijos vadovo, sunkiai valdomas dalykas.

„Nustatėm normatyvus, kad patalpos būtų pakankamai didelės, būtų pakankamai komisijos narių, bet vėlgi dabar yra reikalavimai, kad rinkimų rezultatai būtų kompiuterizuotose apylinkėse. Tikimės, kad eilių neturėtų būti didesnių negu anksčiau buvo, bet kad visiškai išnyktų – ne“, – prognozavo VRK pirmininkas Z. Vaigauskas.

Rinkėjai, kurie rinkimų dieną negalės atvykti balsuoti, tai gali padaryti iš anksto. Balsuoti jie turės galimybę visose savivaldybėse spalio 5-ą ir 6-ą dienomis. Sveikatos priežiūros, socialinės rūpybos ir globos įstaigose, kariniuose daliniuose, bausmių atlikimo vietose rinkėjai galės balsuoti spalio 5, 6 ir 7 dienomis. O neįgalūs ar laikinai nedarbingi, taip pat tie, kuriems rinkimų dieną bus sukakę 70-imt metų, namie galės balsuoti spalio 7 ir 8 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių