Quantcast

R. Vilpišauskas: Rusija siunčia žinią Lietuvai ir Baltarusijai

Atidarydama gamtinių dujų terminalą Karaliaučiaus srityje Rusija siunčia žinią Lietuvai ir Baltarusijai, kad gali mažinti ar atsisakyti dujų tranzito per šias šalis, sako politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas.

Profesoriaus teigimu, tokius žingsnius gali lemti tiek Maskvos susirūpinimas dėl energetinio saugumo, tiek taktika derantis dėl energetikos politikos.

„Rusijos pareigūnai ne kartą yra išreiškę nuogąstavimus, ar Lietuva nepasinaudos savo kaip tranzito šalies padėtimi ir nepradės riboti tiek gamtinių dujų, tiek elektros perdavimo Kaliningrado sričiai kaip geopolitinio instrumento“, – BNS sakė R. Vilpišauskas.

„Galima tik spėlioti, kiek tokie nuogąstavimai rimti, o kiek tik taktinis derybinis argumentavimas diskutuojant apie energetikos politiką“, – pridūrė jis.

Gali būti, kad Rusijos vadovybė nori siųsti signalą ir Baltarusijai, ir Baltijos šalims apie pasirengimą mažinti priklausomybę nuo tranzito.

Pasak jo, antradienį išsakyti Rusijos prezidento ir „Gazprom“ vadovų pareiškimai yra signalas Lietuvai ir Baltarusijai.

„Gali būti, kad Rusijos vadovybė nori siųsti signalą ir Baltarusijai, ir Baltijos šalims apie pasirengimą mažinti priklausomybę nuo tranzito“, – teigė R. Vilpišauskas.

„Įdomu ir tai, kad šiuo žingsniu pripažįstamas suskystintų gamtinių dujų naudojimo perspektyvumas, nes anksčiau ne kartą girdėjome, kaip Rusijos atstovai pabrėždavo, kaip vamzdynais tiekiamos dujos neabejotinai yra konkurencingesnės už suskystintas gamtines dujas“, – sakė jis.

Dalyvaujant prezidentui Vladimirui Putinui, Rusija antradienį atidarė suskystintų gamtinių dujų terminalą Karaliaučiaus srityje.

„Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris pareiškė, kad terminalo pajėgumai leidžia visiškai patenkinti srities dujų poreikį. Išbandydama terminalą, Rusija trumpam buvo apribojusi tranzitą per Lietuvą.

Rusijos žiniasklaida iš pradžių „Gazprom“ vadovo pareiškimus traktavo kaip paskelbimą apie tranzito nutraukimą, bet vėliau šiuos pranešimus patikslino.

Sutartis dėl rusiškų dujų tranzito per Lietuvą galioja iki 2025 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

@šudrusiu myletojams

@šudrusiu myletojams portretas
Jus atsibodot su savo ta ubagu rusija ir ale ismintingaja nuo pasaulio atsilikusia militaristine valdzia, ji neidomi, ta salis issvaiste visa tureta technologini potenciala, ji be 5 min. viduramziuose, ant jos reikia deti vainika ir kuo greiciau pamirsti

Anonimas

Anonimas portretas
Neleisim skriausti broliu bulbasu. Mes jiems brangiu amerikonisku duju is geltos pigiau uz savikaina pametesim.Demokratiskai ir patriotiskai smogsim i kruvinsa Putino snuki.

Anonimas

Anonimas portretas
Sitas idiotas Vilpisauskas niekaip neatsigauna nuo naujametiniu svenciu. Prikerge prie pridurku lietuvos Baltarusija. Na ir reikia byti tokiam durnam. Rusija ir Baltarusija SAJUNGININKAI. ir tiekia dujas tokia kaina kokia naudoja rusu gyventojai. Issipagiriok durneli Vilpisauski. Stipkit liberastai. Trampas jus is.pis.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių