Quantcast

Šalies vadovai: švęsdama atkūrimo šimtmetį, Lietuva džiaugiasi Vakarų parama

Valstybės atkūrimo šimtmetį Lietuva švenčia tvirtai jausdama Vakarų sąjungininkų paramą, sako šalies vadovai.

„Praeito amžiaus pradžioje su didele viltimi ieškoję nors menkiausio palaikymo, šiandien mes aiškiai matome, kas yra draugo ir sąjungininko petys“, – per iškilmingą Baltijos šalių vėliavų pakėlimo ceremoniją sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ji padėkojo į Lietuvą atvykusiems Europos vadovams – lietuvius snieguotame Vilniuje kartu sveikino Vokietijos, Lenkijos, Ukrainos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Gruzijos, Islandijos prezidentai, Švedijos kronprincesė Viktorija, Europos Sąjungos (ES) institucijų vadovai.

Atkurtos valstybės šimtmetį Lietuva sutinka įsitvirtinusi svarbiausiose Vakarų struktūrose Europos Sąjungoje ir NATO, ir šis skydas leidžia jaustis ramiau dėl galimos Rusijos grėsmės.

Demonstruojant gynybos įsipareigojimus, per ceremoniją virš Vilniaus praskrido Jungtinių Valstijų ir Danijos naikintuvai. Policijos duomenimis, iškilmes prie Prezidentūros stebėjo maždaug 6 tūkst. žmonių minia.

Lietuva tai puikiai suvokia ir būtent todėl ji visada atliko aktyvų ir konstruktyvų vaidmenį.

Lietuvoje viešintis Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė, kad tik vieningos Europos šalys gali išsaugoti nepriklausomybę, ir padėkojo Lietuvai už konstruktyvų vaidmenį ES.

„Iš esmės tik būdamos vieningos Europos tautos gali būti suverenios ir nepriklausomos nuo didžiųjų galių. Lietuva tai puikiai suvokia ir būtent todėl ji visada atliko aktyvų ir konstruktyvų vaidmenį“, – žurnalistams sakė D. Tuskas.

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas sveikinime padėkojo už Lietuvos indėlį į NATO, saugant Aljanso teritorinį vientisumą ir kovojant su tarptautinio terorizmo keliamomis grėsmėmis.

Į šventinius renginius sostinės centre atėjusi Vilniaus kolegijoje dirbantui Asta Drilevičiūtė sakė visą savaitę jautusi šventinę nuotaiką.

„Šią šventinę savaitę turėjome ir Užgavėnes, ir šv. Valentino dieną, ir valstybės nepriklausomybės dieną, ta nuotaika labai jautėsi. Tai ypatinga šventė, smagu čia dalyvauti“, – BNS sakė moteris.

Kartu su ja atvykusi Lina teigė, kad Vasario 16-ąją jaučia įspūdingą nuotaiką: „Niekada nešvenčiu savo gimtadienio, be kaip jaučiuosi šiandien yra kažkas įspūdingo“.

Sostinėje iškilmingus renginius pradėjo tūkstantinės eitynės iš Vilniaus Katedros aikštės į Rasų kapines pagerbiant Nepriklausomybės Akto signatarus, iškilmes vainikuos visą šalį sujungsiantis bažnyčių varpų skambėjimas – dūžiai pasigirs lygiai tuo pat metu, kai prieš šimtą metų Vilniuje buvo pasirašytas Nepriklausomybės Aktas.

Valstybės atkūrimo šimtmečio proga Lietuvos trispalvė nušvietė ne tik Lietuvos miestus, bet ir užsienio didmiesčius.

Geltona, žalia ir raudona spalvomis Vasario 16-osios išvakarėse sužibo Talino Laisvės aikštėje esantys stulpai ir Tel Avivo rotušė. Penktadienio vakarą trispalvė pasirodys ant Lenkijos prezidento rūmų Varšuvoje, „Empire State“ pastato Niujorke, Ponte Estaiados tilto San Paule.

1918 metų vasario 16-ąją Nepriklausomybės Aktą pasirašė 20 Lietuvos Tarybos narių. Vieną šio dokumento kopiją pernai Berlyno diplomatiniame archyve rado Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis. Vokietija jį Lietuvai paskolino penkeriems metams.

Lietuva valstybingumą galutinai įtvirtino per nepriklausomybės kovas su bolševikais, bermontininkais ir Lenkija 1918–1920 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

troliukai atgal į savo dėžę

troliukai atgal į savo dėžę portretas
Čia mūsų prezidentė, mes ją išsirinkom ir didžiuojamės, o jūs lauk į savo fermą

...

... portretas
Anksčiau šalys būdavo užiminėjamos kariuomene, dabar - bankais: "Bijokit danajų, dovanas nešančių".

Arhikles Salvador

Arhikles Salvador portretas
Ir Hitleris gavo didžiuli Vakaru parama. Nieko naujo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių