Quantcast

Seimas nori reformuoti Baltijos Asamblėją

  • Teksto dydis:

Lietuvos parlamento vadovybė norėtų reformuoti Baltijos Asamblėjos (BA) veiklą. Seimo delegacijai ir parlamento pirmininkei pavesta su kolegomis Latvijoje ir Estijoje aptarti naujas galimas Asamblėjos veiklos formas.

„Baltijos Asamblėją reikėtų šiek tiek reformuoti, nes dabar ji brangiai kainuoja, bet neduoda norimų rezultatų. Reikėtų paieškoti formato, kad bendradarbiavimo rezultatai būtų efektyvesni“, - BNS sakė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Seimo valdyba pasiūlė jai su Estijos ir Latvijos parlamentų vadovais apsvarstyti BA veiklos tikslingumą ir šios organizacijos veiklos formas.

L.Graužinienė teigė, kad šio darbo imsis po kovo 1-ąją Estijoje numatytų parlamento rinkimų.

Seimo delegacijai BA pavesta pateikti siūlymus „veiklos krypčių ir formų bei šios delegacijos tarptautinio bendradarbiavimo su kitomis parlamentinėmis organizacijomis tikslingumo“.

„Reikia keisti Baltijos Asamblėjos formatą, pasiimti porą strateginių klausimų, kurie visoms trims Baltijos valstybėms aktualūs, ir juos svarstyti“, - BNS sakė Seimo valdybos narė Irena Degutienė. Ji taip pat priklauso Seimo delegacijai BA.

Pasak I.Degutienės, dabar nemažai BA renginių yra skirti „draugiškam bendradarbiavimui“, o ne dalykiniai susitikimai.

„Suprantu, kad su artimiausiais kaimynais turime šnekėtis ir bendradarbiauti, tačiau turi būti aiškūs prioritetai, kokia linkme turime dirbti. Dabar pinigai BA išleidžiami dideli, bet rezultato neturime tokio, kokio reikėtų išleidus tiek pinigų“, - teigė parlamentarė.

Lietuvos Seimo delegacijos Baltijos Asamblėjoje vadovė Giedrė Purvaneckienė prisipažino nelabai žinanti, apie kokias permainas kalbama. Anot jos, iš viso atsisakyti BA būtų neprotinga ir skandalinga.

„Gal kam ir kilo tokia idėja apie naikinimą, bet nemanau, kad tai galėtų padaryti. Būtų didelis tarptautinis skandalas, ypač kai turime didelį įdirbį bendradarbiaujant su kitomis parlamentinėmis organizacijomis“, - BNS sakė delegacijos vadovė.

Ji svarstė, kad būtų galima atsisakyti Lietuvos, Latvijos, Estijos parlamentarų krepšinio turnyrų. Tačiau dalykiniai komitetai, pasak G.Purvaneckienės, veikia gana sėkmingai.

„Komitetai, kurie dirba su stambiais projektais tokiais, kaip „Rail Baltica“, energetikos projektais, čia yra daugiau parlamentinė kontrolė. Tai vykdomosios valdžios paskubinimas ir išsprendimas tokių problemų, kai atsiranda nesusikalbėjimai. O vykdomojoje valdžioje nesusikalbėjimai atsiranda dažnai. Kuri nors šalis užsispiria, turi kitokią nuomonę ir reikalas sustoja, jis gali nejudėti metų metus. BA šitą akmenuką išjudina iš kelio“, - dėstė Seimo narė.

Jos teigimu, BA taip pat yra pasiūliusi iniciatyvų švietimo, sveikatos apsaugos, socialinėse srityse, tik politikė pripažino, kad stringa jų įgyvendinimas.

„Prieš kokius trejus metus buvo priimtas nutarimas dėl bendro medikamentų pirkimo. Kadangi mūsų visų rinkos mažos, dėl to brangūs vaistai, susivienijus kainos turėtų būti mažesnės. BA pavedė ministerijos parengti bendrą vaistų pirkimą. Jos dabar tik baigia pasirašyti pilotinį projektą dėl vakcinos nuo tuberkuliozės užpirkimo. Dabar lyg jau viskas suderinta, turi tik pasirašyti. Mes labai skubiname, nes kovo 1 dieną Estijoje parlamento rinkimai, ir nesinorėtų, kad pasirašymas vėl gali būti atidėtas“, - BNS sakė G.Purvaneckienė.

Ji teigė mananti, kad siūlymai reformuoti BA susiję su noru mažinti šiai organizacijai skiriamus kaštus.

„Pagrindinis dalykas, kurio dabar nori, kaip suprantu, yra sumažinti išlaidas“, - sakė politikė.

Anot jos, BA išlaikymas vienam Latvijos, Lietuvos ir Estijos gyventojui per metus atsieina penkis euro centus.

Baltijos Asamblėja yra Lietuvos, Estijos ir Latvijos parlamentų bendradarbiavimo tarptautinė organizacija, įkurta 1991 metų lapkričio 8 dieną Taline. Baltijos Asamblėjai kasmet pasikeisdamos pirmininkauja Lietuva, Estija ir Latvija.

Sausio 1-ąją pirmininkauti BA pradėjo Lietuva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių