Quantcast

Šalies vadovė sveikina Islandiją nepriklausomybės metinių proga

  • Teksto dydis:

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pasveikino Islandijos Respublikos Prezidentą Gudnį Johannessoną73-iųjų Islandijos Nepriklausomybės metinių proga.

„Ypač vertiname ypatingą, parama ir pasitikėjimu sutvirtintą mūsų šalių ir žmonių draugystę, susiejusią Lietuvą ir Islandiją – geografiškai tolimas, bet savo vertybėmis, dideliu laisvės troškimu itin artimas šalis nuo pat Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo prieš 27-erius metus“, – rašoma šalies vadovės sveikinime.

Anot Prezidentės, šiandien Lietuva ir Islandija išlieka bendramintės ir partnerės, toliau stiprinančios dvišalį dialogą, bendradarbiavimą NATO ir Baltijos jūros regione. Šalies vadovės teigimu, Lietuva vertina bendradarbiavimą gynybos srityje, bendrą požiūrį į iššūkius ir Islandijos indėlį prisidedant prie NATO priešakinių pajėgų formavimo Lietuvoje.

Prezidentė pabrėžė, kad kiekvienas lietuvis žino, kodėl Lietuvoje Islandijos vardu vadinamos gatvės, ir palinkėjo, kad ši glaudi bičiulystė atvertų dar daugiau galimybių pažinti išskirtines lietuvių ir islandų kultūras, paskatintų kartu plėtoti abipusiškai naudingus mokslo, inovacijų, verslo, sporto ir turizmo projektus.

Nacionalinės šventės proga Prezidentė Islandijos vadovui ir visiems Islandijos žmonėms palinkėjo gražaus minėjimo, daug sėkmės, laimės ir visokeriopo klestėjimo.

Ministras Pirmininkas: „vertiname ir džiaugiamės“

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis Islandijos nacionalinės šventės – Nepriklausomybės dienos – proga sveikina šios valstybės premjerą Bjarnį Benediktsoną ir visus Islandijos žmones.

„Lietuvos ir Islandijos valstybių santykiai paremti svarbiomis istorinėmis sąsajomis. Daugiau kaip prieš 26 metus Islandija pirmoji pripažino mūsų šalies valstybingumą. Ši parama, kuri buvo išreikšta Lietuvai itin sunkiu metu, visada liks mūsų tautos atmintyje. Žvelgdami į šiandieną vertiname ir džiaugiamės abiejų valstybių bendromis pozicijomis ir pastangomis užtikrinant taikią bei saugią ateitį Šiaurės ir Baltijos šalių regionuose“, – sveikinimo kalboje sako premjeras S. Skvernelis.

Ministras Pirmininkas visiems Islandijos žmonėms linki visokeriopos sėkmės įgyvendinant užsibrėžtus tikslus,  stiprybės bei kasdienės gerovės.

Islandija buvo Danijos Karalystės dalis ir visišką nepriklausomybę įgijo 1944 metų birželio 17 d., kuomet tapo Islandijos Respublika.

Islandija – pirmoji užsienio valstybė, kuri 1991 m. vasario 11 d. pripažino Lietuvos nepriklausomybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių