Quantcast

Seimo nariui R. A. Ručiui grįžo specialiojo liudytojo statusas

  • Teksto dydis:

Prekyba poveikiu įtartam Seimo nariui „tvarkiečiui“ Rimui Antanui Ručiui grįžo specialiojo liudytojo statusas, Konstituciniam Teismui paskelbus, kad parlamentaro neliečiamybė buvo panaikinta pažeidžiant pagrindinį šalies įstatymą.

„Teisiškai jo statusas dabar yra specialiojo liudytojo statusas“, - BNS antradienį sakė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė.

Po praėjusią savaitę paskelbto Konstitucinio Teismo sprendimo pats R.A.Ručys iš pradžių žadėjo bendradarbiauti su teisėsauga, nes nori įrodyti savo nekaltumą, tačiau vėliau pareikalavo nutraukti ikiteisminį tyrimą jo atžvilgiu. Pasak E.Martinonienės, prokurorai šiuo metu nagrinėja parlamentaro prašymą.

Specialiojo liudytojo statusas reiškia, kad teisėsauga turi duomenų apie asmens padarytą nusikaltimą, bet įtarimams pareikšti nėra pagrindo.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė yra sakiusi, kad parlamentas iš naujo spręs dėl R.A.Ručio neliečiamybės panaikinimo tada, jeigu bus vėl gautas generalinio prokuroro prašymas tą daryti.

Konstitucinis Teismas praėjusį trečiadienį paskelbė, kad Seimas, panaikindamas R.A.Ručio neliečiamybę, pažeidė procedūras, o kadangi pažeidimai buvo esminiai, sprendimas priimtas pažeidžiant Konstituciją.

Teismas konstatavo, kad naikinant neliečiamybę parlamentarui nesudaryta galimybė pasisakyti. Taip pat Konstitucinis Teismas pažymėjo, kad per Seimo posėdį dėl neliečiamybės panaikinimo nė nebandyta aiškintis, kodėl nedalyvauja R.A.Ručys, ar nedalyvavimo priežastys buvo svarbios, ar jis turėjo galimybę įgalioti sau atstovauti kitą parlamentarą.

Kartu teismas nutarime pabrėžė, kad iki jo paskelbimo R.A.Ručio atžvilgiu teisėsaugos atlikti veiksmai yra teisėti, nes nebuvo pagrindo abejoti Seimo sprendimo konstitucingumu.

Seimas parlamentaro teisinę neliečiamybę panaikino pernai kovo pabaigoje. Neliečiamybės panaikinimo dieną blogai pasijutęs „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas buvo išvežtas į Santariškių klinikas, vėliau pervežtas į Kauno klinikas, iš kurių balandžio pradžioje išleistas.

R.A.Ručys pernai buvo paskelbtas įtariamuoju dėl prekybos poveikiu. Prokurorai teigia surinkę duomenų, kad R.A.Ručys iš prodiuserio Rolando Skaisgirio paėmė šimtatūkstantinį kyšį, žadėdamas paveikti valstybės tarnautojus. Pats parlamentaras savo kaltę kategoriškai neigia.

Vėliau įtarimai šiame tyrime dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo pernai metų pabaigoje buvo pateikti ir partijai „Tvarka ir teisingumas“ kaip juridiniam asmeniui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių