Quantcast

Seime skinasi kelią amnestijos idėja

  • Teksto dydis:

Seimas ketvirtadienį žengė dar vieną žingsnį, kad kitų metų pirmą dieną daliai nuteistųjų būtų paskelbta amnestija.

Už „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio inicijuotą siūlymą po svarstymo balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo du, 19 susilaikė. Kad įstatymas būtų priimtas, reikia dar vieno balsavimo.

R. Karbauskis amnestiją siūlo paskelbti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio ir popiežiaus Pranciškaus vizito proga.

Įstatymo projektu numatoma nuo neatliktos laisvės atėmimo bausmės dalies atleisti nėščias moteris ir motinas, auginančias vaikus pataisos įstaigoje, kurios nuteistos laisvės atėmimo bausme iki šešerių metų, nepilnamečius, nuteistus laisvės atėmimo bausme iki trejų metų, kuriems nusikaltimo padarymo metu nebuvo suėję 18 metų.

Amnestijos galėtų tikėtis nusikaltę neįgalieji, kuriems nustatytas 0–40 proc. darbingumo lygis arba didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių lygis, taip pat pusiaukelės namuose bausmę atliekantys nuteistieji, kurie nuo perkėlimo į pusiaukelės namus jau atliko trečdalį neatliktosios laisvės atėmimo bausmės.

Nuo neatliktosios arešto bausmės dalies būtų atleidžiami nuteistieji, atliekantys arešto bausmę savo poilsio dienomis, taip pat švenčių dienomis ir savo atostogų metu, išskyrus nuteistuosius, kuriems areštas skirtas už vengimą atlikti kitą bausmę ar baudžiamojo poveikio priemonę.

Vienais metais bausmės laikas būtų sutrumpintas pirmą kartą laisvės atėmimo bausmę atliekantiems nuteistiesiems, jeigu jiems skirta bausmė neviršija trejų metų ir jeigu jų nusikalstamo elgesio rizika yra gerokai sumažėjusi arba žema.

Dar daliai nuteistųjų siūloma bausmes mažinti perpus, trečdaliu arba ketvirtadaliu.

Projekte taip pat numatyta, kad amnestija nebūtų taikoma asmenims, nuteistiems už genocidą, karo nusikaltimus, disponavimą narkotikais, nusikaltimus finansų sistemai, valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams, visuomenės saugumui, nuteistiesiems iki gyvos galvos, recidyvistams.

Seimo Žmogaus teisių komitetas ir lygių galimybių kontrolierė R. Karbauskio projektą kritikavo, kad tokia amnestija gali pažeisti žmonių lygiateisiškumo principą ir prieštarauti Konstitucijai.

Žmogaus teisių komitetas siūlė amnestiją taikyti nuteistiesiems, kuriems šio įstatymo įsigaliojimo dieną neatliktosios bausmės dalis yra mažesnė nei vieni metai. Tačiau ketvirtadienį Seimas atmetė šį projektą.


Šiame straipsnyje: kaliniaiamnestija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Zmogus

Zmogus portretas
Zmones kai kurie smerke kalinius ne visi yra baisus nusikalteliai gyvenime suklyde. Bet pataisos namuose gyvenimo nera. As pats buvau virs metu prabuvau ir tikrai patyriau ir pamaciau daug ten pragaras zmonems ir kuo ilgiau ten busi tuo labiau sugesi. As sutinku su amnestija tegul pamegins susitvarkyti gyvenimus. Nes manau kad dauguma ju esanciu ten suprato klaidas savo. Pvz as supratau nes per savo klaidas nusigreze artimiausi zmones nuo manes. Uz amnestija zmones!!!

Kapitonas

Kapitonas portretas
Jokių "bandziūgų" sakot? Prievartautojų? Žudikų? Kaleimuose yra visokiausių žmonių. Tai kažkieno vyras, tėtis, mama, močiutė, galų gale vaikas. Žmonės keičiasi. Visgi pataisos namai vadinama įstaiga. Pats buvau pravieniškėse, du metelius teko pasedėti. Kadangi aš ne žudikas, ne prievartautojas, baiges mokslus žmogus, viska puikiai greit supratau apie visą šitą "lagerių sistema". Tai ne pataisos namai. Jokiais būdais.. Taisosi tik tie žmonės, kuriems tenais labai blogai, ir sunku. Patiria fizini, psichologinį smurtą. Išeina žmogus, i kriminalus nelenda, gyvena ramiai, tačiau to kaina, supuvusi siela, depresija. O ka daro žmogus, kai jam liūdna, depresija? Jis geria.. Visa tauta prasigėrus. Ir prasigėrus, ne dėl gero gyvenimo. Taip lietuvoje ne pyragai, o dar jei papulsi netyčia i kaleima... Gink dieve. Nelinkėčiau net pačiam šėtunui ten užeiti

...

... portretas
Už amnestiją sušaudymo formoje!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių