Quantcast

LRTK galės skubiai stabdyti TV transliaciją be teismo sprendimo

  • Teksto dydis:

Seimas penktadienį sudarė galimybes Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK) skubiai stabdyti televizijos transliaciją, jeigu kyla grėsmė nacionaliniam saugumui.

Už tokias Visuomenės informavimo įstatymo pataisas per priėmimą balsavo 78 Seimo nariai ir susilaikė 12 parlamentarų.

Pataisos priimtos į Lietuvos teisę perkeliant atnaujintą Europos Sąjungos (ES) Audiovizualinės žiniasklaidos direktyvą, įsigalios jas pasirašius prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Pataisos LRTK leis iki 72 valandų stabdyti televizijos programas, transliuojamas ne iš Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės valstybių, be teismo sprendimo, jei skleidžiama informacija kelia rimtą ir didelį pavojų visuomenės saugumui, įskaitant nacionalinio saugumo ir gynybos užtikrinimą.

Įstatymas taip pat numato galimybę stabdyti TV programas, transliuojamas iš ES, Europos ekonominės erdvės valstybių.

Jeigu bus taikomas skubos mechanizmas, LRTK privalės kuo greičiau pranešti apie savo sprendimą Europos Komisijai ir ES, Europos ekonominės erdvės valstybės, kurios jurisdikcijai priklauso TV kanalas, atsakingai institucijai, nurodyti priežastis, kodėl LRKT mano, kad tai yra skubus atvejis.

Prieš sustabdydama transliaciją LRTK turės gauti nacionalinį saugumą užtikrinančios ar kitos kompetentingos institucijos pranešimą ar išvadą, kad įtariamas pažeidimas kenkia arba kelia rimtą, didelį pavojų visuomenės saugumui.

Įstatymas priimtas be pirminio siūlymo keisti 19 straipsnį, kuris nustato draudžiamos skelbti informacijos sąrašą. Iš pradžių siūlyta drausti skelbti informaciją, kuria būtų „bandoma iškraipyti Lietuvos istorinę atmintį, skatinamas nepasitikėjimas ir nepasitenkinimas Lietuvos valstybe ir jos institucijomis, demokratine santvarka, krašto gynyba“ ir  t. t.

Šio siūlymo atsisakyta jį dėl grėsmės žodžio laisvei sukritikavus ne tik ekspertams, bet ir Seimo teisininkams, Visuomenės informavimo etikos komisijai, prezidentei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
Matyt, einama link to, kad uždavei kokiam valdžiažmogiui klausimą, kuris jam nepatiko - bac, ir nukirto kabelį į studiją. Apie tokias pataisas nepakenktų Reporters Without Borders pranešt, nes jie ten sapnuoja, kad Lietuva pagal laisvės indeksą aukštyn kyla... Kaip toj senoj dainelėj: dar, tiktai dar po mažu, dar toliau dar bus gražu, dar, tiktai dar!

Rolandas

Rolandas portretas
Ne Simpsons, o geriau grižtinkite baudžiamąją atsakomybę. -- Mulkių Seimas.

Stabdo

Stabdo  portretas
Stabdžiai. Kodėl nėra programėlės lietuvos transliuotojų kanalų smart tv ?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių