Quantcast

Seime – prezidentės veto dėl Baudžiamojo kodekso pataisų

  • Teksto dydis:

Šalies vadovės Dalios Grybauskaitės veto dėl Baudžiamojo kodekso (BK) pataisų, kurios numatytų atsakomybę už neviešų teismo posėdžių medžiagos paskelbimą, parlamentui bus pateiktas ketvirtadienį.

Išankstinėje darbotvarkėje šis klausimas buvo įrašytas antradienio darbotvarkėje, bet po korekcijų nukeltas ketvirtadieniui, BNS informavo Seimo posėdžių sekretoriate.

Šalies vadovė Seimui grąžino pataisas, kurios už uždarame teismo posėdyje nagrinėjamos ar išnagrinėtos bylos medžiagos atskleidimą ar viešą paskelbimą numatytų viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą.

Pagal Seimo statutą, prezidentui vetavus pataisas Seimas balsavimu turi nuspręsti, ar svarstyti grąžintą įstatymą iš naujo, ar laikyti įstatymą nepriimtu.

Prezidentė pataisas vetavo po to, kai į ją kreipėsi kelios dešimtys žiniasklaidos priemonių vadovų, redaktorių ir žurnalistų. Jie teigė, kad tokios pataisos gali apriboti galimybes pranešti apie vykstančius teisminius procesus ir sudaro prielaidas kelti bylas žurnalistams ir žiniasklaidos priemonėms ir tais atvejais, kai paskelbiama visuomenės interesus atitinkanti informacija.

Po veto pataisoms, kurios kriminalizuotų bet kokių neviešų teismo posėdžių medžiagos atskleidimą ir viešą paskelbimą, valdantieji svarsto grįžti prie pirminio pataisų varianto. Jis numatytų atsakomybę už neviešų teismo posėdžių medžiagos paskelbimą tik tuo atveju, jei ta medžiaga susijusi su nepilnamečiu asmeniu.

Dviejų socialdemokračių Irenos Šiaulienės bei Rimantės Šalaševičiūtės dar 2013 metais pateiktos pataisos siūlė bausmes už teismo bylos medžiagos ar jos dalies, susijusios su nepilnamečiu, atskleidimą ar viešą paskelbimą.

Nuostatos dėl nepilnamečių buvo išbrauktos Vyriausybės siūlymu. Ministrų kabinetas 2014 metų liepą pareiškė, kad baudžiamoji atsakomybė neturėtų būti apribota nukentėjusiuoju laikant tik nepilnametį asmenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių