Quantcast

Seimas pritarė, kad Šiaurės Makedonija jungtųsi prie NATO

Seimas ketvirtadienį pritarė, kad Šiaurės Makedonija jungtųsi prie NATO.

Parlamentas vienbalsiai „už“ balsavus 92 Seimo nariams ratifikavo Šiaurės Atlanto sutarties protokolą dėl Šiaurės Makedonijos prisijungimo.

Sprendimas priimtas Vilniuje viešint Šiaurės Makedonijos parlamento vadovui Talatui Xhaferiui (Talatui Džaferiui).

Ketvirtadienį jis asmeniškai dėkojo Lietuvai už ilgametę paramą ir garantavo, kad jo šalis daro viską įgyvendindama reformas.

„Šis procesas nėra lengvas, tačiau prieš save matome labai aiškų tikslą ir žinome, ką norime pasiekti – mes norime įgyvendinti jau patvirtintą strateginį tikslą tapti pilnateisės NATO ir Europos Sąjungos nariais. Tai reiškia, kad siekiame sukurti tikrą demokratinę valstybę su teisės viršenybe, kur institucijos veikia tarnaudamos piliečiams“, – sakė T. Xhaferis.

Jis vylėsi, kad iki šių metų pabaigos visos NATO narės ratifikuos protokolą dėl Šiaurės Makedonijos tapimo aljanse nare.

„Protokolas, kurį pirmoji ratifikavo Graikija, nutiesė kelią visiems kitiems parlamentams“, – teigė T. Xhaferis.

Šiaurės Atlanto sutarties protokolas dėl Šiaurės Makedonijos prisijungimo buvo pasirašytas Briuselyje vasario 6 dieną. Aljanso šalys dar turi jį ratifikuoti, taip sudarydamos teisines prielaidas Šiaurės Makedonijos narystei NATO.

Prisijungimo protokolas įsigalios, kai jam pagal savo nacionalines procedūras pritars visos dabartinės Sutarties šalys. Lietuvos parlamente dokumentui pritarus po pateikimo, dar liko du balsavimai jam galutinai priimti.

Užsienio reikalų ministerija projekto aiškinamajame rašte pažymi, kad Makedonija iki šiol aktyviai prisidėjo prie NATO vykdytų operacijų ir misijų, pavyzdžiui, Afganistane ir Kosove, įgyvendino svarbias reformas gynybos ir saugumo sektoriuje.

Anot ministerijos, tikimasi, kad, tapusi 30-ąja NATO nare, Makedonija prisidės prie stabilumo ir saugumo Balkanų regione užtikrinimo.

Nuo 1995 metų Makedonija buvo NATO valstybė partnerė, dalyvaujanti „Partnerystės taikos labui“ programoje; nuo 1999 metų dalyvavo narystės veiksmų plane. 2018 metų liepą Briuselyje vykusiame NATO susitikime Makedonija buvo pakviesta pradėti derybas dėl prisijungimo prie Šiaurės Atlantos sutarties.

Šiaurės Makedonija dėkoja Lietuvai

T. Xhaferis ketvirtadienį padėkojo protokolą dėl šalies prisijungimo prie NATO ratifikavusiai Lietuvai ir teigė, kad Balkanų regionas prisijungus prie Aljanso taps saugesnis.

„Narystė NATO turi strateginę reikšmę ir reikšmingai prisidės prie regioninio ir tarptautinio stabilumo“, – per spaudos konferenciją su Lietuvos Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu sakė T. Xhaferis.

„Regionas taps labiau apsaugotas ir saugesnis“, – teigė jis.

Lietuva tapo aštuntaja NATO nare, ratifikavusia Šiaurės Makedonijos stojimo protokolą.

Klausiamas apie šalies galimybes siųsti karius į NATO misijas Lietuvoje, T. Xhaferis pabrėžė, kad net ir nebūdama Aljanso nare Šiaurės Makedonija dalyvavo operacijose Afganistane, Irake ir kitur.

„Mums žinoma apie įsipareigojimus, kurie kyla dėl visateisės narystės. (...) Jeigu iškils būtinybė, būsime greta visų NATO šalių narių“, – kalbėjo Šiaurės Makedonijos Asamblėjos pirmininkas.

Prieš beveik dvejus metus NATO nare tapo Juodkalnija.

NATO plėtra regione suprantama kaip siekis didinti įtaką Vakarų Balkanuose, kur Aljanso plėtrai besipriešinanti Rusija istoriškai turėjo daug įtakos.

Šiaurės Makedonija taip pat tikisi šiemet pradėti derybas dėl narystės Europos Sąjungoje.

T. Xhaferis teigė, kad jo šalis yra „nuoširdžiai pasišventusi“ įvykdyti narystei reikalingas reformas.

Tolesnę paramą Šiaurės Makedonijai pažadėjo ir Lietuvos Seimo pirmininkas.

„Lietuvos ir Šiaurės Makedonijos institucijos sėkmingai bendradarbiauja jau 11-oje ES dvynių projektų. Esame pasirengę ir toliau dalintis savo eurointegracine patirtimi, plėsti mūsų bendradarbiavimą“, – tvirtino V. Pranckietis.

„Tvirtai tikime, kad sėkmingai bendradarbiausime ir ateityje galėsime kartu sėkmingai spręsti saugumo iššūkius“, – pridūrė jis.

Šiaurės Makedonija taps NATO nare, kai tam pritars visų Aljanso šalių parlamentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
PIRMA reikia reikalaut kad Makedonijos susijungtų!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių