Quantcast

Seime – skandalingas VDA rektoriaus pareiškimas

Trečiadienį Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijoje svarstant į viešumą kylančius seksualinio priekabiavimo skandalus, Vilniaus dailės akademijos (VDA) rektorius prof. Audrius Klimas prabilo apie tai, kad nemažai VDA studentų ir dėstytojų turi psichologinių problemų. Rektorius akcentavo, kad tai konfidenciali informacija, todėl jos negalįs atskleisti.

„Nemažai jų yra psichikos įstaigų klientai. Čia yra konfidenciali informacija, todėl negaliu atskleisti tų skaičių, nes jų ir nežinau, tuo labiau atskleisti ir pavardžių. Tačiau dėl specifinių tų žmonių prigimtinių savybių jie dažnai kreipiasi į psichikos sveikatos įstaigas pagalbos“, - trečiadienį Seime vykusiame Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdyje sakė VDA rektorius A. Klimas.

Rektorius leido suprasti, kad tokių problemų kamuojamų studentų ir dėstytojų skaičiai yra nemaži.

Komisijos vadovas Mykolas Majauskas A. Klimo pasisakymą pavadinimo skandalingu pareiškimu. Reaguodamas į tai, rektorius patikslino, kad tokiose įstaigose lankosi tikrai ne visi dėstytojai ir studentai.

„Aš nesakau, kad visi dėstytojai, visi studentai yra tų institucijų, paslaugos centrų klientai, naudojasi paslaugomis. Bet aš noriu pasakyti, kad tie skaičiai yra konfidencialūs, aš jų net nežinau, bet man pasakė, kad tie skaičiai yra pakankamai nemaži“, - teigė jis.

Nemažai jų yra psichikos įstaigų klientai. Čia yra konfidenciali informacija, todėl negaliu atskleisti tų skaičių, nes jų ir nežinau, tuo labiau atskleisti ir pavardžių.

Žurnalistų paklaustas, kiek laiko studentai ir dėstytojai susiduria su psichologinėmis problemomis, jis sakė, kad čia yra ne tik VDA, bet ir visos visuomenės problema.

„Ne veltui Vilniuje yra Naujosios Vilnios ligoninė, Vasaros gatvėje yra pagalbos klinika. Tai čia visos visuomenės problema, o ne tik Vilniaus dailės akademijos. (...) Yra daugybė žmonių, kurie susiduria su psichologinėmis problemomis, ir jie iš tikrųjų nori gauti psichologo arba psichoterapeuto pagalbą arba būti nukreipti į kažkokią tai gydymo įstaigą“, - sakė A. Klimas.

Rektorius teigė prisiimantis moralinę atsakomybę dėl to, kas vyksta akademijoje, ir yra padaręs išvadas.

„Pirmiausia tie dalykai atsiranda tada, kada nėra tikro, deramo pasitikėjimo tarp studentų ir dėstytojų. Jeigu studentai atėję į akademiją sako: „Čia yra dėstytojai, o čia - mes“, tai yra labai blogai“, - mano A. Klimas.

Jo teigimu, pirmiausia bus akcentuojami santykiai su studentų atstovybe. „Tai būtų tam tikras pasitikėjimo kanalas, per kurį galėtume gauti teigiamus ir neigiamus komentarus“, - sakė A. Klimas.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė mano, kad galimo seksualinio priekabiavimo aukštosiose mokyklose pūlinys kaupėsi jau ne vienerius metus. Ji apgailestavo, kad akademinės etikos normos, kurios yra apibrėžtos dokumentais, nėra tapę realybe aukštosiose mokyklose.

„Tos problemos galimai buvo žinomos ir anksčiau. Tai, kad jos išlindo dabar, tai akivaizdu, kad sistema neveikia ir ją reikia tobulinti. (...) Nėra normalu, kada studentai nesijaučia saugiai įvardindami tam tikras problemas, nes galbūt ne visais atvejais jie yra tikri, kad jos bus išspręstos. Lygiai taip pat saugiai turi jaustis ir patys dėstytojai. Todėl aukštosios mokyklos peržiūri savo etikos kodeksus“, - žurnalistams sakė švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė.

Jos teigimu, pedagogams, kur jie bedirbtų, galioja nepriekaištingos reputacijos reikalavimas.

Seimo komisijos posėdyje dalyvavęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) rektorius prof. Zbignevas Ibelgauptas mano, kad psichologinei pagalbai turi būti skiriama papildomų lėšų, nes poreikis yra tikrai didžiulis, bet neturi nukentėti studijos.

Pasak rektoriaus, LMTA studentai jau dveji metai kaip turi galimybę gauti anoniminę psichologinę pagalbą. „Tą pagalbą jie turi galimybę gauti penktadieniais, bet ne Lietuvos muzikos ir teatro akademijos erdvėse tam, kad garantuotų visišką konfidencialumą“,- sakė Z. Ibelgauptas.

Jo nuomone, reikėtų šią problemą spręsti sistemiškai. „Todėl siūlau steigti psichologinės pagalbos centrą studentams Vilniaus mieste, kur studentai galėtų jaustis daug laisviau, ateiti iš įvairių universitetų, nes vienam mažam universitetui tai nėra lengva finansiškai“, - sakė rektorius.

Trečiadienį Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisija svarstė, kaip aukštosios mokyklos turėtų užtikrinti saugią emocinę aplinką ir prieinamą visapusišką pagalbą. Posėdyje dalyvavo švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė, Lietuvos studentų sąjungos, aukštųjų mokyklų atstovai, rektoriai, tarp kurių buvo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rektorius prof. Zbignevas Ibelgauptas, Vilniaus dailės akademijos rektorius prof. A. Klimas, Vytauto Didžiojo universiteto rektorius prof. habil. dr. Juozas Augutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
Reikia iš tų mergų atimti diplomus, jei žinomos jų pavardės, patikrinti jų darbus ir išsispręs sukeltas skandalas.

Dalia

Dalia portretas
Jurgitai,is parasyto komentaro matosi,kad baiget du universitetus,tik neaisku,kaip.

Ai ai

Ai ai portretas
pradėkit nuo seimo ,kiek šeimų pakeitusių statusą ir žmonių persiporavusių ir tada leistis į kitas erdves.Anksčiau pagėrimų buvo įvairiose institucijose ir darbinių romanų taip pat ir visi tai žino.Kažkas tai pradėdavo :deja: vienu kart vieni,kitu kart kiti.O galimos"barakudos"ar nepareklamuojamos,gi taip gražiai aprašomos?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių