Quantcast

S. Skvernelis: mokytojų streikai pažeidžia vaikų teises

Mokytojų streikas pažeidžia vaikų teises, sako premjeras Saulius Skvernelis.

Komentuodamas užsitęsusį etatine apmokėjimo sistema nepatenkintų pedagogų streiką, Vyriausybės vadovas išsakė tvirtą poziciją, kad nėra nusiteikęs iš principo keisti įdiegtos naujosios mokytojų darbo apmokėjimo tvarkos.

„Grįžti atgal ir pasakyti, kad mes čia viską panaikinsim, kas buvo su didžiąja dalimi - 97 procentais bendruomenės sutarta, tikrai to nebus“, - LRT radijui teigė S. Skvernelis.

Pasak S. Skvernelio, tarp streikuojančių mokytojų yra ir tokių, kurie streikuoja neturėdami aiškių suformuluotų pasiūlymų.

„Kiti žmonės galvoja, kad reikia streikuoti dėl to, kad streikuotum, neturint aiškių, suformuotų racionalių pasiūlymų, nors ir su jais kalbamasi“, - kalbėjo S. Skvernelis, pabrėždamas, kad socialinis dialogas ir vaikų interesai čia turėtų būti prioritetai.

„Streikai yra vaikų interesų pažeidimas, tačiau demokratinėje valstybėje kiekvienas pasirenka protesto formą. Labai gaila, kad tokia forma yra pasirinkta“, - apgailestavo S. Skvernelis ir linkėjo protestuotojams pirmiausia atsižvelgti į vaikų interesus.

Streikai yra vaikų interesų pažeidimas, tačiau demokratinėje valstybėje kiekvienas pasirenka protesto formą. Labai gaila, kad tokia forma yra pasirinkta.

„Belieka visiems palinkėti noro susitarti ir pirmiausia pamatyti patį vaiką ir jo interesus, kada tas noras atsiras, manau, ir bus galima priimti tuos racionalinius sprendimus, kurie tenkina didžiąją dalį mūsų mokytojų ir švietimo bendruomenę“, - apibendrino premjeras.

Lapkričio 27 d. preliminariai planuoja streikuoti 69 švietimo įstaigos.

Prezidentės patarėjas: reformos įgyvendinimas stringa

Prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė sako, kad švietimo reforma yra reikalinga, bet jos įgyvendinimas stringa. Pasak jo, jau tris savaites streikuoja mokyklos, bet esminių susitarimų tarp profsąjungų bei Švietimo ir mokslo ministerijos vis dar nematyti.

„Švietimo reforma yra reikalinga, ji yra pribrendusi, bet jos įgyvendinimas yra stringantis. (...) Pertvarkos buvo įgyvendinamos per skubiai ir nepasiruošus, dėl to matome ir susipriešinimą tarp mokyklų bendruomenių, kylančias įtampas visuomenėje. Streikas - kraštutinė priemonė, kai nebeveikia kitokios formos, kalbėjimosi formos arba negirdima. Viena pusė nenori girdėti, kita pusė nenori nusileisti“, - teigė antradienį ,,Žinių radijui“ M. Lingė.

Pasak patarėjo, ministerijos pagrindinis tikslas - atkurti normalų ugdymo procesą, nuo kurio nekentėtų mokiniai, „tas turi būti užtikrinta“.

„Svarbu pabrėžti, kad abi pusės - tiek Švietimo ir mokslo ministerija, tiek profsąjungos - negeba rasti bendros kalbos, bendro dialogo, tačiau, nepaisant šio negebėjimo, jis privalo būti pasiektas ir turi būti pasiektas nedelsiant. Kas yra pamirštama šioje vietoje, - kad už visa to stovi vaikai (...) kiekviena uždelsta diena rodo, kad tie vaikai nėra valstybei prioritetas, tokį požiūrį galima vertinti (...) Jeigu reikia iš tiesų didesnio pokalbio ne valandos, ne dviejų, gal reikia paros laiko sėdėti prie vieno stalo ir išsiaiškinti, bet sutarimą turi kažkokį pasiekti“, - teigė prezidentės patarėjas.

„Mokinių teisė, lūkesčiai yra į kokybišką švietimą apskritai į ugdymo procesą. Šioje vietoje ministerijos atsakomybė yra atkurti kuo greičiau ugdymą mokyklose. Tam pasiekti reikia įvykdyti tam tikrus susitarimus dėl tolesnės reformos eigos su profesinėmis sąjungomis. Tie reikalavimai nėra kažkokio didelio kosmoso klausimas, kur nebūtų galima ar kažkaip laike išdėlioti atitinkamus dalykus ir kad tas susitarimas nėra neįmanomas, viską įmanoma pasiekti“, - sakė M. Lingė

M. Lingė sako, kad mokytojų streikai kyla ir dėl to, kad valstybės pareigūnai, politikai negerbia švietimo bendruomenės bei negeba su jais bendrauti.

„Kitas neraminantis signalas, kad vis pasigirsta tose diskusijose netgi tokių epitetų, aukštų pareigūnų pasisakymų, kurie menkina pačių mokytojų ir švietimo darbuotojų autoritetą. Tai toks susipriešinimas, netgi jo gilinimas, jis tikrai neprisideda prie konstruktyvių problemų sprendimo. Jau laikas būtų artėti prie tų susitarimų“, - teigė M. Lingė.

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos, praėjusią savaitę įvykusiame švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės ir visų mokytojų profesinių sąjungų vadovų susitikime buvo aptarti pagrindiniai mokytojų siūlymai, kaip tobulinti etatinio modelio įgyvendinimą.

Buvo sutarta padidinti maksimalų valandų, skirtų pasiruošti pamokoms, procentą iki 60, sutarta detaliau apibrėžti, kiek nekontaktinių valandų galima skirti už pasiruošimą pamokoms įvairių dalykų mokytojams, priklausomai nuo to, kokį dalyką ir kokiose klasėse jie moko, nustatyti minimalią ribą.

„Taip pat susitarta nustatyti apatinę ribą, kiek gali būti skiriama valandų už vadovavimą klasei. Siūloma, kad tam galėtų būti skiriama ne mažiau kaip 130 valandų per metus. Mokytojo darbo krūvio sandaroje valandos už vadovavimą klasei būtų skiriamos atsižvelgus į klasės komplekto dydį ir mokinių amžiaus tarpsnio sudėtingumą. Sutarta sukonkretinti veiklų mokyklos bendruomenei kriterijus“, - teigiama Švietimo ir mokslo ministerijos pranešime.

Patikslinta, kokiais atvejais pradinių klasių mokytojams turi būti sudaromas pilnas etatas. Siūloma, kad pradinių klasių mokytojams, kurie per metus turi 756 kontaktines valandas, turėtų būti sudaromas visas etatas (1512 val. per metus).

Numatyta tikslinti specialiųjų mokyklų ar klasių ugdymo, mokymo namuose finansavimo rodiklius, taip pat vienam mokiniui nustatytą švietimo pagalbos lėšų sumą ir pagal galimybes visas šias sumas padidinti.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, antradienį preliminariai planuoja streikuoti 69 švietimo įstaigos. Streiką tęs 68, ketina prisijungti 1, o nutraukti 2 švietimo įstaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ale tai

Ale tai portretas
pagiedojo, uz kokia vaiku ateiti jie kovoja ,kovoja uz savo kisene. Prisipirks daugiau sukniu, kostiumeliu, bateliu, Isejes i gatve tuoj pazinsi mokytoja.Nei vienoje valstybeje tur but nera tiek issipusciusiu mokytoju kaip Lietuvoje.

Anonimas

Anonimas portretas
Tai jūs pažeidžiate mūsų vaikų teisę į mokslą, pažeidžiate mokytojų teises,nes nesugebate atatinkamai vadovauti.Gėda ministrei,kad ji nesugeba atsižvelgti ı vaikų ir mokytojų norus.Pirmiausia tai jūs privalote rūpintis už dorą ,sąžiningą vaikų mokymą.Jeigu jūs esate tokie buki tai neleisime,kad mūsų vaikai sektu jūsų pavyzdžiu.Valstybėje nėra gero vadovo visi susirinke kolchoznikai,iškrypėlių saugotojai,milicininkai, mafijos klanas štai kas yra šiuo metu mūsų žemelėje. Mokytojams pagarba už tai kad kovoja už mūsų vaikų ateitį,už šviesų jų protą. Skverneli nesityčiok iš iš mūsų vaikų,nežemink mokytojų. Išsivalyti reikia jūsų vyriausybėje.

Bbbbb

Bbbbb portretas
Skvernelis pažeidžia vaikų teises. Nesileidžia i derybas su mokytojais, juos įžeidinėja, tyciojasi. Skverneli i teismą.
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių