Quantcast

Seimas linkęs atsisakyti atskiros Laisvės kovų komisijos

Seimas linkęs jungti Valstybės istorinės atminties ir Laisvės kovų komisijas, nors palikti pastarajai savarankišką statusą prašo tremtiniai ir buvę politkaliniai.

Seimas šią savaitę po svarstymo pritarė Valstybinės istorinės atminties komisijos pirmininko „valstiečio“ Arūno Gumuliausko siūlymui, sujungti jo vadovaujamą ir Laisvės kovų komisijas. Seimas dar turės balsuoti dėl tokios Seimo statuto pataisos priėmimo.

Siūlymui jungti komisijas prieštarauja Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga. Ji kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį su prašymu palikti veikti Laisvės kovų komisiją. Tremtiniai argumentuoja, kad ši komisija rūpinasi jų socialiniais klausimais.

Valdantieji komisijas jungti siūlo sakydami, kad jos dabar dubliuoja viena kitos veikla, be to, Statute naujoji komisija būtų įrašyta kaip nuolatinė, taigi, anot Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovės „valstietės“ Agnės Širinskienės, „pakelta į aukštesnį lygį“.

„Ne­reik­tų bi­jo­ti ar­ba ma­ni­pu­liuo­ti, kad vie­na ko­mi­si­ja yra nai­ki­na­ma, ki­ta pa­lie­ka­ma. Tie­siog ši­tos ko­mi­si­jos, ma­no ma­ny­mu, yra su­jun­gia­mos, jos ne­dub­liuos vie­na ki­tos funk­ci­jos, kaip kar­tais at­si­tik­da­vo anks­čiau, ir tik­rai tiek veik­los dar­nu­mas ir efek­ty­vu­mas bus už­tik­rin­tas, tiek kar­tu tu­rė­si­me ko­mi­si­ją, pa­kel­tą į aukš­tes­nį lyg­me­nį, Sta­tu­tą“, – už sujungimą pasisakė A. Širinskienė.

Konservatorė  Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė piktinosi, kad jungimas nuo pat pradžių nederintas su tremtinių organizacijomis, „su tais žmo­nė­mis, ku­rių tie­sio­gi­nė veik­los sri­tis yra Lais­vės ko­vų ko­mi­si­ja“.

„Su jais ne­bu­vo su­si­tik­ta iki pat už­va­kar, kai pa­ti (tremtinių – BNS) vi­suo­me­ni­nė ta­ry­ba inicija­vo po­sė­dį šiam klau­si­mui ap­tar­ti. Mes ga­li­me kal­bė­ti apie tu­ri­nį, ką ta ga­li­mai nau­jo­ji ko­mi­si­ja spręs, bet neat­si­žvelg­ti į žmo­nių nuo­mo­nę, ku­rie yra su­si­ję su Lais­vės ko­vų ko­mi­sijos veik­los lau­ku, yra ma­žų mažiau­siai be­gė­diš­ka“, – kalbėjo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga prašo palikti Laisvės kovų komisiją argumentuodama, kad ji skirta labai specifinei žmonių grupei.

Anot tremtinių, komisijų darbo sferos skiriasi: nuo 1997 metų dirbanti Laisvės kovų komisija sprendė ne tik 1939–1993 metų istorinės atminties aktualijas, bet ir socialinius klausimus, susijusius su politiniais kaliniais, tremtiniais, nuo okupacijos nukentėjusiais asmenimis. Tuo tarpu Valstybės istorinės atminties komisija sprendžia daug platesnio istorinio laikotarpio klausimus.

Laisvės kovų komisijos pirmininkas yra socialdemokratas Juozas Olekas. Socialdemokratų partija po rinkimų sudarė koaliciją su „valstiečiais“, bet iš jos pasitraukė ir šiuo metu yra opozicijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gyvatynas nepasidalina kedem

gyvatynas  nepasidalina kedem portretas
visi nori dar ir dar daugiau turet sansu ir galimybiu vogt , plest ir naikint --visi jie didieji laaisves kovotojai , visi polit kaliniai tremtiniai visi jie broliai konservatkgbesnykai ,stukaciai ,kartu su socialdemokratiniais stribais [tiesa sie autkojus nese dabar y opozicija] ......manyciau vel skubos tvarka reikia restouruot gyvulinius vagonus ir visa sita ,,,,patrijotu ,,, laisves kovotoju ,,,, gyvatyna isdardint kuo toliau uz poliarinio rato baltu mesku sukuot.... antraip jie sues lietuva , o tautos puse jau suede....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių