Quantcast

S. Skvernelis: teisėsaugos tyrimas VRM sudavė smūgį visai sistemai

  • Teksto dydis:

Darbą pradedantis vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis sako, jog teisėsaugos atliekamas tyrimas dėl jį delegavusių „tvarkiečių“ valdomoje ministerijoje vykdytų viešųjų pirkimų „sudavė smūgį“ visai sistemai.

Darbą pradedantis vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis sako, jog teisėsaugos atliekamas tyrimas dėl jį delegavusių „tvarkiečių“ valdomoje ministerijoje vykdytų viešųjų pirkimų „sudavė smūgį“ visai sistemai.

„Tyrimas yra pradėtas Specialiųjų tyrimų tarnybos, jis tikrai sudavė, matyt, didžiulį smūgį pasitikėjimo ne tik ministerija, bet ir visa sistema. (...) Ir tikrai nelįsiu ir nesikišiu - niekada to nedariau. Kiek man reikalinga, Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas mane informuos, kas susiję su tyrimu. Galiu tik palinkėti, kad jis pasibaigtų kuo greičiau ir būtų atsakyta į visus klausimus. Nes tokioje situacijoje ir ateiti čia tikrai buvo nelengvas žingsnis“, - antradienį Vidaus reikalų ministerijoje žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Jis sakė, jog apie ministerijoje priimamus sprendimus „būtų nemandagu“ neinformuoti jį delegavusių „tvarkiečių“ vadovybės, tačiau patikino netoleruosiantis politinio spaudimo, jei toks bus vykdomas.

„Negalima, matyt, apie save kalbėti vien teigiamai, bet kur dirbau, ypač generalinio komisaro pareigose, nesu tas žmogus, kuris yra paspaudžiamas. Jei matysiu, kad tai nepriimtina - tai nebus daroma. Jei reikalingas kompromisas - aš visada linkęs į kompromisus, protingus kompromisus ir diplomatiją. Bet tai turi būti neprasilenkiant su įstatymais, su mano įsitikinimais ir sąžine - ir tikrai viskas bus gerai tada“, - sakė naujasis ministerijos vadovas.

Jis taip pat pranešė, kad vienas pirmųjų jo, kaip ministro sprendimų buvo palikti dirbti viceministru socialdemokratą Elviną Jankevičių.

„Vieno viceministro paprašiau, kad jis toliau tęstų darbą - Elvino Jankevičiaus. Ir jisai sutiko, ir aš tuo labai džiaugiuosi. Kol kas kitų viceministrų nėra“, - sakė S.Skvernelis.

Jis užsiminė, jog jo politinio pasitikėjimo komanda bus formuojama ir iš žmonių, kurie dirbo Policijos departamente.

„Matyt bus ir tokių žmonių - geriausiai pažįstu (žmones) ten, kur paskutinį laiką praleidau. Tikrai matau specialistų. Bet dar kartą sakau - jeigu ir ateis kažkas š Policijos departamento ir sistemos, tai bus civiliai žmonės, ne pareigūnai“, - sakėS.Skvernelis.

Pasak ministro, jog šiuo metu jau turi „gerai visiems pažįstamą“ kandidatą į savo viešųjų ryšių atstovo pareigas.S.Skrvernelis tvirtino, jog viena didžiausių užduočių bus viešojo saugumo sektoriaus įstaigų reforma. Jis tikino, kad pareigūnų atlyginimai galėtų didėti atsisakant kai kurių dubliuojamų funkcijų ministerijos srities įstaigose, tačiau konkrečiai neįvardijo, kurias tarnybas galėtų paliesti planuojama reforma.

Jis pateikė pavyzdį, jog Estijoje įgyvendinus įstaigų pertvarką, sumažinus pareigūnų skaičių, Policijos ir Valstybės sienos apsaugos departamente nuo kitų metų sausio minimali alga kyla nuo 900 iki 1000 eurų (apie 3,5 tūkst. litų).

„Turėti įvairių tarnybų tokia apimtimi, matyt, mes niekada neišgalėsime ir turėsime peržiūrėti sukūrę efektyvią viešojo saugumo užtikrinimo strategiją. Galbūt geriau mažiau, bet geriau apmokamų, profesionalesnių pareigūnų, kurie darbus galės padaryti kokybiškai“, - pripažino jis, patikindamas, kad nekalba apie skubotus sprendimus atleidžiant darbuotojus.

Kitos prioritetinės sritys, pasak ministro, bus atskirties mažinimas tarp regionų, kibernetinis saugumas.

Ministras tikino nemanantis, kad tai, jog jis neturi politinės patirties, turės neigiamos įtakos jo darbui.

„Galima ir kitaip paklausti - kai ateidavo politikas inžinierius-mechanikas ar matematikas, jokių klausimų nekildavo. Aš esu teisininkas, mano specializacija buvo administracinė teisė. Ir aš manau, kad to, ko nemoku, dar išmoksiu“, - sakė jis.

S.Skvernelis vidaus reikalų ministro pareigas pradėjo eiti antradienį, davęs priesaiką Seime. Jis partija „Tvarka ir teisingumas“ delegavo vietoje atsistatydinusio „tvarkiečio“ Dailio Alfonso Barakausko. Pastarasis prieš porą savaičių paliko vidaus reikalų ministro pareigas motyvuodamas pablogėjusia sveikata. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vykdomame ikiteisminiame tyrime dėl galbūt neskaidrių ministerijos viešųjų pirkimų buvęs ministras vėliau buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas - tai reiškia, kad teisėsauga turi duomenų apie jo galimus nusikaltimus, bet jų trūksta įtarimams pareikšti.

Naujasis ministras S.Skvernelis 1994 metais yra baigęs Vilniaus technikos universitetą. Karjerą vidaus reikalų sistemoje jis pradėjo 1998 metais, buvo paskirtas Trakų rajono policijos komisariato kelių policijos komisaru inspektoriumi, vėliau dirbo Policijos departamento Viešosios policijos Kelių policijos tarnybos Organizacinio skyriaus komisaru inspektoriumi.

Nuo 2001 metų spalio S.Skvernelis vadovavo Lietuvos viešosios policijos biuro Eismo priežiūros tarnybos Kelių patrulių rinktinei, nuo 2003 metų gegužės – Lietuvos policijos eskortavimo rinktinei. 2005 metais S.Skvernelis paskirtas Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos viršininku, 2008 metais – policijos generalinio komisaro pavaduotoju, o nuo 2011 metų kovo 7 dienos – policijos generaliniu komisaru.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių