Quantcast

Seime nenorima uždrausti savivaldybių vidaus sandorių

Parlamentarai nelinkę savivaldybėms ir jų valdomoms įmonėms uždrausti vidaus sandorius. Seimo Ekonomikos komitetas šią savaitę nepritarė konservatorės Agnės Bilotaitės siūlymui tokius sandorius uždrausti.

Už parlamentarės pataisas balsavo penki, prieš – trys, susilaikė du komiteto nariai, tarp jų – komiteto pirmininkas sociadarbietis Rimantas Sinkevičius, lėmęs komiteto sprendimą. 

Ekonomikos ir inovacijų ministras „valstietis“ Virginijus Sinkevičius mano, kad nereikia uždrausti šių sandorių: „Uždraudimas atrodo labai gražiai. Bet ar tai būtų sprendimas? Kažin. Aš tikrai neskubėčiau.“

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė siūlė palaukti, ką dėl vidaus sandorių Lietuvoje nuspręs Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT). Į jį kreipėsi Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, nagrinėjęs bylą dėl vidaus sandorio Kaune teisėtumo.

A. Bilotaitė tvirtino, kad uždrausti savivaldybių vidaus sandorius reikia po to, kai Seimas sugriežtino įmonių vidaus sandorius.  

„Kaip ir įtarėm, situacija negerėja (...). Ta praktika yra neskaidri ir ydinga“, – teigė A. Bilotaitė. 

Pasak jos, skaičiai rodo, kad pirkimų pernai, palyginti su 2017 metais, sumažėjo, bet jiems išleidžiama daugiau lėšų.

„Pačių pirkimų vertė padidėjo du kartus – 113 proc. Tai tikrai didelė suma“, – informavo ji. 

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovės teigimu, savivaldybėse atsirado daugiau viešumo.

„Sutartis, kurių jos anksčiau neformindavo kaip vidaus sandorio, dabar visus juos įformino ir todėl ta suma tokia grėsminga“, – aiškino D. Vilytė.

Ji taip pat pripažino, kad tikroji vidaus sandorių vertė savivaldos lygmenyje kol kas nežinoma.

Viešųjų pirkimų įstatymas dabar numato, kad savivaldybės vidaus sandoris gali būti sudaromas tik išimtiniu atveju, kai perkant viešai, būtų neįmanoma užtikrinti nepertraukiamos paslaugos, geros kokybės ir prieinamumo.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, 2018 metais vidaus sandorių skaičius sumažėjo apie 5,5 proc., bet jų vertė padidėjo apie 113 proc. Pernai 12 savivaldybių sudarė 32 apie 437 mln. eurų vertės vidaus sandorius, o 2017 metais – tiek pat savivaldybių – 12 daugiau kaip 16 mln. eurų vertės sandorių.

Valstybės įmonių vidaus sandorius Seimas uždraudė 2017 metų kovą.

Vidaus sandoriai valdžios dėmesį atkreipė paaiškėjus, kad „Lietuvos geležinkeliai“ galėjo neskaidriai pirkti paslaugas iš savo antrinių bendrovių.

Atsisakyti vidaus sandorių savivaldybėse anksčiau ragino Specialiųjų tyrimų tarnyba, Valstybės kontrolė, Konkurencijos taryba, Viešųjų pirkimų taryba, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių