Quantcast

Rinkimuose – vėl pokyčiai?

Per 2016-ųjų Seimo rinkimus naujai sudarytoje Kretingos–Palangos apygardoje konservatoriams teko grumtis su itin charizmatiška asmenybe – gydytoju ir diplomatu, socialdemokratų atstovu Antanu Vinkumi ir galiausiai pripažinti jo pergalę.

Palangiškiai politikai tada atkreipė dėmesį, jog balansas Kretingos naudai yra beveik 4 tūkst. rinkėjų.

"Girdėjau tuos kaltinimus pats ir laiškų VRK gavo. Galbūt tai ir nebuvo pats geriausias sprendimas. Stengiamės būti kuo neutralesni, tikrai neturėjome jokių politinių tikslų, žiūrėjome grynai matematiškai, stengėmės neskaldyti savivaldybių, jei įmanoma, jungti dvi besiribojančias. Kitu atveju buvo labai sudėtinga subalansuoti, nes yra nustatytas tam tikras rinkėjų skaičius", – dėstė R.Tučas.

Ateities klausimas

Dar vienas rinkimų apygardų reformos niuansas – Klaipėdos priemiesčių prijungimas prie miesto.

Karklės, Kalotės, Slengių gyventojai balsavo nebe Gargždų apygardoje, bet Danės.

Ne paslaptis, kad būtent priemiesčių rinkėjų (kurių dauguma apsigyveno ten išsikėlę iš uostamiesčio) balsai Liberalų sąjūdžiui lėmė sėkmę pastaruosiuose savivaldos rinkimuose Klaipėdos rajone.

Tai buvo šokas vietos socialdemokratams, kurie greitai suskubo vienytis net su buvusiais savo oponentais, kad tik liberalai neperimtų valdžios.

Taip, faktiškai laimėję rinkimus rajone, liberalai buvo nustumti seniai ten įsišaknijusių politikų.

O kad nepasikartotų panaši praktika ir per Seimo rinkimus 2016 m., priemiesčiai staiga tapo Danės apygardos dalimi ir jų rinkėjai turėjo balsuoti jau už klaipėdiečių kandidatą.

Tada "valstiečių" partijos atstovė, dabartinė Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė paskelbė viešą pranešimą "Ar 8-asis rinkimų apygardų žemėlapis taps kalėdiniu stebuklu?" ir rinkimų žemėlapio perbraižymą įvardijo akivaizdžiu pataikavimu "vienai – Lietuvos socialdemokratų partijai".

Įtarimai daugeliu atvejų nepasitvirtino, išskyrus tik Kretingos–Palangos apygardą, kur laimėjo A.Vinkus.

Faktiškai per pernykščius Seimo rinkimus rinkėjai nuo socialdemokratų nusisuko beveik visur.

Kam šįkart turėtų būti palankus rinkimų žemėlapio perbraižymas, jei toks planas bus įgyvendintas, kol kas neprognozuojama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elektrėnų žiburiai

Elektrėnų žiburiai portretas
Tučas - studentų gerbiamas VIlniaus univero dėstytojas,buvęs Lietuvos aukščiausios tarybos gynėjas1990 metais.Vienas iš Lietuvos kariuomenės kūrėjų. Aš juo pasitikiu, nes tai pilietiškas ir sąžiningas žmogus. Jei apygardas sudarė Tučas, tai neabejojiu, kad jos sudarytos sąžiningai. Galėtų būti ir LT prezidentu :)

Bandis

Bandis portretas
Nutraukti balsavima pagal partinius sarasus. Nebalsuoti uz koncus, socus ir libus. Jie jau prisisedejo prie lovio. Pasekmes zinome.

KLP

KLP portretas
Klaipėda prieš Kauną neturi jokių vilčių
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių