Quantcast

Seime – intrigos dėl sesijos pratęsimo

Tie parlamentarai, kurie jau planavo pasimėgauti vasaros malonumais Lietuvoje arba užsienyje, greičiausiai bus priversti savo planus pakoreguoti. Seimo vadovybė jau apsisprendė pratęsti pavasario sesiją.

Jau neabejojama, kad ketvirtadienį tam pritars ir seniūnų sueiga.

„Galėčiau dirbti kad ir kiekvieną dieną. Bet visą sesiją tinginiavo (valdantieji – LRT.lt), būdavo pustuščiai Seimo posėdžiai. Seimo valdyba su ta pačia miškų reforma dinderį mušė, visą mėnesį sugaišo, o dabar  verčiasi per galvą. Toks jau vadovų darbas“, – kritikos Seimo vadovybei negailėjo Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Tai, kad greičiausiai Seimo sesija bus pratęsta, LRT.lt patvirtino Seimo pirmoji vicepirmininkė, „valstiečių“ atstovė Rima Baškienė. Bet, pasak jos, būsimoje darbotvarkėje – ne tik Miškų įstatymo pataisos, susijusios su urėdijų reforma. Esą numatyta svarstyti ir dar daug itin svarbių klausimų. Tikimasi, kad sesija bus pratęsta iki liepos 7 d., nors anksčiau buvo svarstoma, kad parlamentarai galėtų posėdžiauti liepos 25–27 d.

„Yra daug įstatymų projektų, susijusių ir su švietimo reformomis, ir su krašto apsauga, kurių rudens sesijai palikti negalime“, – teigė R. Baškienė.

Premjerui dėl miškų teko atidėti atostogas?

Kai kurie valdančiosios koalicijos atstovai prasitarė, kad „valstiečiams“ sesiją pratęsti labiausiai rūpi dėl Miškų įstatymo, su kuriuo susijusi pagarsėjusi urėdijų reforma. Esą dėl šio įstatymo premjeras Saulius Skvernelis net atostogas atidėjęs savaitei, nors jo atstovas spaudai Tomas Beržinskas patikino, kad vyriausybės vadovas pradės atostogauti liepos 10 d., kaip ir buvo numatęs anksčiau.

„Labai abejoju, ar mes taip skubotai galėtumėme apsispręsti dėl urėdijų reformos. Juk jos išsamiai dar nesame aptarę. Dabar gi S. Skvernelis vaikšto po Seimą ir renka balsus. Buvo ir mane pasičiupęs. Kalbėjo ir su konservatoriais. Ieško paramos opozicijoje. Kalbant be ironijos, gerai kad šnekasi“, – svarstė E. Gentvilas.

Kad dėl urėdijų reformos nepakaks valdančiosios daugumos balsų, neabejoja ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. Jis, kaip ir premjeras, planuoja rasti paramos opozicijoje.

„Atrodo, kad valdančiosios daugumos balsų dėl urėdijų reformos nepakaks. Turėtumėme sulaukti pakankamos paramos iš kitų frakcijų, kurios supranta, kad ši reforma neturi politinio konteksto, o priešinimasis jai susijęs su kažkokiais interesais. Bet mūsų balsavimas bus vieningas“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Opozicijos balsai gali nieko ir nepadėti

„Su manimi asmeniškai S. Skvernelis dėl Miškų įstatymo nekalbėjo, bet žinau, kad bendravo su kai kuriais frakcijos nariais. Mes dėl šio įstatymo esame nusprendę balsuoti laisvai“, – teigė konservatorių lyderis ir frakcijos Seime vadovas Gabrielius Landsbergis.

Anot jo, kai kurie „valstiečių“ atstovai pastarosiomis dienomis daro viską, kad urėdijų reformą palaikytų kuo mažiau opozicijos atstovų.

G. Landsbergiui pasirodė keisti „valstiečių“ frakcijos nario Povilo Urbšio prieštaravimai, į Vyriausiąją rinkimų komisiją skiriant konservatorių atstovą Vilių Semašką, kuris Druskininkuose kovoja prieš miesto merą Ričardą Malinauską.

„Po tokių veiksmų negalėčiau frakcijos agituoti balsuoti taip, kaip pageidauja „valstiečiai“. Kita vertus, ir liberalai nėra nusiteikę vieningai palaikyti urėdijų reformos. Mano žiniomis, gal tik penki jų frakcijos nariai balsuos už S. Skvernelio pateiktas Seimui Miškų įstatymo pataisas“, – sakė G. Landsbergis.

Socialdemokratai į kompromisus nesileidžia

Jau ne vieną kartą R. Karbauskis ir „valstiečių“ į aplinkos ministro postą deleguotas Kęstutis Navickas tvirtino užsibrėžę tikslą vietoj esančių 42 urėdijų palikti 25, atimant jų juridinių asmenų statusą. Jos taptų vienos valstybinės įmonės padaliniais.

Buvęs ilgametis Seimo Aplinkos komiteto vadovas, socialdemokratas Algimantas Salamakinas neslėpė, kad šiomis dienomis dalis partijos frakcijos kalbėjosi su ministru K. Navicku. Tačiau socialdemokratai savo pozicijos nekeičia – tegul miškus valdo viena valstybinė įmonė, tačiau, kad ir kiek beliktų urėdijų, jos turi išsaugoti juridinių asmenų statusą.

Ekspertų išvados Seimą turėtų pasiekti laiku

Ar bus suspėta Miškų įstatymą apsvarstyti per pratęstą sesiją? R. Baškienė vylėsi, kad Seimo aplinkos komitetas, gavęs ekspertų išvadas, kurios buvo anksčiau užsakytos, spės jas apsvarstyti ir pateikti Seimui, o balsavimas už visą įstatymo projektą esą galėtų įvykti liepos 7 d.

Pasak R. Baškienės, vieną išvadą ekspertai jau yra pateikę. Tikimasi, kad, kaip ir buvo numatyta su Seimu sudarytoje ekspertų sutartyje, birželio 29 d. bus pateikta ir paskutinė išvada.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
REFERENDUMĄ Konstitucijos pakeitimui kad sesijos vyktų NEPERTRAUKIAMAI! (ir pailsėt galės po 4 metų: JOKIŲ antrų kadencijų!)

opa

opa portretas
Ka vargseliai,pavargot?

sanciu ekspresas

sanciu ekspresas portretas
Dideli pinigai,,vaiksto,,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių