Quantcast

Seimas baigė pavasario sesiją

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį sugiedojęs himną baigė pavasario sesiją ir į parlamento rūmus grįš pradėti rudens sesijos rugsėjo 10 dieną.

Per paskutinį posėdį prisiekė naujas Seimo narys socialdemokratas Vidas Mikalauskas, išrinktas Varėnos-Eišiškių apygardoje. Jis parlamente pakeitė Varėnos meru tapusį liberalą Algį Kašėtą.

Paskutinę sesijos dieną Seimas apsisprendė dėl lengvatinio pridėtinės vertės mokesčio šildymui ir 9 proc. tarifo galiojimą pratęsė iki 2016 metų pabaigos. Taip pat parlamentas nutarė, kad per krizę sumažinta alga daliai biudžetininkų bus grąžinta iki 2020 metų pabaigos, o sumažintos valstybinės pensijos ir senatvės pensijos dirbusiems pensininkams - iki 2018 metų pabaigos.

Taip pat Seimas nustatė 75 metų terminą informacijos apie buvusius sovietų saugumo bendradarbius, kurie nustatyta tvarka tai prisipažino valstybei, įslaptinimui.

Kai kurie diskusijas keliantys klausimai - dėl vardų ir pavardžių originalios rašybos asmens dokumentuose, kandidatavimo po apkaltos galimybių - nukelti rudens sesijai.

Seimas kasmet renkasi į dvi eilines sesijas - pavasario ir rudens. Pavasario sesija prasideda kovo 10 ir baigiasi birželio 30 dieną, rudens sesija analogiškai - rugsėjo 10 ir gruodžio 23 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A. B.

A. B.  portretas
Vytauto Didžiojo laikais Lietuva buvo žymiai didesnė už Lenkiją. Lietuvių nuolaidumas, demokratiškumas, lojalumas kitoms tautoms privedė prie tautos asimiliacijos ir nykimo. Dabar lietuvių 3 mln., o lenkų - 38 mln. Be to Lietuvos lenkai turi kitą didžiulį regioną, kalbantį lenkiškai, o mums Lituva - viena. Todėl pariteto su Lnkija kalbos klausimais negali būti.

Onutė

Onutė portretas
Nuomonė: Jūs galvojate, kad Vilnijos lenkų ambicijos pavardžių rašymu pasibaigs? Tada ateis eilė gatvių pavadinimų rašymas lenkų kalba, abiturentams egzaminų nuolaidų kompanija, tada lenkų pretenzijos Vilniuje (gatvių, bendrovių pavadinimai), lenkiškų vadovėlių išleistų Lenkijoje panaudojimas mokyklose ir t. t. Nuolaidos dėl pavardžių rašymo veda į lietuvių kalbos sumenkinimą, jos išgujimą ir Pietryčių Lietuvos.

Rimtautas

Rimtautas portretas
Nesuprantu, kodėl šioje seimo sesijoje nebuvo svarstomi abu pavardžių rašymo projektai. Kur demokratija, kai seimo pirmininkė dažnai mėgsta pabrėžti, jog mūsų šalis - demokratinė valstybė? Pirmame puslapyje galima rašyti pavardes valstybine kalba, tuo pabrėžiant jos svarbą. Antrame puslapyje galima rašyti pavardes ir lenkiškai. Žinoma, atsiras precendentas: bus prašoma rašyti žydiškai, arabiškai, gruziniškai, rusiškai. Na, štai tada būtų tikra demokratija...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių