Quantcast

Griūna R. Karbauskio Kultūros komitetas, opozicija siūlo išeitį

Seime griūnant Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio vadovaujamam Kultūros komitetui, Seimo opozicija siūlo grįžti prie ankstesnės tvarkos, kai Seime veikė vienas, Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas.

Tokį Seimo statuto pataisos projektą teikia Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis ir Seimo narių Mišrios grupės vadovas Bronius Matelis.

Opozicija surinko 47 parašus, kad Seimo statuto pataisų projektas būtų privalomai įtrauktas į artimiausią posėdį.

Seime pasikeitus frakcijų sudėčiai, tad ir kvotoms komitetuose, jie formuojami iš naujo. Seimo Kultūros vicepirmininko postą prarandantis liberalas Arūnas Gelūnas išeina į Švietimo ir mokslo komitetą, o „valdančiųjų“ interesų konfliktu apkaltintas konservatorius Vytautas Juozapaitis irgi išeina iš Kultūros komiteto – į Kaimo reikalų.

„Valstiečių“ vadovas, Kultūros komiteto pirmininkas R.Karbauskis sako, kad komitetas negriūna, dėl V. Juozapaičio perkėlimo nebus balsuojama, iki nebus Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvados, ar pagrįsti priekaištai dėl interesų konflikto.

„Jei šnekėsime apie tai, dėl Seimo nario prašymo perkelti jį į Kaimo reikalų, kol nepasibaigė Etikos ir procedūrų komisijos tyrimas, irgi nebalsuosime už tą pasiūlymą. Kai paaiškės, ar tas interesų laukas leidžia dirbti komitete, tada ir bus sprendimai“, – antradienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Taip pat valdantieji prašo liberalų neatšaukti A. Gelūno iš Kultūros komiteto. Liberalams siūloma palikti A. Gelūną Kultūros komiteto vicepirmininku, o atsisakyti pirmininko pavaduotojų postų Biudžeto ir finansų arba Aplinkos apsaugos komitetuose, nes, pagal valdančiųjų skaičiavimą, Liberalų sąjūdžiui priklauso ne trys parlamentinių komitetų vicepirmininkai, o du.

Tačiau Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas sako, kad A. Gelūnas liks tik tuo atveju, jei liberalai išlaikys tris vicepirmininkų pozicijas.

Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas Seime į atskirus Švietimo ir mokslo bei Kultūros buvo perskirtas tik šią kadenciją, rinkimus laimėjus „valstiečiams“. Kultūros komiteto pirmininku tapo „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis.

Šiuo metu keliems opozicijos atstovams atsiėmus savo kandidatūras iš Kultūros komiteto, jam gresia subyrėjimas, ne nebelieka septynių narių – tai minimalus komiteto narių skaičius. Norėdami Kultūros komitetą papildyti savo nariais, valdantieji prarastų daugumą kituose komitetuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių