Quantcast

Seimas imasi keisti dar neįsigaliojusį Pagalbinio apvaisinimo įstatymą

  • Teksto dydis:

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos iniciatyva Seimas imasi keisti nuo sausio įsigalioti turintį Pagalbinio apvaisinimo įstatymą.

Seimas po pateikimo antradienį pritarė konservatyviam projektui, kuris numato riboti sukuriamų embrionų skaičių iki trijų bei drausti šaldymą.

Jam tuo pat metu registruotas tų pačių „valstiečių“ siūlymas atsisakyti pirminiame variante esamų ribojimų dėl embrionų skaičiaus ir šaldymo, kartu numatant įpareigojimą neribotai saugoti nepanaudotus embrionus.

Iš pradžių pasiūlymas švelninti projekto nuostatas bus svarstomas Seimo Sveikatos reikalų komitete – jis gali būti inkorporuotas į projektą, bet komiteto nariai gali tam ir nepritarti.

„Mes neribojame skaičiaus embrionų, mes suteikiame didesnę galimybę pasirinkti nevaisingoms poroms ir medikams, kokį jie kelią renkasi – ar šaldytų kiaušialąsčių, ar embrionų, bet aiškiai fiksuojame - draudžiama naikinti pagalbinio apvaisinimo metu sukurtą embrioną“, – sakė projektą pristatęs LVŽS frakcijos atstovas Povilas Urbšys.

Mes neribojame skaičiaus embrionų, mes suteikiame didesnę galimybę pasirinkti nevaisingoms poroms ir medikams, kokį jie kelią renkasi.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionų demokratų frakcijos atstovas Andrius Kubilius siūlė „valstiečiams“ stabdyti projekto pateikimą į jį iškart įrašant naująją nuostatą, leidžiančią embrionų šaldymą, užuot palikus ateities svarstymams.

„Gerai, kad to sveiko proto šiek tiek daugiau atsirado ir jūs kai kurias nuostatas keičiate, bet ar nemanote, kad būtų geriausia nebaigti pateikimo procedūros, o jūs peržiūrėtumėt savo projektą, įtrauktumėt tas pataisas, kurias šį rytą įregistravote. Ar nemanote, kad būtų naudingiau atsiimti, su visais specialistais išdiskutuot, ir jei liks kokių abejonių, teikti pataisas, o ne iš pradžių teikti, sukelti audrą, o po to sakyti, mes tik norėjom dialogo“, – sakė A.Kubilius.

P.Urbšys į tai atsakė, kad pakeitimus reikia priimti iki įstatymo įsigaliojimo sausį, kad nekiltų daugiau painiavos. „Šis įstatymas labai jautrus ir jis įsigalioja nuo sausio pirmos dienos, ir jei mes nepriimsime pataisų iki sausio pirmos dienos, įnešime dar didesnę sumaištį“, – sakė parlamentaras.

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys pasisakė esantis prieš „valstiečių“ kompromisiniu vadinamą variantą. „Mokslo prasme gyvybės atsiradimo klausimais nėra diskusijų jokių, jei mes leidžiam ja manipuliuoti, leidžiam šaldyti, leidžiam eksportuoti, leidžiam su ja eksperimentuoti, tai mūsų balsavimo rezultatas, po to kelias eutanazijai ir visiems kitiems“, – kalbėjo už konservatyvų pagalbinio apvaisinimo reguliavimą nuolat pasisakantis politikas.

Projektui antradienį pritarus po pateikimo, toliau jį svarstys Seimo Sveikatos reikalų komitetas. Pataisomis siūlomi pakeitimai rugsėjį po prezidentės veto priimtam liberaliam Pagalbinio apvaisinimo įstatymui, kuris turi įsigalioti sausį.

Už projektą balsavo 69 Seimo nariai, prieš buvo 22, susilaikė 20 parlamentarų. Už projektą balsavo visai LVŽS frakcija, išskyrus susilaikiusį Bronislovą Matelį, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija, pusė balsavime dalyvavusių konservatorių, dalis „tvarkiečių“. Prieš buvo ir susilaikė socialdemokratai ir liberalai.

Iš pradžių „valstiečiai“ siūlė įstatyme neleisti embrionų šaldymo, argumentuodami tuo, jog embrionas jau yra žmogaus gyvybė. Jie siūlė leisti tik kiaušialąsčių šaldymą. Kritikai sako, kad šie siūlymai apsunkina pagalbinio apvaisinimo procedūrą ir sukelia papildomas rizikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

svilesis

svilesis portretas
kai visi klausimai isspresti ir nera kitu mes imames svarbiausiu klausimas kokia pinigu suma iskaiciuota ir kas tai uzsake pirmas blynas prisvilo idomu kaip iskeps kitas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių